Evcil hayvanlarımız veya sokaktaki canlarımız için satın aldığımız ürünleri iyi niyetle aldığımız aşikâr. Ancak bazı faktörleri göz önünde bulundurmadığımız takdirde, farkında olmadan sağlıklarıyla oynayabiliriz.
Onlara bir şey olmasını asla istemeyeceğimiz kedi ve köpeklerimize, mama ve kum seçerken dikkat etmemiz gereken hususları veteriner hekimimiz Onur Candan’a danıştık.
Mamayı severek yemeleri, sağlıklı olduğu anlamına gelmez.
Kedilerin ve köpeklerin beslenmesinde en çok dikkat edilecek husus, mama seçimi yaparken içeriğinde et bulunması. “Market maması” olarak adlandırdığımız mamalar, genellikle ucuz ve kalitesizdir. Ürünün içeriğinde etten ziyade aromaları bulunur.
Marketten aldığımız hazır çorbalar gibi düşünebiliriz. Evet, tatları güzel olabilir ve severek içiyor olabiliriz ancak hiçbiri evde yaptığımız doğal içerikli çorbalar kadar sağlıklı değildir ve içlerinde aroma-tatlandırıcı gibi bileşenler bulunur.
Kedi-köpek mamaları da farksızdır. Yağ, tuz, tatlandırıcı ve aroma bulunduran mamaları çok severek yiyor olabilirler fakat bu, sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Aksine, uzun vadede metabolik problemler başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Kedi Sahiplerinin En Sık Yaptığı 25 Hata
Aroma ve tatlandırıcılardan uzak durmalıyız.
Bazı mamaların içeriğinde %25 tavuk aroması gibi veriler bulunur ancak bizim tercih etmemiz gereken aromalar değil; %25 tavuk eti, %15 somon gibi net veriler olmalıdır.
Ayrıca, bir mamanın üzerinde “%45 protein içerikli” gibi bir yazı bulunabilir fakat önemli olan, bu proteinin nereden geldiği ve kalitesidir. Hazır tavuk proteini aroması gibi yapay bileşenler evcil dostunuz için sağlıklı bir protein kaynağı değildir.
Mamadaki yağ oranlarını göz ardı etmemeliyiz.
Önemli bir diğer husus ise, mamalardaki yağ içeriği. İçeriğinde %15-20 oranında hayvansal yağların bulunması önemlidir ancak bu, hayvandan hayvana değişiklik gösterir. Dostunuzun hareketliliğini, spesifik hastalıklarını ve kısırlık durumunu göz önünde bulundurarak mamadaki yağ oranlarına dikkat etmeniz gerekir.
Örneğin hareketsiz veya kısır bir kedi yüksek yağ oranlarına sahip bir mamayla beslenirse ileride obezite gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bunun için veteriner hekiminize danışarak en uygun diyet ve kısır mamaları tercih edebilirsiniz.
Patili dostunuzun metabolik sorunlar yaşamasını istemiyorsanız tahıllara dikkat edin!
Can dostunuza tahıl içeriği yüksek mamalar verdiğinizde sindirim sistemine yük bindirirken mineral ve tuz oranın fazla olan mamalar idrar taşları ve kumları gibi, idrar yollarına bağlı metabolik sorunlara yol açar.
Bunun için, tahılı azaltılmış veya tahılsız mamaların kullanılması çok daha sağlıklıdır. Ayrıca, mamanın içeriğindeki tahılların patates ve pirinç gibi karbınhidrat kaynaklı tahıllar olması diğer tahıl türlerine kıyasla tercih edilebilir.
Farkında olmadan bayat mama alıyor olabilirsiniz.
Mamalarla ilgili bir diğer konuya değinecek olursak, daha uygun fiyata geldiği için açık mamaları tercih ederseniz bu durumun doğuracağı sağlık risklerini kabullenmeniz gerekir.
Genellikle petshop'lardan satın aldığımız açık mamalar, son kullanma tarihleri geçmemiş olsa dâhi bayatlamaya yüz tutmuş mamalardır. Üstelik bir de SKT’leri geçtiyse, içlerindeki acılaşan yağlar kusma ve ishale yol açar.
İnternette satılan sahte mamalar oldukça yaygın.
İnternetten aldığımız mamalarda ise karşılaşacağımız en büyük sorun sahte mamalardır. Kaliteli bir orijinal mama markasıyla aynı pakette, aynı şekilde, aynı renkte üretilen kalitesiz ve sahte mamalar hayvanınızda ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Bunun için, internette gördüğünüz herhangi bir satıcıdan almak yerine, artık güvenilirliğini kanıtlamış satıcıları tercih etmelisiniz.
Kristal kumdan uzak durmalısınız.
Kum seçerken doğal içeriğe sahip olanlar tercih edilmelidir. Kristal kum (bir diğer adıyla silika) dediğimiz doğal olmayan, plastik içerikli kumlar birçok hastalığa yol açabilir.
Kristal kumlar; hem kedinizin doğal güdülerine aykırıdır hem de bronşit, silikozis, tüberküloz gibi hastalıklara neden olabilir. Eğer kedinizin bentonit kumla ilgili bir problemi varsa (kumu yeme, alerji vs.) ancak bu noktada kullanılabilir.
Son dönemlerde yaygınlaşan "pelet" kumları kullanmalı mıyız?
Çam peletinden üretilen “pelet” kumlar, dostunuzun doğasında olan bir kum türü sayılmaz. Bu tür kumlar astım veya diğer solunum sorunlarına neden olabilir. Aynı kristal kumda olduğu gibi, eğer kedinizin diğer bentonit kumla ilgili bir problemi varsa ancak o zaman kullanılabilir.
Eğer herhangi bir nedenden problem yaratmıyorsa bentonit kumlar ilk tercih olmalı.
Kediler doğada, toprağa veya yumuşak bir yere tuvaletlerini yapma güdüsüne sahiplerdir. Bu yüzden onlar için en uygun kum "bentonit kum" dediğimiz, içeriğinde bentonit barındıran kumlardır.
Kalın ve ince taneli olmak üzere iki çeşidi bulunur. Alerji gibi bir problem varsa kalın tanelisi kullanılabilir fakat dışkıyı ve idrarı yeterince sarmazlar. Bu nedenle, ince taneli kumların kullanılması daha etkilidir.
Veteriner Hekim Onur Candan, son olarak şunları ekledi:
“Mama maliyetinden kısmaya çalıştığımız miktarlar ileride bize sağlık problemleri olarak dönerek daha büyük masraflar çıkaracaktır. Bu sebeple, mama ve kum seçerken kaliteli olanları tercih ederek uzun vadede hem çok büyük masrafların hem de sağlık problemlerinin önüne geçebilirsiniz.”