Evimizde Bile Nefes Alamıyoruz: Dyson, Hava Kirliliği En Yüksek Ülkeleri Açıkladı

22
3
3
1
0
Dyson, Küresel Hava Kalitesi Bağlantılı Veri projesi kapsamında dünya genelinde 2,5 milyondan fazla Dyson hava temizleyiciden alınan verileri inceleyerek sonuçları paylaştı.

Hava kirliliği denince aklımıza ilk olarak dış mekânlar gelse de, iç mekân hava kirliliği de oldukça ciddi bir sorun. Bu konuya dikkat çekmek isteyen Dyson, dünya genelinde Dyson hava temizleyici tarafından toplanan iç mekân hava kalitesi verilerini analiz ederek kirliliği gaz, partikül ve kirleticilere ayırarak, günler, aylar, mevsimler ve tüm yıl boyunca trendlerin profilini çıkarttı.

MyDyson uygulamasına bağlı tüm hava temizleyicilerden elde edilen veriler yarım trilyon veri noktasını aşıyor ve iç mekân hava kirliliğinin anlaşılmasına ve farkındalık yaratılmasına yardımcı olmak için küresel olarak iç mekân hava kalitesinin kesin bir haritasını çıkarıyor. 

Araştırma iki tür kirleticiye odaklanıyor:

Proje kapsamında aslında çok sayıda veri toplanmış ancak PM2.5 ve Uçucu Organik Bileşikler (VOC'ler) adı verilen iki kirletici odak noktasında. 

PM2.5, tipik bir insan saçının 1/25'i kadar olan 2,5 mikron çapındaki partikülleri ifade ediyor. Bu partiküller çıplak gözle görülemiyor ve solunabiliyor. Kaynaklar arasında; odun sobaları, gazlı pişirme ve ısıtma sistemleri, polenler, evcil hayvan tüyleri ve toz bulunuyor.

VOC'ler ise, temizlik veya yemek pişirme gibi faaliyetlerin yanı sıra deodorant ve vücut spreyi, mum, mobilya ve döşeme gibi ürünlerden yayılabilen Benzen ve Formaldehit gibi gaz kirleticileri ifade ediyor.

İstanbul'da iç mekânlar dış mekânlara göre daha kirli!

P.M2.5 değerlerine göre bakıldığında ülkelerin çoğunda iç mekân hava kirliliği dış mekân hava kirliliğinden daha yüksek. Türkiye'de ise genel olarak iç mekân hava kirliliği dış mekân hava kirliliğinden daha düşük. Ancak İstanbul'da tam tersi bir durum söz konusu ve iç mekân havası dış mekân havasından daha kirli. İstanbul, araştırmadaki şehirler arasında en yüksek P.M2.5 değerlerine sahip 10. şehir olarak sıralanıyor.

Kış ayları en kirli aylar:

Kış ayları hem evde çok daha fazla vakit geçirdiğimiz hem camların genel olarak kapalı olduğu hem de ısıtıcıların etkisiyle en kirli aylar olarak karşımıza çıkıyor. 

Araştırmaya göre Türkiye için hava kirliliğinin en yüksek olduğu ay Aralık. İstanbul için ise Şubat ayı. İstanbul'un yıllık ortalama PM2.5 seviyesi ise DSÖ yıllık maruziyet kılavuzunun dört katı. Ulusal ortalama veriler Aralık ayında DSÖ kılavuzunun 5,5 katına ulaşırken; İstanbul iç mekân hava kalitesi verilerinde Şubat ayında DSÖ maruziyet kılavuzunun 5 katına ulaşıyor. Aralık, Ocak ve Mart aylarında da neredeyse 5 katı seviyesinde.

Türkiye, PM2.5 yıllık ortalamasında Avrupa'nın havası en kirli ülkesi:

Verilere küresel olarak bakıldığında, ülkeler ortalama PM2.5 seviyelerine göre sıralandığında tüm ülkelerde iç mekân PM2.5 yıllık ortalamalarına bakıldığında, DSÖ yıllık maruziyet kılavuzunun (5 µg/m3) pek çok ülke tarafından aşıldığı görülüyor. PM2.5 yıllık ortalamaları;

  • Hindistan 11 kat
  • Çin 6 kat
  • Türkiye ve BAE 4 kat
  • Güney Kore, Romanya, Meksika, Hong Kong SAR ve İtalya 3 kat aşılıyor.

Ülkelerin P.M 2.5 değerleri yıllık olarak incelendiğinde Türkiye, Hindistan, Çin, BAE, Güney Kore, Romanya, Meksika, Hong Kong SAR, İtalya, Polonya ile birlikte en yüksek değerlere sahip 10 ülke arasında yer alıyor ve dünyada 3. sırada konumlanıyor.

Türkiye, aynı zamanda Avrupa ülkeleri arasında en yüksek P.M 2.5 değerine sahip ülke konumunda. Avrupa'da Türkiye'yi Romanya (6.), İtalya (9.) ve İspanya (14.) takip ediyor.

Türkiye en yüksek VOC değerlerine sahip ülkeler arasında:

PM2.5'in aksine, Dyson hava temizleyicilere göre yıllık VOC seviyeleri en yüksek olan ülkeler Avrupa ülkeleri. Avusturya listenin başında yer alırken onu Romanya, Almanya, İsviçre, Polonya ve Türkiye takip ediyor. İtalya 8. ve İrlanda 10. sırada yer alıyor.

Ortalama yıllık PM2.5 için üst sıralarda yer alan Tayland, BAE, Tayvan, Malezya, Hong Kong SAR ve Güney Kore gibi birçok ülke, yıllık VOC seviyelerine bakıldığında listenin ilk yarısında yer almıyor. ABD, Fransa, İspanya ve Danimarka daha üst sıralarda yer alıyor. 

Avrupa şehirleri de diğer bölgelere kıyasla iç mekânlarda yüksek VOC seviyelerine maruz kalıyor. Münih en üst sırada bulunan şehir olurken onu Pekin, Köln, Berlin ve Viyana takip ediyor. Sadece Pekin hem yıllık PM2.5 hem de VOC için ilk beş şehir arasında yer alırken, Delhi, İstanbul, Şangay ve Mexico City her iki kirletici türünün ortalama seviyesi için ilk onda.

İç mekân VOC seviyeleri sıralamasına göre ilk 10 Avrupa ülkesi:

  • Avusturya
  • Romanya
  • Almanya
  • İsviçre
  • Polonya
  • Türkiye
  • Hindistan
  • İtalya
  • Çin
  • İrlanda

Akşam kirliliği günün diğer saatlerinden daha yüksek:

İncelenen 37 ülkeden 30'unda, iç mekân PM2.5 seviyeleri akşam ve gece saatlerinde en yüksek seviyeye ulaşırken; bu da insanların çoğunun işte, okulda veya başka bir yerde olmak yerine evlerinde geçirdikleri zamana denk geliyor. Bu da daha uzun ve daha kirli dönemin evlerde PM2.5'e maruz kalmanın artmasına neden olabileceğini gösteriyor.

Küresel olarak en yoğun saatler çoğu coğrafyada akşam 6 ile gece yarısı arasında. Güney Doğu Asya'da (Tayland, Filipinler, Hindistan) en kirli saatler sabah 7 ile öğlen arasına denk geliyor. Güney Kore ve Meksika, sırasıyla gece yarısı ile sabah 7 ve sabah 9 ile öğleden sonra 3 arasında en yüksek kirlilik seviyelerinin görüldüğü diğer iki önemli istisna oluyor.

Tipik 24 saatlik dönemde, bazı coğrafyalar günün yüzde 50'sinden fazlasını Dünya Sağlık Örgütü'nün PM2.5 için tavsiye ettiği günlük maruziyet kılavuzunun (15 µg/m3) üzerinde geçiriyor. Bu ülkeler arasında Çin, Hindistan, Güney Kore, Meksika, BAE ve Türkiye bulunuyor. Şangay, Pekin, Shenzhen, Delhi, Mumbai, Viyana, Mexico City, Dubai ve İstanbul'daki evlerin tümü de 2022 yılı boyunca 24 saatlik sürenin yüzde 50'sinden fazlasını DSÖ kılavuzlarının üzerinde geçiriyor.

Berlin, Roma, Milano, Madrid ve Polonya ve Romanya'daki ulusal ortalamanın tamamı, bir günün bir kısmını günlük PM2.5 maruziyeti için DSÖ kılavuzlarını aşarak geçirdiğini gösteriyor.

Otomatik mod dünya genelinde düşük oranlarda kullanılıyor:

Küresel olarak, Dyson hava temizleyicilerinin sadece yüzde 8'i zamanın dörtte üçünden fazlasını otomatik modda (makinenin hava kalitesini sürekli olarak izlediği ve değişen kirlilik seviyelerine otomatik olarak yanıt verdiği mod) geçiriyor. Bu da dünyanın dört bir yanındaki evlerde Dyson hava temizleyicilerinin evlerdeki kirlilik olaylarını otomatik olarak yönetmek için kullanılmadığını gösteriyor.

