28 Ekim’den bu yana Twitter’ın tek sahibi olan Elon Musk, geçtiğimiz hafta şirket için gizli belgeleri kamuyla paylaşmaya başlamıştı. Gazetecileri bu dosyaların paylaşılmasında aracı olarak kullanan Musk, bugün ikinci Twitter ifşasını yaptı.
Elon Musk’ın ikinci ifşasının konusu, Twitter’da hesaplara uygulanan gizli yasaklamalar oldu. Twitter’ın, daha önce kesinlikle reddettiği ‘shadow ban (gizli yasaklama)’ uygulamasını pek çok ünlü hesap üzerinde dahi gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Gelin, detaylara inelim.
Twitter’da kullanıcıları gizlice yasaklamak için ayrı bir ekip kurulmuş!
Bu hafta “The Free Press (Özgür Basın)” kurucusu Bari Weiss aracılığıyla gündeme gelen ifşa dosyaları, Twitter’da insanları gizlice yasaklamak için ayrı bir ekip kurulduğunu ortaya koydu.
Bu ekip, kara listeler oluşturmak, beğenilmeyen Tweet’lerin trendler arasında listelenmesini engellemek ve hatta hesapların ve trendlerin görünürlüğünü sınırlamakla yükümlüydü. Tüm bu işlemler, kimseye haber verilmeden gizli bir şekilde yapılıyordu.
Söz konusu ekibin “Stratejik Müdahele Ekibi - Global Yükseltme Ekibi (SRT-GET)” olarak adlandırıldığı belirtildi. Ekip, günde 200’den fazla vakayı ele alıyordu.
Ekibe dahil olan üst düzey yöneticiler arasındaysa Vijaya Gadde (Hukuk, Politika ve Güven Başkanı), Yoel Roth (Küresel Güven ve Güvenlik Başkanı) ve eski ve yeni CEO Jack Dorsey ve Parag Agrawal da yer alıyordu.
Bazı örnekler (Kişilere uygulanan yasaklar renkli etiketlerle gösteriliyor)
COVID sınırlamalarının çocuklara zarar vereceğini savunan Stanford Üniversitesi’nden Dr. Jay Bhattacharya, “Trendler Kara Listesine” yerleştirildi. Tweet’lerinin trend olması engellendi.
Muhafazakâr aktivist Charlie Kirk’in hesabı “Do Not Amplifiy” olarak işaretlendi. Yani bu hesabın kişilerin önüne çıkarılması engellendi, büyük kitlelere erişmesinin önüne geçildi.
- Twitter’ın gizli yasaklama uyguladığı hesaplar arasında çoğunlukla muhafazakâr ve sağ kesimde bulunan kişilerin hesapları yer aldı.
İyi de bu gizli yasaklama tam olarak ne? Twitter çalışanları şu şekilde açıklıyor:
“Birçok kişinin "gölge yasaklama" dediği şeyi, Twitter yöneticileri ve çalışanları "Görünürlük Filtreleme (Visibility Filtering)" veya "VF" olarak adlandırır. Birden çok üst düzey kaynak anlamını doğruladı.
Üst düzey bir Twitter çalışanı böyle açıkladı: Görünürlük filtrelemeyi, insanların gördüklerini farklı düzeylerde bastırmanın bir yolu olarak düşünün. Bu çok güçlü bir araç.
İki Twitter çalışanı da şu şekilde doğruladı: Görünürlüğü bayağı kontrol ediyoruz. İçeriğinizin büyütülmesini (kaç kişiye erişeceği) bayağı kontrol ediyoruz. Ve normal insanlar ne kadar yaptığımızı bilmiyorlar.”
Yani kısacası gölge yasaklama, sansürün farklı bir türü olarak görev yapıyordu.
Musk, gelecek için bir de söz verdi:
"Twitter, gerçek hesap durumunuzu gösterecek bir yazılım güncellemesi üzerinde çalışıyor, böylece gölge yasaklı olup olmadığınızı, bunun nedenini ve nasıl itiraz edeceğinizi açıkça bileceksiniz."
Twitter’ın geçmişine yönelik yasal mercilerin harekete geçip geçmeyeceği şu an için bilinmiyor. Bir sonraki Twitter ifşası, önümüzdeki günlerde gazeteci Matt Taibbi aracılığıyla paylaşılacak.
- Peki siz bugün ortaya çıkarılanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?