Garri Kasparov gibi önemli bir isim bile "Büyük Usta(Grand Master)" unvanını 16 yaşında alabilmişken, 11 yaşındaki Yağız ise seneye bu zamanlarda bir dünya rekoru kırarak "bu unvanı en erken yaşta alan satranç oyuncusu" olabilir.
Yağız'ın 75 madalyası, 40 kupası bulunuyor ve "Dünyanın En Genç Uluslararası Ustası" unvanına sahip. Bu yeteneği daha fazla tanıtmak ve kendisine olan desteği arttırmak amacıyla Yağız ve ailesiyle görüştük. Sorduğumuz sorulara verdikleri cevaplara geçmeden önce size bu eşsiz yetenekten biraz daha bahsedelim.
Başta Almanya olmak üzere dünyanın önde gelen pek çok ülkesinden Yağız'a ve ailesine teklif yağıyor.
Bu ülkelerin satranç federasyonları, kendi ülkeleri adına yarışması için Yağız'a vatandaşlık hakkı, iyi şartlarda eğitim gibi pek çok imkan sunuyor.
Yağız'ın "Dünyanın En Genç Uluslararası Ustası" unvanına sahip olduğundan bahsetmiştik. Şimdiki hedefi ise "Dünyanın En Genç Büyük Ustası" olabilmek. Bu unvan, bir satranç oyuncusunun ulaşabileceği en yüksek seviye. Dünyadaki milyonlarca satranç oyuncusu arasından yalnızca 1500 oyuncu Büyük Usta unvanına erişebildi.
Yağız, seneye Ekim ayına kadar bunu başarırsa bir rekor kırarak tarihe geçecek.
Eğer amacına ulaşırsa şu an 31 yaşında olan Norveçli Magnus Carlsen'in 13.5 yaşındayken ulaştığı bu unvana daha erken yaşta ulaşacak. Yağız'ın bunu başarabilmesi için 2023 Ekim'ine kadar en az 7-8 büyük turnuvada oynaması gerekiyor ancak yurt dışına gitmesi ve orada konaklaması, aynı zamanda çok fazla masraf da demek.
Bunlar, Yağız'ın memur ebeveynleri Selahattin Erdoğmuş ve Gülsüm Erdoğmuş'un karşılamakta zorlanacağı bütçeler. Bu nedenle Yağız'ın ve ailesinin bu konuda desteğe ihtiyacı var.
Mesela 12 yaşındaki Nijerya asıllı Amerikan Tani Adewumi için ABD adeta seferber olmuş durumda.
Tani, Yağız'dan 1 yaş büyük ve 250 puan aşağıda olmasına rağmen en genç Büyük Usta adayı olarak reklamı yapılıyor, ciddi destek veriliyor. Her türlü turnuvada yarışabilmesi için imkanlar sağlanıyor.
Hatta Tani için Amerika'da bir bağış kampanyası düzenlenmiş. Hedef 50 bin dolar olmasına rağmen sadece 10 günde 254 bin dolar toplanmış. Ulaşım, konaklama, akademik burs gibi yardımlar da cabası. Düzenli antrenörleri de bulunuyor.
Sizce bu kadar destek alan Tani, Yağız ile olan karşılaşmasında başarılı olabilmiş midir?
Tani de kesinlikle çok başarılı bir çocuk ancak Yağız 17'ye 4 gibi farklı bir skorla Tani'yi yenmeyi başararak ondan birkaç gömlek üstün olduğunu gösterdi.
Haziran ayında Sırbistan açık turnuvasında üç Büyük Usta yenen Yağız'ın kırmayı hedeflediği rekor, şu anda 12 sene 4 ay 25 günle Hint asıllı Amerikan Abhimanyu Mishra'nın elinde.
Hint asıllı Amerikan Abhimanyu, Nijerya asıllı Amerikan Tani... Ailesi, Yağız'ın Türk asıllı Alman olarak anılmasını istemiyor.
Maalesef biliyoruz ki Türkiye'deki yetenekler yeterince destek göremedikleri için köreliyor.
Peki Yağız bunun için yeterince destek görüyor mu? Önümüzdeki 1 sene içinde yurt dışındaki turnuvaların masrafları karşılanabilecek mi?
Bunları ve daha fazlasını Yağız'a ve ailesine sorduk:
Satranca ilgin nasıl başladı Yağız?
"Satranç oynamaya 6 yaşında anaokuluna giderken başladım. Daha doğrusu orada bir öğretmenim sayesinde satrancı sevdim. Eve geldim, babama "Baba, bizim evde satranç takımı var mı?" dedim. O da olmadığını söyleyince çok üzüldüm. Babamdan bir satranç takımı almasını istedim, o da beni epeyce oyaladıktan sonra bir satranç takımı aldı. Büyük bir heyecanla onu açıp taşları dizdiğimi görünce bana satranç oynamayı bilip bilmediğimi sordu. Ben de "Biliyorum." deyince oturduk, oynadık ve ilk maceramız böyle başladı. Sonra ben sürekli evde annemle, babamla, ablamla çevremdeki insanlarla satranç oynamak istiyordum. Evdeki herkes sürekli satranç oynama isteğimden bıktığı için babam beni bir satranç kursuna yazdırmaya karar verdi ve biraz araştırma yaptıktan sonra beni Bursa Nida Satranç Eğitim Merkezi'ne yazdırdı ve burada ilk eğitimlerimi Ferhat Kuru öğretmenimden aldım."
Peki satranç tutkun derslerini etkiliyor mu?
