Elektrikli Otomobillerin Batarya Sağlığı ile İlgili Soru İşaretlerini Giderecek Test: 100 Bin km Kullanılan Volkswagen ID.3, Beklentileri Aştı

14
1
0
0
0
Volkswagen'in elektrikli otomobili ID.3, 2,5 yıl süren bir teste sokuldu. Bu süreçte 100 bin kilometre yol yapılan otomobilin batarya sağlığı, beklentilerin üzerindeydi. İşte elektrikli otomobillere bakışınızı değiştirecek testin sonuçları...

Otomotiv sektörü, son birkaç yıldır büyük bir dönüşümün içinde. Bu dönüşüm, fosil yakıtlı otomobillerin emekliye ayrılıp, elektrikli modellerin baskın hâle gelmesini sağlıyor. Ancak elektrikli otomobiller, nispeten yeni teknolojiler olmaları nedeniyle tüketiciler için bazı soru işaretleri oluşturuyorlar. Mesela bataryalar.

Elektrikli otomobiller, geleneksel yöntemlerle üretilmiş dev bataryalara sahipler. Bu da bizi şu sonuca götürüyor: Her elektrikli otomobilin bataryası, bir gün mutlaka ömrünü tamamlayacak. Hatta pek çok tüketici, sırf bundan kaynaklı olarak elektrikli otomobillerden uzak kalmayı tercih ediyor. Zira batarya kapasitesini yitiren bir elektrikli otomobilin bataryasının nasıl değişeceği ve bunun kaç paraya mâl olacağı tam olarak bilinmiyor. Şimdiyse bu bilinmezle ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Volkswagen ID.3, uzun süreli batarya testinden başarıyla çıktı!

elektrikli otomobil batarya testi

Avrupa'nın en büyük ve en önemli otomobil derneği olarak bilinen ADAC, Alman otomobil devi Volkswagen'in şehir içi kullanıma uygun elektrikli hatchback modeli ID.3 üzerinden bir test gerçekleştirdi. 2,5 yıl süren bu testte, Volkswagen ID.3 ile tam 100 bin kilometre yol yapıldı. Bu süreçten sonra ID.3'ün bataryası ile ilgili yapılan inceleme, elektrikli otomobillere bakış açınızı değiştirecek türdendi.

Batarya sağlığı, 100 bin kilometre kullanımdan sonra yüzde 93 seviyesindeydi!

ADAC yetkilileri tarafından yapılan test sonucunda, 100 bin kilometre kullanılan bir Volkswagen ID.3'ün batarya kapasitesinin yüzde 93 olduğu tespit edildi. Evet, batarya sağlığı ilk günkü kadar iyi değildi ancak yüzde 7'lik kayıp, 100 bin kilometre için kabul edilebilirdi

Test sırasında Volkswagen'in tavsiyelerine de uyulmadı!

Volkswagen ID.3

Volkswagen, elektrikli otomobilleri için bazı şarj tavsiyeleri veriyor. Bu tavsiyelerden bir tanesi de hızlı şarj sistemleriyle ilgili. Volkswagen'e göre batarya ömrünü uzun tutmak isteyen kullanıcıların, hızlı şarj sistemlerini yüzde 80 seviyesine kadar kullanmalılar. Ancak ADAC'ın test ekibi, böyle bir şey yapmadı. Ekip, aracın bataryasını sık sık, hızlı şarj sistemiyle yüzde 100'e kadar şarj etti. Hâl böyleyken elde edilen sonuç, hiç de fena değildi.

Merak edenler için söyleyelim; Volkswagen, elektrikli otomobilleri için 8 yıl veya 160 bin kilometre kullanım için yüzde 70 batarya sağlığı garantisi veriyor. ADAC tarafından elde edilen sonuçlar ise gerçek kullanım testlerinin, Volkswagen tarafından verilen garanti kapsamından çok çok daha iyi seviyede olduğunu gözler önüne seriyor.

