YSK Başkanı: "Elektronik Seçim Sistemine Geçilmesi Şart"

62
11
10
1
1
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, ülkemizde elektronik seçim sistemi uygulanması gerektiğini açıkladı. Yener'e göre Türkiye, er geç elektronik seçim sistemi uygulamasına geçiş yapacak. Peki elektronik seçim sistemi nedir? Avantajlı mı? İşte bilmeniz gerekenler...

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Hürriyet’ten Oya Armutçu ile bir röportaj gerçekleştirdi. Bu röportajda son seçim süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yener, Türkiye'yi gelecekte nelerin beklediğini de anlattı. Ahmet Yener'in yaptığı açıklamaya göre ilerleyen yıllarda, mevcut sistem büyük bir olasılıkla değişecek. Ahmet Yener, elektronik seçim sisteminin Türkiye'nin faydasına olacağını söylüyor.

Ahmet Yener'in yaptığı açıklamalara baktığımızda, henüz kesinleşen bir şey olmadığını ancak bazı seçeneklerin masada olduğunu görüyoruz. Yener, elektronik seçim sisteminin önce yurt dışında test edilebileceğini söylüyor. e-Devlet sisteminin de masada olduğunu anlatan yetkili, sistemin 2028 veya daha sonraki yıllarda yapılacak seçimlerde hayata geçebileceğini söylüyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun bir numarası tarafından yapılan açıklamalar şöyle:

Türkiye elektronik seçim sistemi

Bir ya da iki seçim sonrası elektronik oylamaya belki önce yurtdışından başlarız. Seçmen sayımız daha az diye. Türkiye nihayetinde elektronik oylamaya geçecek. Kurulda, 2014’te bu konuda bir çalışma yapılmış. Yurtdışına kurul üyelerimiz siyasi parti temsilcileriyle beraber gitmiş ama bu çalışmanın devamı gelmemiş. Biz de bu konuyu düşünüyoruz. Önümüzde hemen bir yerel seçim var. Elektronik seçim düşüncemiz var; yerel seçimlerden sonra elektronik oylamanın altyapısı nasıl olur, pilot olarak mı başlanır ya da bir sonraki milletvekili ve cumhurbaşkanı seçiminde hemen elektronik oylamaya geçebilir miyiz?

Parlamentodaki siyasi parti temsilcilerimizle yasal düzenleme gereken konularda görüşme yapacağız. Eğer yasal düzenleme yapılabilirse elektronik seçime geçilir. 2028 ya da daha sonraki olur, ama kaçınılmaz. Benim öngörüm elektronik oylamaya geçilecek. Elektronik oylama ekonomik olarak bizi büyük masraftan kurtaracak. Vatandaşımız için de büyük bir kolaylık sağlanacak. Birçok yönden faydası olacak. Bu sisteme geçilmesine karar verilirse; elektronik oylama yapan ülkelerden nüfusu bizim nüfusumuza yakın ülkelerin modelinin baz alınması gerekir. 2 milyon seçmeni olan bir ülke yerine en az 45-50 milyon seçmeni olan bir ülkedeki modeli baz almak uygun olur düşüncesindeyim. Benim bildiğim Elektronik Seçim konusunda Estonya ileri aşamada. Başka hangi ülkelerde var, araştıracağız, gidip inceleyeceğiz. Onları buraya davet edeceğiz.

Türkiye seçimleri

Sistemin teknik olarak incelemesi yapılacak. Bizdeki mühendis arkadaşların da fikirlerini alıp bir rota çizeceğiz. Ama bunların hepsi yerel seçimlerden sonra. e-Devlet üzerinden de olabilir. Bu alternatiflerin hepsi incelenecek, düşünülüp değerlendirilecek. Elektronik oylamaya geçilmesi benim düşünceme göre şart. Benim şahsi kanaatim bir seçim ya da iki seçim sonrası da olsa elektronik oylamaya geçilmesinin faydalı olacağıdır.

Peki "elektronik seçim sistemi" tam olarak nedir? Yeterince güvenli mi?

Ahmet Yener'in de değindiği Estonya'daki sistem nasıl işliyor?

Türkiye elektronik seçim sistemine geçebilir mi? Bugüne kadar neler yaşadık?

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/elektronik-secime-hazirlik-42284801
62
11
10
1
1
Emoji İle Tepki Ver
62
11
10
1
1