Spordan Tarıma Kadar Pek Çok Alanda Kullanılan Drone Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

13
1
1
0
0
21. yüzyılda hayal ettiğimiz uçan arabalara kavuşamasak da insansız hava araçlarının giderek yaygınlaştığını kabul etmeliyiz çünkü drone’lar her yerde. Bu küçük helikoptere benzer cihazların teknolojisi oldukça kısa bir sürede olgunlaştı ve artık geleceğin teknolojisi olarak adından söz ettirmeye başladı.

Neredeyse hepimiz 2000’li yıllarda uçan arabaların ya da uçan kaykayların olacağını hayal etmiştik. Bu konuda çalışmalar olsa da hala havada süzülen bir otomobile sahip değiliz. Bunun yerine drone adı verilen küçük helikopter benzeri cihazlara sahip olduk. Drone teknolojisi son yıllarda o kadar hızlı bir olgunlaşma süreci geçirdi ki artık bir akıllı telefon fiyatına drone satın almak mümkün hale geldi.

Drone için geleceğin teknolojisi deniyor çünkü tüm sistemler gibi o da otonom hale gelecek, ulaşamadığımız yerlere kolayca gidebilecek ve en önemlisi; uçuyor. Drone’lar hem uzaktan kolayca kontrol edilebildikleri hem de otonom olarak hareket edebildikleri için yakın zamanda etrafta vızır vızır gezecekleri kesin gibi görünüyor. Gelin drone nedir, nasıl çalışır biraz daha yakından inceleyelim.

drone

Drone nedir?

Drone; motorları, pervaneleri ve sensörleri sayesinde uzaktan kontrol edilerek ya da otonom olarak uçan insansız hava aracıdır. Drone kelimesi, etrafta uğultu çıkararak uçan erkek arı anlamına gelir. Biraz iddialı bir tanım olsa da sahip olduğu sisteme göre bir drone için uçan robot demek de yanlış olmaz.

Kullanım alanına göre değişse de her drone GPS, kızılötesi kamera ve ana kamera gibi bazı temel donanımlara sahiptir. Drone’ların dengeli uçması için rotor adı verilen en az 4 pervanesi bulunur, pervane sayısı drone boyutuna göre artabilir. Daha karmaşık sistemlere sahip olabileceği gibi genel olarak drone’lar uzaktan bir akıllı telefon ya da tablet kullanılarak kontrol edilir.

Drone ne işe yarar?

drone

Günümüzdeki sistemlere benzeyen drone teknolojisinin ilk adımlarının 1930’lu yıllarda atıldığı düşünülüyor. Elbette, dönemin koşullarını göz önüne aldığımız zaman üretilen bu drone’ların askeri casusluk ve saldırı amacıyla kullanılması hiç de şaşırtıcı değil. Ancak amaç her zaman aynı, insanların ulaşamadığı yerlere ulaşmak.

Bir drone, onlarca farklı alanda kullanılabilir. Amacı ise basittir, insan sınırlarını ortadan kaldırmak ve bir işteki insan faktörünü minimuma indirmek. Basit bir örnek vermek gerekirse; drone teknolojisi gelişmeden önce bir şehrin havadan görüntülerini elde etmek için en azından bir helikoptere, bir pilota, bir kameramana ve bir kameraya ihtiyacınız vardı. Pili ve motorları güçlü bir drone tüm bu ihtiyaçları tek başına karşılayarak yüksek çözünürlüklü görüntüler sağlayabilir. 

Drone hangi alanlarda kullanılabilir?

drone

Şöyle düşünelim; elinizde uçan, görüntü kaydedebilen, belirli ağırlıkları taşıyabilen, neredeyse her yere ulaşabilen ve tamamen kontrolünüz altında bir cihaz olsa ne yaparsınız? Elbette drone teknolojisi dünyanın pek çok yerinde ilk olarak askeri amaçlarla kullanılıyor. En çok kullanıldığı diğer alan ise video sektörü. Gerekli gereksiz her yerde drone ile video çekildiğini görmüşsünüzdür.

