İnsanlar olarak yaş aldıkça pek çok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalırız. Ancak bu durum her insanda aynı değil. Kimi insanlar yaşlandıkçta kalp ve damar hastalıklarından cinsel işlev bozukluklarına, eklem hastalıklarından diyabet ve kansere pek çok hastalıkla karşılaşırken, kimileri ise çok daha sağlıklı ve dinç kalmayı başarıyor.
Tabii ki bu noktada yaşam tarzı, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz gibi pek çok etken var ancak durumu yalnızca bu da açıklayamıyor. Sürecin neden her insan için bu kadar farklı olduğunu tespit etmek ve yaşlılıkta karşılaşılacak sağlık sorunlarını erkenden tespit ederek çözmek için çalışan araştırmacılar, erkekler için önemli bir keşif yapmış olabilir.
INSL3 hormonu, erkek sağlığına dair önemli bilgiler veriyor olabilir
İngiltere, İspanya, İsveç, Estonya, Belçika gibi ülkelerden farklı üniversitelerden kalabalık bir araştırma ekibince gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, insan vücudunda bulunan INSL3 isimli bir hormonun erkeklerin sağlığına yönelik pek çok hastalık ile ilişkili olabileceğini buldu.
INSL3 hormonu, ilk olarak ergenlik döneminde ortaya çıkıyor ve sonrasında yaşlılığa kadar sabit kalıyor. Yaşlılıkta ise az miktarda düşüş yaşanıyor. Hormonun sabit seviyesindeki tutarlılık ve erken bir yaşta ortaya çıkıyor oluşu, bilim insanları için önemli veriler sunuyor.
Çalışma kapsamında iki binden fazla erkekten alınan numuneler incelendiğinde, araştırma ekibi hormon seviyesi düşük olan erkeklerde yaş aldıkça hastalık geliştirme durumunun daha fazla olduğunu tespit etti. Yani eğer INSL3 hormonunuz daha düşükse, yaşlandıkça kalp hastalıkları ve tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskiniz artıyor.
Pek çok yüksek riskli hastalığa dair 'risk haritası' çıkarıyor
İncelenen numunelerden elde edilen veriler, aslında hormonun kanser, diyabet ve cinsel işlev bozuklukları gibi farklı hastalıklarla da bağlantılı olduğunu gösterdi. Ancak sigara içme gibi bazı davranışlara yönelik eleme yapıldığında, bu hastalıklar ile hormon arasındaki bağlantı da ortadan kalkmış oldu.
Çalışmada aynı zamanda alınan örnekler ile tespit edilen INSL3 seviyesinin dört sene içerisinde gelişecek hastalıkları tespit etmede kullanılıp kullanılamayacağı da test edildi. Elde edilen sonuç ise düşük hormon seviyesinin yedi farklı hastalık ile ilişkilendirilebildi.
Araştırma ekibi, INSL3 ile hastalıklar arasındaki ilişkiyi ve bu hormonun seviyesini etkileyen faktörleri araştırdıkça, daha değerli bilgiler elde edileceğine inanıyor. Ekipten moleküler endokrinolog Richard Ivell "Artık bu hormonun hastalığı tahmin etmede oynadığı önemli rolü ve erkekler arasında nasıl değiştiğini biliyoruz, dikkatimizi hangi faktörlerin kandaki INSL3 seviyesi üzerinde en fazla etkiye sahip olduğunu bulmaya çeviriyoruz" diyerek çalışmaların yönünü de açıkladı.
Ekip ayrıca testesteron hormonu ile yakından ilişkisi olan bu hormonun erkeklerin cinsel sağlıkları üzerindeki etkisinin de araştırılması gerektiğini vurguluyor.