ABD, otomatik moddaki temizleyicilerin oranında (%14) başı çekerken, Şikago şehir listesinin başında yer alıyor ve onu New York, Toronto ve Los Angeles takip ediyor. Türkiye'deki kullanıcılar hava temizleyici cihazları çoğunlukla manuel modda kullanmayı tercih ederken, otomatik modda kullananların oranının oldukça düşük olduğu gözleniyor.

22
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
3
3
1
0
Yorumlar(6)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
2 haftadır amazondan aldığım cihazla voc ve pm değerlerini olcuyorum normalde 20-25 civarı pm2.5 değerleri görüyordum. 14 ocakta mutfata bir an 60 değerini gördüm. Balkon kapısını açmıştım. Cihazı hemen balkona koydum değer 200 e çıktı hava kalitesi işareti en kirliye geldi. Çevrede hiç soba yok ama fabrikalar var. Cihaz fazla ölçüyor olabilir ama büyük bir problemimiz var diye düşünüyorum. Herşeyimi bu eve ve bu şehre bağladım (Manisa).
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Ne desek boş. Sokaklara çöp atanlar mı dersin, denize çöp atanlar mı dersin. Yoksa herkesin içinde hiç umursamadan ortalığa balgam tüküren mi dersin, bilemem. Mükemmel bir coğrafyada olmamıza rağmen bu kadar kötü yaşam şartlarına maruz kalmak çok üzücü. Ha bir de "beton şehir" İstanbul vardı.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Hiç kimsenin dikkat etmediği nokta şu ki bu araştırmadan anlaşıldığı üzere kişi Dyson cihazları markaya veri transferi yapıyor oluşu. Bu durum müşterilere bildirildi mi? İzin alındı mı? Çok basit bir veri gibi gözükebilir fakat bunu bile bildirmeye marka başka veriler de çekiyor olabilir mi? Yada arka planda başka bir veri transferi var mı?
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
başka veriler de alıyor, zaten izin veriyorsun bu arada adamların yaptığı yasa dışı bir durum falan yok, zaten hani bu çok gizli, bu yasak bir şey olsa bunları istatiksel veri olarak herkese açık olarak paylaşmazlar adamlar niye kendilerini açık etsin, AMA işte bu kendilerini açık etmesinler diye bir bu kadar da gizli verileri de var tabii ki, bundan şikayetci olmaya da hakkımız yok pek maalesef, kullanmak bizim elimizde, her yerden verilerimiz bilgilerimizi şirketler alıyor, kullanıyor, biliyor, izliyor, dinliyor istedigini yapiyor ozellikle bu konuda ilginiz varsa Özellikle AMAZONU araştırmanızı tavsiye ederim sadece amazonu araştırmanız yeterli olur gerçekten inanılmaz yani
1 yıl önce
İzin alıyor
1 yıl önce
Eminim dyson gibi dev bir marka izinsiz topladığı verileri halka açık bir proje olarak yayınlardı.
1 yıl önce
Burda yazacagina gir arastir o zaman verileri izinlimi aliyor, musterlerin haberi varmi diye?
1 yıl önce
kabul edilen kullanim sartlari sozlesmesinde bunlarin hepsinde yazar. Telefon uygulamasinda veya kullanma kilavuzunda belirtilir bunlar.
1 yıl önce
Hayla anlaşılmaması enteresan. Dış mekan kirliliği özellikle KÖMÜR SOBASI KULLANIMI kirliliği arttırıyor. Dışarıda hava kirli olunca evi havalandırsan da dışardaki pis havayı eve dolduruyoruz. Dolayısıyla her ev havalandırıldığında dışardaki pis hava eve doluyo bunu da cihaz algılıyor. Ayrıca bu durum 10 yıl içinde insanların yarısının akciğer kanseri olmasına neden olacak ki bu durum sigara içmekten veya sigarayı solumaktan çok daha tehlikeli bir durum. Avrupa ülkeleri havanın kirliliğini dert edinirken bizdekiler ekder meyveli meyve sularını yudumlayıp hiçbir şeyi umursamıyor. İnsanlar ölürse ölsün kimin umrundaki Türkiyede.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Hayla...
1 yıl önce
Türkiye’de en pis hava Esenyurt’ta tespit edildi, pencerenizi bile açmayın diyor uzmanlar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Sokaklarda yerlere çöp atmayın, denize çöp atmayın, yerlere çekirdek dökmeyin çöp kutusuna atın,elinize poşet alın çekirdekleri ona dökün.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Türk milletine bu dediğin işlemez, Avrupa mı burası? Herkesin içinde yere balgam atanlar var olm bu ülkeden bir halt olmaz.
-2