Amazon’un paketlerini drone’lar kullanarak taşıyacağı dedikodularını mutlaka duymuşsunuzdur. Dedikodu değil, Amazon paketlerimizi bir drone’dan teslim alacağımız günlerin eli kulağında. Meta, eski adıyla Facebook şirketi drone kullanarak dünyanın erişilmesi güç noktalarına internet bağlantısı götürmek için bir süredir çalışmalar yapıyor. Issız bir bölgede havada gezen bir drone sayesinde Afrika kabileleri bile Instagram kullanabilir.

Tüm bunların yanı sıra afet durumlarında, acil durumlarda, telekomünikasyonda, tarımda, kaçak avcılık denetlemesinde, hastalık kontrollerinde, habercilikte, güvenlik sektöründe, inşaat planlamalarında, spor alanlarında, canlı yayınlarda ve daha aklınıza gelen gelmeyen pek çok alanda bir drone çoğu zaman hayat kurtarıcı bir görev sahibi olabilir Bugün bile saydığımız pek çok alanda aktif olarak drone’ların kullanıldığı biliniyor.

Drone nasıl çalışır?

drone

Drone’lar, boyutları ne olursa olsun dayanıklı ama sağlam malzemelerden üretilirler. Sonuç olarak bu cihazın uçması ancak öyle kolay kolay hasar almaması gerekir. Cihazın boyutuna göre değişen sayıda motor olur. Bu motorlar rotor adı verilen pervaneleri çalıştırır. Pervanelerden ikisi saat yönünde, ikisi saat yönünün tersine döner.

Pervanelerin dönme şekline göre yere verilen itim kuvveti ile cihaz havalanır. Pervanelerin dönme şekline göre itim kuvveti sonlandırılarak cihaz aşağı doğru iner. Bu hareketler cihazın Wi-Fi ağı üzerinden bir kontrolcü tarafından yapılabilir. Bunun yerine cihaza eklenen bir yazılım sayesinde bu hareketi otonom olarak da yapabilir.

Drone sistemleri değişse bile GPS sistemi ve kızılötesi kameralar olmazsa olmazlardandır. Drone’lara yapay zeka eklendiği zaman elbette çok daha ilginç sistemler göreceğiz ancak bugün bir drone’un otonom yönetimi tıpkı evde kullandığımız robot süpürgelere benzer. İşe yarar bir sistemdir ancak geleceğin teknolojisi olarak bahsedeceksek çok daha gelişmiş bir sisteme sahip olması gerekir.

Drone teknolojisinin geleceği:

drone

Drone’ların bugün bile oldukça fazla alanda kullanıldığını düşünürsek gelecekte kullanım alanlarının ve sahip oldukları işlevleri artacağı kesin. 5G teknolojisi ile birlikte drone kontrolü neredeyse gecikmesiz olarak çok daha uzak mesafelerden başarılı bir şekilde yapıldığı zaman ve çalışması için gerekli piller daha güçlü hale geldiği zaman çok daha uzun mesafelerde drone’ların uçtuğunu görebileceğiz.

Yapay zeka teknolojisinin gelişmesi ile birlikte olgunlaşan otonom sistemi sayesinde belki temel görevlerde kullanılan drone’lar için insan kontrolüne bile ihtiyaç kalmayacak. Örneğin; orman denetlemesi için kullanılan drone’lara yüklenen yangın topları sayesinde bir cihaz henüz aleve dönüşmemiş bir duman tütmesini bile algılayarak müdahale edecek ve büyük felaketleri engelleyecek. 

Elbette, uçan makinelerden bahsettiğimiz için herkesin aklına karanlık bir gelecek çizen bilim kurgu filmleri gelecektir. Güvenlik için yüz tanıma sistemi kullanan ve tanımadığı kişileri etkisiz hale getirecek drone’larla da gelecekte karşılaşma ihtimalimiz var. Yani tüm teknoloji ürünleri gibi drone cihazları da hangi niyetle kullandığımız önemli. 

