Geçtiğimiz günlerde şu ana kadarki en fazla bacağa sahip kırkayağın keşfedildiğini sizlerle paylaşmıştık. 1000’den fazla bacağa sahip olan kırkayak bilim dünyasını şaşırtırken, gezegenimizde 400 milyon yıldan uzun bir süre önce yaşayan bu canlılar yeniden bilim dünyasına damga vurdu. Bu kez bugüne kadar keşfedilmiş en büyük kırkayak bulundu. Üstelik ‘elim kadar’, ‘kafam kadar’ sıfatlarına da pek uygun değil.
Fosil, tesadüfen keşfedilmişti
Üzerinde yapılan çalışmaları yeni tamamlanan fosilin keşfi aslında yeni bir keşif değildi. İlk olarak Ocak 2018’de bir kumtaşı bloğunda keşfedilen fosil, tamamen tesadüf eseri bir şekilde, kayanın düşerek çatlaması ve açılması sonucunda ortaya çıktı. O bölgeden geçen bir öğrenci de yürürken fosili gördü ve çalışmalara başladı. Mayıs 2018’de özel izinle çıkarılan fosil, ardından Cambridge’e getirildi.
Dünya üzerinde bu fosilin yanı sıra yalnızca iki adet Arthropleura fosili keşfedildi. Bu fosil, şimdiye kadar keşfedilen en büyük Arthropleura iskeleti oldu. Fosillerin bu denli az keşfedilmesinin arkasındaysa canlıların yapısı rol oynuyor. Bu canlılar öldüklerinde genellikle vücutları parçalanma eğilimine giriyor. Bu canlının henüz fosilleşen bir kafa kalıntısı bulunmadı.
Araştırmacılar, bu canlının bu kadar büyük bir boyuta ulaşmak için yüksek besinli bir beslenme tarzına sahip olması gerektiğine inanıyorlar. Canlıların o zamanlar ne yedikleri bilinmese de o zamanlarda yiyecekler olarak bol miktarda besleyici fındık ve tohumun olduğu ifade ediliyor. Bu türün neden yok olduğu da henüz bilinmeyenler arasında.