Ekran Kartı Özellikleri Nasıl Öğrenilir?

77
38
11
2
1
Bilgisayarınızın en önemli bileşenlerinden birisi olan ekran kartınızın özelliklerini öğrenmek için birçok yol mevcut. En basit yolu ise, DirectX tanı aracı diexdiag'i kullanarak ekran kartı özelliklerinizi öğrenmek. Hem klasik yoldan hem de yardımcı programlar ile ekran kartınıza dair her şeyi nasıl öğrenebileceğinizi anlatıyoruz.

Ekran kartı, bilgisayar olarak adlandırdığımız ve birçok parçadan oluşan yapının en önemli bileşenlerinden birisidir. Ekran kartının temel görevi monitördeki her türlü yazı, görsel, grafik ya videonun aktarılmasında işlemci ve monitör arasındaki iletişimi sağlamaktır. Ekran kartları diğer teknolojik aletler gibi ihtiyaçlar doğrultusunda her geçen gün daha da güçlenmekte ve kullanıcılara daha iyi grafikler sunmakta. 

Birçok kullanıcı ise bilgisayar satın alırken ekran kartının önemini göz ardı edebiliyor ve ekran kartına bakma kısmını es geçebiliyor. Özellikle oyun oynama ve video düzenleme konusunda, ekran kartının önemi çok daha büyük. Ekran kartınızın modelinin kullanmak istediğiniz yazılım ya da oyun için uygun olup olmadığını öğrenmek ise son derece basit. Peki ekran kartına nerden bakılır ve ekran kartı özellikleri nasıl olmalıdır? Gelin birlikte bakalım.

Ekran Kartının özellikleri nasıl öğrenilir?

ekran kartına nerden bakılır

  • Ekran kartınızın modelini ya da özelliklerini öğrenmek, ekran kartına bakma için en kolay yolu bilgisayarınızdaki DirectX Tanı Aracı’nı çalıştırmaktır. Bunu yapmak için:
  • Windows tuşuna basılı tutarken "R" harfine basarak çalıştır ekranını açın,

ekran kartına bakma işlemi

  • Sonrasında "Aç" kısmına “diexdiag” yazın.

ekran kartına bakma

  • Daha sonrasında “Enter” tuşuna basın. Biraz bekledikten sonra çıkan çerçevede "Ekran" sekmesini seçerek ekran kartı modelinizi öğrenebilirsiniz.

ekran kartına bakma adımları

İkinci yöntem:

  • Masaüstünüzde bulunan “Bu Bilgisayar”  simgesine sağ tıklayın,

ekran kartına bakma yöntemleri

  • Daha sonra “Yönet” seçeneğini seçin,

ekran kartına bakma adımları

  • Sol bölümden “Aygıt Yöneticisi” sekmesini açın,

ekran kartına bakma işlemi

  • Son olarak açılan ekranda “Görüntü Bağdaştırıcıları” seçeneğine tıklayarak sahip olduğunuz ekran kartı bileşenlerini görebilirsiniz.

ekran kartı özellikleri

 

Ekran kartınızı öğrendikten sonra beklediğiniz performansı alamadığınızı düşünüyorsanız bir test yaparak herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.

Ekran kartı performans testi ve optimizasyonu nasıl yapılır?

Ekran kartı modelinizi öğrendiniz. Fakat minimum gereksinimleri karşıladığı halde oyunlarda veya uygulamalarda performans sorunları mı yaşıyorsunuz? Userbenchmark sitesi üzerinden ekran kartınızı analiz edilmesini sağlayarak diğer kullanıcılar ile ekran kartınızın performans durumunu karşılaştırabilir ve çıkan sonuca göre ekran kartınızın bir sorunu olup olmadığını ya da tam kapasite çalışıp çalışmadığını anlayabilirsiniz.

Bu testi gerçekleştirmek için:

  • Öncelikle bu gerekli dresten uygulamayı indirin,
  • Uygulama indikten sonra çift tıklayarak uygulamayı çalıştırın,
  • Öğrenmek istediğiniz bileşenleri seçin
  • “Run” seçeneğine tıklayarak işlemi başlatın.

İşlem bittiğinde uygulama otomatik olarak web sayfasını açarak size sonuçları gösterecektir. Ekran kartınız testleri başarı ile geçtiği halde hala sorun yaşıyorsanız, sürücülerinizi güncellemenin faydası olabilir.