Kaynak : https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/autotest/vw-id3-dauertest/
14
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
1
0
0
0
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
avrupada, amerikada sıkıntı yok, sıkıntı bizim gibi talan edilen ülkelerde motor fiyatı vergilerle araç fiyatı kadar olur
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
dizelde yaptığı testler gibi yapmıştır vw unutmadık dieselgate skandalını inanmıyorum ^93 olduğuna
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
onlarıda bağımsız kuruluşlar yapmıştı. araç teste sokulduğunu anlayıp emisyon düşürüyordu
1 yıl önce
2.0 4 silindir VW grubuna ait 2009-2015 model araçların test sonuçlarını yanıltacak yazılım yüklüydü ADAC falan tüm dünyadaki test kuruluşlarının hepsini kandırmıştı. Olay ilk defa Amerika’da bir üniversitenin 2014 yılında alternatif yakıtlar üzerine yaptığı araştırmada ortaya çıkıyor. Normal sürüşte araç standartların 10-40 kat üzerinde emisyon değerine ulaşıyor. Bunu da aracın emisyon standardına uygun olduğuna karar veren kuruluşa bildiriyorlar. Bakıyorlar ki gerçekten testte emisyon normal sürüşte yüksek. Kuruluş VW’e bildiriyor araçları düzelt diyor, araçlar çağrılıyor ama sorun devam ediyor. Burada diğer ülkeler de durumu fark ediyor. Kuruluş VW’i gelecek yıl bütün araçlarının sertifikalarını iptal ederiz Amerika’da daha araç satamazsın deyince elektronik kontrol modülüne yükledikleri araç teste girdiğinde testi algılayıp sonuçları manipüle eden yazılımı itiraf ediyorlar. Ortaya çıktıktan sonra da Avrupadaki kuruluşlar davalar açtılar. Davalara insanlar da katıldı Avrupa’da araç başı ödeme aldılar. Amerika’da sorunlu araçları geri iade almayı kabul ettiler. Türkiye’de grup araçlar standartlara uygun diye açıklama yaptı(standart 3. dünya ülkesi seviyesi). Bu aynı şey gibi, çöpzung telefonlarda hız testini algılayan yazılım vardı. Teste girdiğini anlayan telefon yazılımla sonuçları yüksek çıkartıyordu.
1 yıl önce
Pardon,bağımsız bir dernek olan ADAC yapmış.
-1
1 yıl önce
Kendileri yapsa ben de şüphelenirdim ama testi bağımsız olan ADAC yapmış.
-1
1 yıl önce
Makaleyi tekrar oku dostum testler VW'den gelmiyor
-1
1 yıl önce
100.000km Avrupalılar için çok olabilir fakat biz fakir Türkler için çok az. Biz fakirler araba 1myi görmeden eski demeyiz
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Elektrikli araba en azından Türkiye için hala alınabilecek bir şey değil. Dizelde de bu muhabbet olmuştu, daha az yakıyor ve en azından 2010'lu yıllarda motorin, benzine göre çok daha ucuz diye popülerdi ancak bakım maliyetleriyle beraber aslında benzinli daha makul bir opsiyondu.

Özellikle bataryalar sağlığını gün geçtikçe kaybeden teknolojiler olduğu için hala tamamen elektrikli araba devrinin en azından Türkiye için açıldığını düşünmüyorum. Avrupa'daki insanlar zaten çok umursamıyor çünkü adamların alım gücü derdi yok, "çevreyi korumak için alıyorum" diyor. Ayrıca şarj etme maliyeti de benzinli arabayı geçiyor diye biliyorum, evden imkanı olanlar evde şarj edince daha ucuz olsa da 10-15 saate
yakın şarj ne kadar katlanılabilir o da ayrı bir tartışma konusu. İstasyonda bile 1.5 saat sürüyor şarj. Hadi planlı çıkacağım dersin de acil bir işin olduğunda da bekleyeceksin.

Bence, batarya ve şarj konusunda ciddi bir inovasyon olmadan en azından Türkiye'de elektrikli araba alınmaz.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
knk 20 25 dakikada yüzde 70 80 şarj olan bir sürü model var
1 yıl önce
yangın olayı da çok sıkıntılı. bazıları durup dururken yanıyormuş. en kötüsü de araç yanarken yanındakileri de yakması. başınız beladan kurtulmaz. bir de merak ettiğim cep telefonu gibi kaza anında hasar alırsa şişme yapıp patlar mı acaba? hasarlı araba almak da ayrı bir sorun. araba ne tür kaza geçirmiş? çok riskleri barındırıyor.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .