Dünya Kuraklık Risk Haritası Çıkarıldı: Türkiye'nin Durumu Vahim

209
15
7
6
4
Dünya Kaynakları Enstitüsü'nün 'Aqueduct' projesi kapsamında tüm dünya ülkelerinin kuraklık riskini gözler önüne seren bir harita yayınlandı. Ülkemiz risk haritasında orta - yüksek risk bölgesinde olan ülkeler arasında yer alıyor.

Tüm dünyada küresel ısınma ve iklim krizinin etkileri her geçen gün artarken, dünyanın dört bir yanından üzücü kuraklık manzaraları gelmeye devam ediyor. Ülkemiz de yılın belli dönemlerinde barajlarda azalan su seviyeleri ve iklimde gözle görülür değişimle artık etkileri iyiden iyiye hissetmeye başladı. Uzmanlara göre, ülkemizde iklim değişimi artık resmen yaşanmış durumda ve yeni iklimimiz 'tropikal iklim'.

Tabii ki bu manzaralar yalnızca ülkemizde karşılaşılan manzaralar değil. Dünya genelinde benzer konumda olan pek çok ülke var ve kuraklık artık bizim için yalnızca bir ihtimal değil; gelecekte bizi bekleyen büyük bir problem. Küresel bir araştırma kuruluşu olan Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute), bu konuda çalışmalar yürüttüğü 'Aqueduct' projesi kapsamında dünyanın risk haritasını çıkardı. Harita, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

Türkiye 'orta - yüksek' risk seviyesinde:

Kuraklık riski haritası

Proje kapsamında çıkarılan risk haritasında en yüksek risk değerine sahip ilk beş ülkeye göz attığımızda sırasıyla Moldova, Ukrayna, Bangladeş, Hindistan ve Sırbistan'ı görüyoruz. Bu kuraklık risk haritasında yer alan ülkelerin sıralaması her dönem için aynı olmuyor. Liste, ülkelerin su stresi seviyesi, kuraklık yoğunluğu, kuraklığa karşı kırılganlık, nüfus gibi pek çok kriter göz önünde bulundurularak hazırlandı ve elde edilen son veriler bu güncel haritayı ortaya çıkardı.

Haritada ülkemizin durumuna göz attığımızda ise 138 ülke arasında 45. sırada olduğumuzu görüyoruz. Önümüzde, 44. sırada Fransa, arkamızda 46. sırada ise İngiltere yer alıyor. Türkiye, şu an için doğrudan 'yüksek' seviyesinde bulunmasa da 'orta - yüksek' risk grubu da oldukça kritik bir seviyeyi ifade ediyor.

Araştırmanın sonuçlarına ve harita detaylarına göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak : https://www.statista.com/chart/25101/countries-by-drought-risk/
209
15
7
6
4
Emoji İle Tepki Ver
209
15
7
6
4
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Ulan yine olan Almanlara oldu
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Marvel sezonu sanırım artık bitti.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
şahtı şahbaz oldu , marvel bu
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Ne alaka? Son Marvel oyunları baya güzel. Spiderman ve GOTG.
2 yıl önce
Yine ota peynire gülücük atan +18 altı bıdıklar damlamış..
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Marvel Fanboy Alert
-1