Ekran kartı sürücüsünü güncellemenin faydaları nelerdir?

ekran kartı sürücüsü

Ekran kartı üreticileri en fazla verimi alabilmeniz için her zaman ekran kartı sürücülerinizi güncel tutmanızı tavsiye ederler. Fakat bunların kullanıcılara faydaları nelerdir? 

Ekran kartı sürücünüzü güncellemenin en büyük faydası, yapılan optimizasyon işleminin de etkisi ile daha iyi bir performans sağlanması. Sahip olabileceğiniz bu performans yükselişleri bazen %0,2 0,3 gibi düşük değerlere sahip olsa da kullandığınız ekran kartı ve kullanmak istediğiniz programa göre %30 civarlarına da çıkabilmektedir.

oyunlarda ekran kartı özellikleri

Örnek vermek gerekirse NVIDIA GTX 480 modelini ele alabiliriz. Linus Tech Tip’in yaptığı test sonuçlarına göre GTX 480 ekran kartı yapılan sürücü güncellemeleri sonucunda bazı oyunlarda %10 performans artışı gösterirken Witcher 3’te %30’lara varan bir perofrmans artışı söz konusu.

Daha masalsı bir şekilde anlatmak gerekirse, uzun zamandır beklediğiniz bir oyun satışa çıkıyor ve büyük bir heyecanla oyunu indiriyorsunuz. Fakat o da ne? Ekran kartınız sistem gereksinimlerini karşıladığı halde  oyunda kasılmalar var ve grafikler sizi tatmin etmiyor. İşte bu gibi durumlarda en sistemini en optimize hale getirmek için sürücülerini güncellemeniz gerekmekte.

Yeni bir ekran kartı almanın zamanı geldi mi?

ekran kartı nerde yer alır

Ekran kartınız için gerekli kontrolleri yaptıktan sonra en son çıkan sürücüsüne güncellediğiniz halde istediğiniz verimi alamıyorsanız belki de yeni bir ekran kartı almanın zamanı gelmiş demektir. 

Özellikle son yıllarda yaşadığımız kur artışını düşünürsek, yurt dışından ithal olarak gelen ekran kartlarının son derece pahalılaştığını unutmamak gerekiyor. Bu yüzden asıl sorunun ekran kartınız olduğundan emin olduktan sonra kapsamlı bir araştırma yapıp ihtiyacınıza en uygun olan ekran kartını satın almalısınız. Aşağıdaki haberimiz bu konuda size yardımcı olabilir.

Bilgisayarınızın tüm donanım bilgilerini gösteren diğer uygulamalar:

Everest Ultimate:

ekran kartı özellikleri

Everest Ultimate programını kullanarak bilgisayarınız hakkında tüm yazılımsal ve donanımsal  bilgilere en detaylı şekilde sahip olabilirsiniz. Daha çok donanım üzerine yaptığı çalışmalarla ön plana çıkan uygulama aynı zamanda aynı özelliğe uygulamalar için de sahip. Everest Ultimate programını buradan indirebilirsiniz.

GPU- Z:

ekran kartı nerde yer alır

Ekran kartınız ve grafik işlemciniz hakkında önemli bilgileri kullanıcılara sunan ücretsiz bir sistem programıdır. AMD, NVIDIA, ATI ve Intel ekran kartlarını destekleyen uygulama aynı zamanda ekran kartınızın bios ayarlarının bir yedeğini kaydetme özelliğine sahiptir. GPU-Z ile ekran kartı belleği, bellek türü, ekran kartı yazılımının sürümü, saat hızı ve sıcaklığı gibi birçok farklı türde bilgi sahibi olabilirsiniz. GPU-Z programını buradan indirebilirisiniz.

CPU- Z

ekran kartı özelliklerine nerden bakılır

CPU- Z, Windows için geliştirilmiş ücretsiz bir sistem görüntüleme aracıdır. CPU- Z uygulamasını kullnarak RAM, anakart ve diğer bileşenler hakkında kullanıcılar tek bir pencerede bilgi sahini olabilirler. CPU-Z programını buradan indirebilirsiniz.

Yazımızda geçen yönergeleri takip ederek artık siz de ekran kartı modelinizi kolayca bulabilirsiniz. Eğer donanımınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız sizin için önerdiğimiz programlar faydalı olacaktır.

77
38
11
2
1
Emoji İle Tepki Ver
77
38
11
2
1