Oyun oynamak, bilgisayar teknolojileri yaygınlaşmadan önce hemen hemen her yaş grubu tarafından gerçekleştirilen bir eylemdi. Oyun türleri ne kadar farklı olursa olsun, sonuçta insanlar bunu eğlenmek ve kafalarını dağıtmak için yaparlardı. Günümüze ise bilgisayar oyunları bir spor modeline dönüşmüş halde.
Dijital oyunların popülerleşmesiyle birlikte, erişim kolaylığı da mümkün oldu. Bu konuda özellikle çocuklar ve gençler, ciddi tehditlerle karşı karşıya kalıyorlar. Kimi araştırmalar, oyun bağımlısı olmanın sigara ve alkol bağımlılığından bile daha çok ölüm riski taşıdığına dair sonuçlar veriyor. Bilim literatürüne “Oyun Bozukluğu” olarak giren oyun bağımlılığı, bireysel gelişimin önünde ciddi bir engel teşkil ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre artık oyun bağımlılığının diğer tüketim bağımlılıklarından farklı bir boyutu var.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) akıl sağlığı departmanı yöneticisi Dr. Shekhar Saxena, oyun bağımlılığının yeni bir sağlık sorunu olarak listelenmesi konusunda sona geldiklerini açıkladı. Saxena ve Birleşmiş Milletler Sağlık Kuruluşu tarafından yapılan açıklamalar, Oyun Bozukluğu’nu ayrı bir koşul olarak listeye dahil etti. Kısaca söylemek gerekirse oyun oynamaya bağımlı olma durumu, artık resmen bir “akıl sağlığı sorunu” olarak bilimsel yazına dahil oldu.
Birleşmiş Milletler, üye ülkelerine bu konudaki çalışmalarını bildirmek amacıyla direktifler vermeye hazırlanıyor. Halk sağlığı hizmetlerine oyun bağımlılığına karşı bir dizi önlemin ekleneceği söyleniyor.
Spunik News’e göre konu hakkında açıklama yapan İngiliz Psikoloji Derneği sözcüsü Dr. Joan Harvey, bu tanımlamanın ebeveynleri endişelendirmemesi gerektiğini söylüyor. Mevcut bilgisayar oyuncularının çok ufak bir kısmını Oyun Bozukluğu tanısına sahip olduğunu hatırlayan Harvey, çalışmaların bu küçük grup için gerçekleştirileceğini açıkladı.