Gelecekte Arabalar Elektrikli Olacaksa Petrol Şirketlerine ve Petrol Zengini Ülkelere Ne Olacak?

2
0
0
0
0
Elektrikli araçların hızla popülerleşmesi, sadece otomobil endüstrisini değil, birçok sektörü derinden sarsacak. Peki, elektrikli araçların fosil yakıtlara olan ihtiyacı bitirdiği senaryoda dev petrol şirketleri ve petrol zengini ülkelere ne olacak dersiniz? Bu içerikte açıklıyoruz.

Sürdürülebilir enerji kaynaklarına olan ilginin artması ve bu bilincin gelişmesi dünyamızı âdeta bir enerji devriminin eşiğine getirdi.

Gitgide yaygınlaşmaya başlayan elektrikli arabaların gelecekte daha da yaygınlaşarak diğerlerinin yerini alması durumunda petrol gibi fosil yakıt kullanımını azaltacak. Peki, bu senaryoda petrol şirketleri ve petrolle zengin olan ülkeler bu köklü değişime nasıl uyum sağlayacaklar?

Elektrikli araçların diğerlerinin yerini alması, petrol talebinde düşüşe sebep olacak olsa da bu talebin tamamen biteceği anlamına gelmiyor.

tüpraş

Dünya üzerinde akaryakıtla çalışan tüm araçlar bir anda elektrikliye dönmeyeceğinden dolayı talep düşse de yine de akaryakıta ihtiyaç duyulacaktır.

Buna ek olarak bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda petrol şirketleri işlerini yeni düzene göre yeniden yapılandırarak operasyonlarını sürdürmeye devam edebilirler.

Örneğin, petrol şirketleri, enerji sektöründeki farklı enerji kaynaklarına yatırım yaparak iş kollarını çeşitlendirebilir ve farklı iş modellerine yönelebilirler.

Ayrıca, yapacağı araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle kendi sektörleri için yeni teknolojiler ve yeni uygulamalar geliştirerek petrole olan talebin düştüğü senaryoda kendilerine rekabet avantajı yaratmaya çalışabilirler.

Petrol yalnızca yakıt olarak kullanılmadığından ve plastikler başta olmak üzere birçok alanda kullanıldığından dolayı, petrokimya sektöründeki talep yeni bir gelişmeye kadar devam edecektir. Bu sebeple, şirketler bu tarz alanlara yönelebilir.

Peki petrol zengini ülkeler? Onlara ne olacak?

suudi arabistan

Venezuela, Suudi Arabistan vb. petrol zengini ülkeler de petrole olan talebin düşüşünden ciddi oranda etkilenecektir.

Bu ülkelerin zenginliği yüksek oranda petrol gelirlerine bağlı olduğundan, ekonomilerinin gelirilerini çeşitlendirmek ve petrole olan bağımlılıklarını azaltmak adına turizm, teknoloji, tarım vb. sektörlere yatırım yaparak ekonomik altyapılarını genişletmeye çalışabilirler.

Buna ek olarak, petrol zengini ülkeler çeşitliliği sağlamak adına tıpkı şirketler gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmayı tercih edebilir.

Çeşitli sektörlerde, çeşitli alanlarda kullanılan petrol için araştırma geliştirme çalışmaları yaparak yeni kullanım alanları yaratabilir ya da hâli hazırda petrole ihtiyaç olan sektörlere daha fazla yatırım yapabilirler.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0