Geleceğin önemli teknolojilerinden biri olarak kabul edilen drone nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu sistem hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Drone teknolojisi hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

13
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
1
1
0
0
Yorumlar(81)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
3 yıl önce
Bu sayfa o kadar uzun ki yeni tarayıcı testi olabilir.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Madem ukrayna sivillere silah kullanma hakkı verdi, o zaman rusyanın da bu sivilleri vurma hakkı doğdu.
Yanıtla
-6
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
İşine baksın adamın canını sıkmasın biden.Alacağı bu karar en çok bizi etkiliyor ne yaptığına dikkat etsin artık.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
İki tarafın da Türkiye'de bir araya gelmesi, buna arabuluculuk etmemiz. Aynı zamanda ikisiyle de ilişkilerimizi bozmadan hareket etmemiz ben çok büyük bir diplomasi başarısı.
Bu savaşta kendisini rahatsız hissetmesi gerekenler Avrupa birliği ülkeleri ve Amerika'dır. Kendi güvenliğini birçoğu haklı olan sebeplerle riskte gören Rusya, buna karşı tepki vermekte haklı fakat bunun sonucu hiçbir zaman savaş olmamalı. Biz işbirliklerimizle zaten Ukrayna'ya verebileceğimiz desteği verdik, Rusya'yı da anlamaya çalıştık. Keza biz de sınır güvenliği yaşayan bir ülkeyiz. Ukrayna da ne kadar yalnızlaştırıldığını anladı ve bu saatten sonra ölümlerin sorumlusu Nato'dur dedi. Toplanıp bu iki yüzlü batının egemenliğine karşı dik durmanın vaktidir. Umarım savaş böyle bir habere gebedir.
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
Bitmeme sebebi açık değil mi?
İnsani olduklarını diyorlar ama ölen Müslüman olunca insani davranışları yok oluyor.
-2
3 yıl önce
Türkiyede batı düşmanlığı bitmezzz
-1
3 yıl önce
Bizde Tr'deki mültecileri Ukrayna'ya verek
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
akaminko
3 yıl önce
Kendi ülkelerini terkeden Suryeliler mi destek verecekmiş? =))))
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Bir sey dicem sivillerin tahliyesi kulaga güzel geliyor da 40 milyon insan nerde yasayacak bu insanların vatanı burası...
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Bize mi diyorsun canım.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Sberbank battı :D
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Yıl 2022 aylardan mart gün mart ayinin ikinci günü SON dakika… Rusya’dan üçüncü Dünya Savaşı tehtidi her an üçüncü dünya savaşı çıkmak üzere olabilir kıyamet kopabilir bu yüzden artık tüm ülkelerin bir an önce ya nükleer başlık edinmeleri gerek ya da sığınaklara kaçmasının zamanı geldi artık çok geç tüm ülkelerin üçüncü dünya savaşına hazır hale gelmesi gerek aksi takdirde ücretsiz dışişleri Bakanı doğru söylüyor üçüncü Dünya Savaşı diğer iki Dünya Savaşı ndan bile daha korkunç olacak haritadan dünya silinecek bu yüzden üçüncü dünya savaşını artık konuşmamızın vakti geldi bırakın artık bilgisayar durumlarını oyun muhabbetlerini artık üçüncü dünya savaşına odaklanın artık üçüncü dünya savaşı çıkmak üzere deyim yerindeyse kıyamet kopmak üzere hazır oğlum hatırlarsınız üçüncü dünya savaşını hazır olun demiştim işte o gün bugünün bugünü işaret etmiştim o gün bugün tarihi sakın unutmayın 2 Mart 2022 üçüncü Dünya Savaşı’nın fitili iki gün önce ateşlenmişti ancak bugün üçüncü dünya savaşı ilan edilmeye başlandı artık çok geç Rusya tüm dünyaya üçüncüDünya savaşını ilan etti Buda nükleer olacak haftaya üçüncü Dünya Savaşı başlayabilir her an tetikte Her an tetikte olmalıyız haftaya kadar ne olacağını bilemeyiz Rusya Ukrayna’ya ne yapacağını bilemeyiz hazırlıklı olmalıyız
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
Acilen ilkokula başlamalısın.
3 yıl önce
Mart'ta 1.hafta bitecek bugün bırakın bu komplo teorilerini 3. dünya savaşı çıkmaz Rusya Amerika 2 kardeş el ele ülkeleri sömürüyorlar
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER