Filipinler artık dünyanın bilinen en büyük kalderasına sahip. Yeni yayınlanan, "Filipin Yükselişi açıklandı: Batı Filipin Havzası'ndaki büyük Eosen volkanik bölgesinin yapısı ve morfolojisi" başlıklı çalışmaya göre; bir grup deniz jeofizikçisi Filipin Denizi'nde sismik olarak aktif sualtı bölgesi buldu.
Kaldera, bir volkanın patlamasıyla oluşan krater benzeri bir yer şekli. Bir volkan patladığında, magma volkanın altındaki magma odasının içinden çıkmaya çalışır. Volkanın magma odasına sağladığı yapısal destek ortadan kalkınca, volkanın yanları ve tepe kısımları içe doğru çöker ve kaldera oluşur. Kalderaların boyutları genellikle 1 ila 100 kilometre arasında değişir.
Dünyanın en büyük kalderasının varlığını keşfeden deniz jeofiziği grubu; Yeni Zelanda asıllı Filipinli bilim adamı Jenny Anne Barreto ile ona eşlik eden ortak yazarlar Ray Wood ve John Milsom'dan oluşuyor. Kalderaya Filipinler'in efsanevi güneş ve savaş tanrısından esinlenilerek 'Apolaki' ismi verildi. Apolaki aynı zamanda "Dev Tanrı" anlamına geliyor.
Filipinler Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, Apolaki Kalderası'nın yaklaşık 60 km olan ABD'deki Wyoming's Yellowstone Kalderası'nın iki katı büyüklüğünde olduğunu ve kabaca 150 kilometre çapa sahip olduğunu açıkladı.
Apolaki Kalderası Filipin Denizi'nin dibinde yer alıyor. Kaldera, volkanik tarihe dair birçok bilgi barındırıyor ve Filipinli bilim adamlarını burada kalmaya ve araştırmaya iterek önemli bir rol oynayacak.