"Satranç çok çalışmayı gerektiren bir spor, sürekli kendiniz satrançla ilgili bir şeyler yapmanız gerekiyor ve artık olaylar karşısında bakış açım çok değişmişti. Her olay karşısında farklı çözüm yöntemleri düşünmeye başlamıştım, bu da okuldaki derslerime olumlu yansıdı. Özellikle matematik dersini çok seviyorum ve başarılı olduğumu düşünüyorum ancak Büyük Usta olma yolunda satranca çok fazla zaman ayırdığım için okulla ilgili ekstra çalışmalar yapamıyorum."
Rekoru kırabilmen için 2023 Ekim'ine kadar süren varmış. O zamana kadar neler yapabilirsen "Büyük Usta unvanını en küçük yaşta alan satranç oyuncusu" olabileceksin?
- GM(Büyük Usta) düzeyinde 2600 üzeri iki antrenör ile düzenli eğitimler almam gerekiyor (Hazirandan bu yana ders almadım).
- 2-3 ayda bir de 2700 üzeri, dünyanın en iyilerinden biriyle en az 7'şer günlük kamplar almam gerekiyor (Böyle bir organizasyona hiç katılmadım)
- Ve her ay düzenli en az 1 ya da 2 uluslararası düzeyde kaliteli, ortalaması yüksek kapalı-açık turnuvalarda oynayarak ELO ve NORM(puan çeşitleri) kazanmam gerekiyor. (Ağustos'tan bu yana turnuva oynamadım)
Gördüğünüz gibi Yağız'ın önünde zorlu bir süreç var. Şimdi de babası Selahattin Bey'e önemli bir konuyu soralım: Yağız, Türkiye'de yeterince destek görüyor mu?
"Yağız'ın başarılı olmasını isteyen, bununla ilgili iyi dilek, temennide bulunan, şampiyonalarda hayır dualarını, başarı dileklerini eksik etmeyen, Yağız'ı arayıp soran birçok satrançsever abisi, ablası, arkadaşı ve hocaları var. Tüm bunlar da Yağız'a moral, motivasyon oluyor ve başarısına pozitif katkı sağlıyor. Bu çok güzel ancak eğitim-kamp-turnuva planlamalarını yapabilmek için ciddi bir maddi güce sahip olmak gerekiyor ki Yağız memur bir ailenin çocuğu, bu nedenle bu finansal güce sahip değiliz. Bu bağlamda bugüne kadar bu imkanlar Yağız'a henüz sağlanmadı, gereklilikleri sağlamak adına Türkiye Satranç Federasyonu ve Spor Bakanlığımızın kurumsal desteğinin yanında satrançsever iş insanlarımızın da sponsorluk desteğine ihtiyacımız var."
Başta Almanya olmak üzere diğer ülkeler Yağız'a ne gibi tekliflerde bulundu? Bu içeriği okuyan bazı kişiler "Gitsin, hayatını kurtarsın" gibi yorumlarda bulunacaktır, bu kişilere cevabınız nedir?
"Yağız şu ana kadar hep ülkemiz adına yarıştı. Bursa Büyükşehir Belediyesi sporcusu aynı zamanda, farklı kişi/kurumlar aracılığıyla Avrupa ülkelerinin Yağız'la ilgili düşüncelerini Yağız'la ilgili yapabileceklerini görüştük, değerlendirdik ama biz aile olarak farklı bir ülke adına yarışma fikrine hiç sıcak bakmadık. Nihayetinde unutulmamalı ki Yağız henüz 11 yaşında bir çocuk ve bu ülkede dünyaya gelmiş, büyümüş, yetişmiş ve Yağız Kaan Erdoğmuş olmuş. Bir TÜRK evladıdır, bunun gururunu ailesi ve ülkesine de şampiyonalarda defalarca İstiklal Marşı okutarak yaşatan bir sporcudur. "Gitsin, hayatını kurtarsın." diyen kişilere de belki cevabımız 11 yaşında bir çocuğun ailesi olmamız nedeniyle biraz duygusal olabilir ama biz Yağız'ın ağzından farklı bir ülke marşını duymak, sırtında farklı bir ülke bayrağı görmek istemiyoruz. Olacaksa ülkemizde olsun, olmayacaksa da ülkemin de evladımızın da canı sağ olsun."
Bazı çocuklar için bağış kampanyası düzenleniyor. Yağız'ın yendiği oyunculardan biri olan Tani için 254.000 dolar toplanmış. Yağız için de bağış kampanyası düzenlendi mi, düzenlemeyi düşünüyor musunuz?
"Evet, Yağız'ın chess.com organizasyonunda oynadığı 12 yaşındaki Amerikalı Tanitoluwa Adewumi için Amerika'da böyle bir kampanya yapılmış galiba. Daha önce de Yağız'ın geçmeye çalıştığı GM(Büyük Usta) Abhimanyu Mishra için yapıldığını duymuştum. Yağız için böyle bir şey yapılmadı, yapmayı da ben şahsen düşünmüyorum. Yapıldığında zaten bu necip milletin Yağız'a sahip çıkacağından hiç şüphem yok ancak ben Yağız'ın ihtiyaçlarının Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Satranç Federasyonu başta olmak üzere devletimizin ilgili kurumlarıyla ve hayırsever iş insanlarımızın katkı ve destekleriyle Yağız Kaan'ın Türk ve dünya satrancına damgasını vuracağına inanıyorum."
Biz de Webtekno olarak Yağız'a ve ailesine bu süreçte başarılar diliyoruz.
Umarız ki seneye Ekim ayında kendisinin rekor kırdığı haberini de yapabiliriz.