Suçluları Hala Kurşuna Dizerek İnfaz Eden Endonezya'nın Ne Kadar İlginç Bir Ülke Olduğunu Kanıtlayan Bilgiler

10
3
2
1
1
Endonezya denilince aklınıza gelen her şeyi unutun çünkü dünyanın en büyük ada ülkesi olan bu coğrafya gerçek anlamda benzersiz özelliklere sahip. Coğrafi yapısının yanı sıra bugün bile sürdürmekte olduğu sıra dışı kültürüyle de dikkat çeken Endonezya hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız en ilginç bilgilere gelin yakından bakalım.

1949 yılında zar zor bağımsızlığını kazanmış bir ülke olan Endonezya maalesef karmaşık siyasi yapısı nedeniyle anılan bir yer. Ancak tüm bu gelip geçici olumsuzlukları bir kenara bıraktığımız zaman karşımıza cennet gibi bir yer çıkıyor. Üstelik Endonezya coğrafyası yalnızca insanlar için değil doğa için de tam bir cennet çünkü bölgede saymakla bitmeyecek kadar çok bitki ve hayvan yaşıyor.

Dünyanın en büyük ada ülkesi olan Endonezya, tarihi boyunca yerel halkın yanı sıra pek çok sömürgecinin de hedefi olmuştur. Bu kötü zamanlar aslında ülkenin kültürüne büyük bir katkı sağlamıştır. Üstelik bu kültürün büyük bir kısmı bugün hala korunmakta ve turistik etkinliklerle halka tanıtılmaktadır. Gelin fazla uzatmayalım ve pek çoğunu ilk kez duyacağınız Endonezya hakkındaki ilginç bilgilere yakından bakalım.

Endonezya hakkında ilginç bilgiler:

  • Endonezya binlerce adadan oluşuyor.
  • Dünyanın en genç nüfusu Endonezya’da yaşıyor.
  • Ülkede yüzlerce farklı dil ve lehçe konuşuluyor.
  • Endonezya, nesli tükenmekte olan hayvanların son yuvası.
  • Adaların her noktası deprem ve yanardağ tehlikesiyle karşı karşıya.
  • Endonezya’ya giderseniz kelle avcılarının torunlarıyla tanışabilirsiniz.
  • Kendi yerli uydu sistemini işleten ilk gelişmekte olan ülkedir.
  • Endonezya hala ilkel bir idam cezası uyguluyor.
  • Ülkenin başkenti ile mutlaka Instagram’da karşılaşmışsınızdır.

Endonezya binlerce adadan oluşuyor:

endonezya

Hint ve Pasifik okyanuslarının kesişim noktasında 1.904.569 metrekarelik bir yüzölçüme sahip olan Endonezya, dünyanın en büyük 14. ülkesi ama dünyanın en büyük ada ülkesidir. Çünkü bu ülke adalardan oluşuyor. 270 milyonluk nüfusuyla aynı zamanda dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya tam 17.504 adadan oluşuyor. Elbette deniz seviyesindeki değişiklikler nedeniyle zaman zaman bu adaların bir kısmı sular altında kalıyor. Ülkenin başkenti olan Cava adası, nüfusun yarısından fazlasına ev sahibi yapmakta olan dünyanın en kalabalık adasıdır.

Dünyanın en genç nüfusu Endonezya’da yaşıyor:

endonezya

Endonezya 270 milyonluk nüfusuyla oldukça kalabalık bir ülke. İlginç olan, ülkenin tam 165 milyonu yani nüfusundan yarısından fazlası 30 yaşın altındaki gençlerden oluşuyor. Ülke nüfusunun yalnızca yüzde 8’lik bir kısmı 60 yaşın üzerinde. Son dönemde aile planlaması çalışmaları yapılsa da pek işe yaradığı söylenemez. Eğer böyle giderse yakın zamanda Endonezya nüfusu, kendisinden çok daha büyük bir ülke olan ABD nüfusunu geçecek.

Ülkede yüzlerce farklı dil ve lehçe konuşuluyor:

endonezya

Endonezya’nın oldukça zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olduğunu söylemiştik. Bunu en iyi, ülkede konuşulan dil ve lehçe çeşitliliğinden anlıyoruz. Ülkenin resmi dili Bahasa Endonezya olsa da adalarda konuşulan 700’den fazla dil ve lehçe olduğu biliniyor. İlginçtir, bu dil ve lehçelerin 270 tanesi yalnızca Papua eyaletinde konuşulmaktadır. 

Endonezya, nesli tükenmekte olan hayvanların son yuvası:

sumatra kaplanı

İlginçtir, Endonezya dünya kara alanının yalnızca yüzde 1’ini oluşturuyor ama dünyanın bilinen tüm bitki türlerinin yüzde 10’u, tüm memelilerin yüzde 12’si ve tüm kuşların yüzde 17’si burada yaşıyor. Üstelik bunlar sıradan değil, nesli tükenmekte olan hayvanlar. Sumatra kaplanı, sumatra gergedanı, komodo ejderi, orangutan, anoa, vahşi tavus kuşu gibi sayısız türün son örnekleri bu coğrafyada bulunuyor. Berbat kokusu nedeniyle ceset zambağı olarak adlandırılan, 9 metre uzunluğa ve 10 kilo ağırlığa ulaşabilen dünyanın en büyük çiçeği de yine bu topraklarda bulunmaktadır. 

