Savaş Uçaklarını Korumak İçin Bir Fabrikanın Çatısına İnşa Edilen Devasa Sahte Kasaba

29
1
1
0
0
Havacılık alanında dünyanın sayılı şirketlerinden biri olan Boeing’in İkinci Dünya Savaşı sırasında uçak fabrikasını korumak için sahte bir kasaba kurduğunu biliyor muydunuz? Hadi gelin, bu sahte kasabaya yakından bakalım.

İkinci Dünya Savaşı döneminde orduları geliştirmek ve donatmak için gelişmiş fabrikalar kurmak oldukça önemliydi. O dönem ABD yetkilileri savaşı kazanabilmek için en önemli şeyin yüzlerce hatta binlerce savaş uçağı üretmek olduğunu düşünüyordu.

Üretimi düşünen yetkililer aynı zamanda fabrikaları korumayı da düşünmek zorundaydı. Çünkü savaş zamanı kimse düşmanının güçlenmesini istemez. ABD, olası bir hava saldırısına karşı bombardıman uçakları fabrikasını korumak için muhteşem bir plan hazırlamıştı. Gelin o planın ne olduğuna, nedenlerine ve nasıl uygulandığına detaylarıyla bakalım.

ABD, İkinci Dünya Savaşı’nı kazanmak için yüzlerce hatta binlerce savaş uçağı üretmeyi hedefliyordu.

uçak fabrikası

1936 yılında açılan ve savaş uçakları üreten Boeing 2 fabrikası, dönemin en iyi askeri uçaklarından biri olan B-17 bombardıman uçaklarını üretiyordu. Bu uçakların yalnızca birinin üretim maliyeti yaklaşık 250.000 dolardı. O zamanlar savunma sanayi için oldukça fazla olan bu miktar fabrikanın korunmasının neden önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyordu.

1944 yılına gelindiğinde, fabrikanın korunması için oldukça ilginç bir plan yapılmıştı. Fabrika kamufle edilecekti. Planın başına da Binbaşı John Francis Ohmer Jr getirilmişti. Ohmer’in Hollywood’da çalışan tanıdıkları vardı. Bu tanıdıklar sayesinde zamanın en iyi set tasarımcılarından biri olan John Stewart Detlie’ye ulaşılmıştı. Planlar çizilmiş, tasarımlar yapılmış ve istenilen kamuflaj tamamlanmıştı.

Hollywood gururla sunar

Boeing 2 Fabrikası Kamuflaj Öncesi

Film, dizi platolarında kullanılan tekniklerin aynıları kullanılarak, sahte sokaklar, kaldırımlar, ağaçlar, çitler, arabalar ve evler fabrikanın çatısına kuruldu. Yukarıdan bakıldığında ayda 300 uçak üreten fabrika sıradan bir kasaba gibi görünüyordu.

Boeing Fabrika 2 Kamuflaj Sonrası

‘Boeing Harikalar Diyarı’ adlandırılan bu mekandaki her şey sahteydi. Yani yukarıdan ev gibi görünen yapılara yakından bakınca ahşaptan olduğu görülüyordu. Çimen ve olarak görülen şeyler aslında tavuk tüyü ve cam telden yapılmıştı.

Boeing

Yukarıdan bakıldığında yakındaki yerleşim yerleriyle aynı hizada olan sahte kasabadaki evlerin uzunluğu 1 ila 4 metre arasında değişiyordu. Kurgu o kadar gerçekti ki insanlar bazı yerlerde güneşleniyor, bazı yerlerde geziniyordu.

boeing

Sahte kasabada yaklaşık 300 ağaç, 53 ev, iki düzine garaj, üç sera, küçük birkaç mağaza ve hatta bir de benzin istasyonu vardı. Ancak evlerden ikisi gerçekti ve olası bir hava saldırısına karşı içerisinde uçaksavar kullanan birkaç ABD askeri yaşıyordu.

İşte o zamanlar çekilmiş sıradan gibi görünen kasabanın videosu

Huzurlu kasabanın altında, ayda yüzlerce uçak üreten bir fabrika yatıyordu

boeing fabrika

Anlattığımız gibi üst taraf, tepeden bakılınca sıradan bir kasaba gibiydi. Ancak altında harıl harıl yıllarca çalışan fabrikadan da biraz bahsetmemiz gerekiyor. Fabrikada yaklaşık 30.000 kadın ve erkek çalışan vardı.

fabrika

Ayda 300 bombardıman uçağı üretiliyordu. Bu uçaklar İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya’da 640.000 tondan fazla bomba attı. 1945 yılına gelindiğinde B-17’lerin yerini B-29’lar aldı. Korkulan olmadı ve İkinci Dünya Savaşı boyunca fabrika hiçbir düşmanın hedefi olmadı. 1945’in sonları 1946’nın başlarına gelindiğinde fabrikanın çatısındaki kamuflaj tamamen kaldırıldı.

fabrika

Fabrika 1960’larda uçak üretimine devam etti. 1980’lere geldiğinde teknolojik gelişmeler sonrasında uçak tamir atölyesi olarak kullanıldı. 2010 yılına kadar kullanılmayan fabrika yavaş yavaş çürümeye başladı ve sonunda bir kısmı yıkıldı.

boeing

Not: Yukarıda okla gösterdiğimiz kısım fabrikanın Google Haritalar'da görünen son hali. Yuvarlak içindeki görsel ise 2009 yılında çekilmiş hali. O günden sonrasıyla ilgili herhangi bir görsele erişemedik.

Boeing Harikalar Diyarı ve fabrikayla ilgili diğer görsellere aşağıdan göz atabilirsiniz

Fabrikanın üstündeki sahte kasabanın en net görüntülerinden biri. Arabaların kartondan, ağaçların tavuk tüyünden yapıldığı belli oluyor.

boeing net

Yukarıdan bakıldığında araba ve yol olarak gözüken şeyler aslında kartondan yapılmış.

araba

Harikalar Diyarı'nda güneşlenen ve dinlenen insanlar. Ne kadar da normal bir hayat yaşıyorlar değil mi?

boeing güneşlenenler

Her şey o kadar gerçekti ki sokaklara, caddelere isim bile verilmişti. İşte Sentetik Caddesi ve Çuvalbezi Bulvarı

sokak

Sahte kasabanın girişinde bekleyen güvenlik görevlisi

boeing giriş

Çatıda sıradan bir kasaba varken alt tarafta işçiler işlerine gitmeye devam ediyor.

fabrika

Boeing işçileri, üretilen 5.000 adet B-17 bombardıman uçağının kutlamasını yapıyor

fabrika

Bugün sizlere Boeing Harikalar Diyarı’nın hikayesinden bahsettik. Konu hakkındaki fikirlerinizi yorumlardan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Warfare History Network, Boredpanda

29
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
29
1
1
0
0