Adaların her noktası deprem ve yanardağ tehlikesiyle karşı karşıya:

endonezya

Maalesef Endonezya adını sık sık yaşanan tsunami felaketleri ile duyuyoruz. Aslında bu normal bir durum çünkü burası Pasifik Ateş Çemberi olarak adlandırılan ve Şili'den Güneydoğu Asya'ya kadar uzanan dünyanın en büyük deprem kuşağı. Aynı zamanda ülkede tam 130 aktif yanardağ bulunuyor. Dünyanın en aktif sismik alanı olan Endonezya’da her gün küçüklü büyüklü en az dört deprem meydana geliyor. Yaşanan bu sarsıntılar tsunami ve volkan patlamalarını da beraberinde getiriyor.

Elbette tsunamilerin bu kadar etkili olmasının en büyük nedeni, ülkenin adalardan oluşması. Ancak ilginç bir şekilde 4884 metrelik dünyanın en yüksek ada zirvesi de yine burada bulunuyor. Yanardağların bir etkisi olarak dünyanın en büyük volkanik gölü de burada yer alıyor. Toba Gölü tam 500 metre derinliğinde, 100 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre genişliğindedir. Bu gölün günümüzden 70 bin yıl önce yaşanan ve tüm yaşamı yok eden bir yanardağ patlaması ile oluştuğu tahmin ediliyor. 

Endonezya’ya giderseniz kelle avcılarının torunlarıyla tanışabilirsiniz:

endonezya, kelle avcısı

Toba Gölü’nün merkezinde Pulau Samosir adında bir ada bulunuyor. Burası turistlerin uğrak yeri ama burayı çekici kılan coğrafi özellikleri değil, tarihi; çünkü burada Bataklar adı verilen ve eskiden kelle avcılığı yapan bir kabile yaşıyor. Bugün adaya giderseniz zamanında kelle avcılığı yapmış kabilenin torunlarıyla tanışabilir ve antik harabeleri gezebilirsiniz. Daha da ilginci, bu insanlardan birinin atalarından gelen ve hala ganimet olarak sakladığı kellelerden birini bile görebilirsiniz. 

Endonezya, dünyanın en büyük budist tapınağına ev sahipliği yapıyor:

endonezya, borobur

Evet, Endonezya dünyanın en büyük Müslüman ülkesi ama toplumun önceki dini olan budizmin de etkileri hala sürmektedir. 9. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Borobudur Tapınağı, dünyanın en büyük budist tapınağıdır. Tapınağın duvarlarında 1460 rölyef ve farklı boyutlarda 504 Buda heykeli vardır. Borobudur Tapınağı yalnızca mimari değil, dini bir öneme de sahiptir. Budist inancındaki kişiler hac yapmak için bu tapınağa gelmektedirler. 

Kendi yerli uydu sistemini işleten ilk gelişmekte olan ülkedir:

endonezya, uydu

Endonezya garip bir ülke. Bir kısmı açlıkla mücadele ederken bir bölümü gözünü uzaya dikmiş durumda. Gelişmekte olan ülkeler genel olarak egemen devletlerin şirketleri tarafından işletilen uyduları kullanır, bu durumu değiştiren ilk ülke Endonezya oldu. 8 Temmuz 1976 tarihinde, ABD tarafından kurulan ama sonra yerel yöneticilere devredilen Indosat şirketi tarafından piyasaya sürülen Palapa iletişim uydu sistemi ile birlikte Endonezya, dünyanın ilk kendi uydu sistemini işleten gelişmekte olan ülke olmuştur.

Endonezya hala ilkel bir idam cezası uyguluyor:

endonezya, mahkum

Her ne kadar tartışılıyor olsa da ABD başta olmak üzere pek çok ülkede hala idam cezası uygulanıyor, Endonezya’da bunlardan bir tanesi. Ölüm cezası daha çok uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayet gibi suçlarda uygulanıyor. Bu cezanın infaz edilmesi ise bir hayli ilkel bir yöntemle gerçekleştiriliyor. 1964 yılından beri Endonezya’da ölüm cezası alan suçlular, gözleri bağlanarak bir idam mangası önünde kurşuna diziliyorlar. 

Ülkenin başkenti ile mutlaka Instagram’da karşılaşmışsınızdır:

endonezya

Endonezya dünyanın en popüler turizm mekanlarından bir tanesi, bunu yalnızca sosyal medyaya bakarak bile anlayabiliyoruz. Endonezya’nın başkenti Jakarta, Instagram’da en çok paylaşılan 8. Asya şehri konumunda. Elbette bunda şehirde yaşayan 9 milyon nüfusun da etkisi var ama her yıl şehri ziyaret eden sayısız turisti de görmezden gelemeyiz.

Dünyanın en büyük ada ülkesi olan ve benzersiz coğrafi özelliklere sahip Endonezya hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz ilginç bilgilerden bahsederek bu sıra dışı ülkeyi daha yakından tanımaya çalıştık. Endonezya hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

10
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
10
3
2
1
1