Milyonlarca Yıl Süren Kromozom Değişimi, Kısa Sürede Gerçekleştirildi: Genetik Hastalıklara ve Evrim Sürecine Işık Tutabilir

7
6
1
1
0
Bilim insanları, evrim sürecinde milyonlarca yıl süren kromozom değişikliklerini sürdürülebilir bir şekilde farelerde yapmayı başardı. Bulguların, hayvanların evrimi hakkında ve bazı genetik hastalıklar ile mücadelede önemli rol oynayabileceği belirtildi.

Bir hayvanın sahip olduğu kromozom sayısının değişimi, evrim süreci boyunca milyonlarca yıl sürebiliyor. Yayımlanan yeni bir araştırma ise çok uzun sürede gerçekleşen bu değişikliklerin laboratuvar ortamında kısa sürede yapılabileceğini ortaya koydu.

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, doğadaki evrimin seyri boyunca gerçekleşen bu uzun değişimi fareler üzerinde yapmayı başardı. Yeni teknikte kök hücreleri ve gen düzenleme yönteminin kullanıldığı ifade edildi. Çalışma bulguları, 25 Ağustos tarihinde Science dergisi üzerinden paylaşıldı.

Hayvanların evrimini hakkında yeni bilgileri ortaya çıkarabilir ve genetik hastalıklarla mücadeleye yardımcı olabilir

Tekniğin büyük bir başarı olduğuna dikkat çekerken araştırmacılar, bulguların kromozomların yeniden düzenlenmesinin hayvan evrimini nasıl etkilediği konusunda yeni bilgileri gün yüzüne çıkarmasını umduklarını ifade etti.

Hücre içinde DNA ve ve proteinlerden oluşan kromozomlar, canlılarda kalıtımı sağlayan ipliksi genetik birimlere deniyor. Çoğu tür sabit sayıda kromozoma sahiptir; ancak milyonlarca yıllık süreçte bu birimlerde değişiklikler yaşanabilir. Bunun sonucunda da organizmalarda ciddi fizyolojik değişimler görülebilir. Eksik veya fazla kromozomlar ise genetik hastalıklara yol açabiliyor. Ayrıca kromozom füzyonlarının kanser gibi sonuçlar doğurduğu da belirtiliyor.

Araştırmacılar, çalışmada çeşitli fare kromozomlarını kaynaştırdı ve farklı boyutlar oluşturdu. Bunun ardından ise değiştirilmiş genleri döllenmemiş yumurtalara enjekte etti. Kaynaşmış kromozomlara sahip farelerin çoğu anormallik sergiledi. Bazı farelerin gelişmediği, bazılarının ise yetişkinliğe ulaştığı ancak kısır kaldığı ifade edildi. Ayrıca bazılarının normalden çok daha hızlı büyüdüğü; ancak daha endişeli ve fiziksel olarak yavaş olduğu aktarıldı. Çalışmada, 4 ve 5 ismi verilen kromozomlarının füzyonunu alanların genetik kodu yavrulara aktarmada en başarılı olduğu, böylece yeni yavruların üretilebildiği belirtildi.

Bulgular, kromozomlardaki yeniden düzenlemenin üreme izolasyonu (farklı türlerin çiftleşerek çocuk yapmasının engellenmesi) için oldukça önemli olduğunu göstermenin yanı sıra türlerin evrimleşmesinde ve ayrı kalabilmesinde önemli rol oynadığını ortaya koyuyor. Daha da açacak olursak kromozomlardaki bazı nadir değişimler, canlıların atalarının evrimini yönlendirmeye yardımcı oldu. Son olarak uzmanlar, edinilen bilgilerin kromozom füzyonları gibi nedenlerden çıkan hastalıklara karşı mücadeleye yardımcı olabileceğini de ekledi.

Kaynak : https://www.chinadaily.com.cn/a/202208/27/WS63097251a310fd2b29e7489f.html
7
6
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
6
1
1
0
Yorumlar(12)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Alper Gezeravcı'yı herkes gibi yeni tanıdım. Gerçekten Atatürk'ün düşüncelerini ve vizyonunu anlayabiliyor mu, bilmiyorum. Ancak kusura bakmayın, bu ülkede her gün anayasa ve özgürlük suçu işleniyorsa, öğrenciler, emekliler, gençler, çalışanlar hala hak ettikleri bir hayatı yaşamıyorsa, sürekli tarikatları, mafyaları, mafya bozuntusu patronları istifa etmeyen liderleri görüyorsak, dağdan inenlerle halay çekiliyorsa, paramız, pasaportumuz, saygınlığımız her geçen gün kendi rekorunu kırarak batıyorsa, liyakatsızlıklar vs. ortadayken bu neyin şovu? Hiç inandırıcı, hiç samimi değil. Madem Atatürk'ü bu kadar çok önemsiyorsun, hiç malum kişiyle aynı kareye girmekten veya onun adını söylemekten utanmaz mı ki bir insan?

Sanırım onun yerinde ben olsaydım, tepkimi göstermek için reddederdim. Belki herkes bu dayanışmaya ortak olur da kontak kapatır diye düşünürdüm, ama maalesef tüm bu olanlara rağmen halktan tek bir ortak ses veya tepki gelmiyor. İşleri güçleri sokak röportajlarında, Twitter'da vs. pasif agresiflik yapmak.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
Keşke dermatoloji alanına değinmek yerine okuduğunuzu anlasanız çok şey değişecek ama milletimizin popişi ağır :)
-1
1 yıl önce
kaşıntıyı kaşınarak gideremezsin
1 yıl önce
uzaya çıkan ilk Türk dedik mi kimsenin buna itirazı yok, hem fikiriz ,ama Astronot filan dedinmi size bu o dediklerinde körü körüne 20 senedir taptığınızıın dediği gibi olmuyor bu işler,adamın cvsini dökmele olmuoyr bu işler,adam mesleğinde ilerlemiş bir Türk Subayı saygılar sevgiler,çekemeyenlerin tohumunda mayasında sıkıntı olduğu zaten aşıkar,2 senedir uzaya çıkmak için eğitim alıyormuş,işin başında daha amerika için birşeyler yapar yada avrupa için rusya için bizim uzayda hiçbirşeyimiz yok,20 senedir çalınanlarla neler yapılırdı da neyse ,uzaya çıkan ilk Türk tebirk ediyoruz,burada sen Astronotsun demekle olmuyor o işler körü körüne tapanlar için yazmadım onlar asla anlayamazlar herşeyin en iyisini onlara söyleyenlerin bildiğini sanan tafyaya değil lafım
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
ne kullanıyorsun bizede söyle
-1
1 yıl önce
sen fazla uzağa gitmişsin. gök nerede, uzay nerede.
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
nE
1 yıl önce
Bazıları Ataürkün sözünü söyledi diye sahiplenirler şimdi . Bunu sizin partiniz göndermedi Atatürkde tek size ait değil.sizde göndermediniz. Daha düne kadar vergilerim diyordunuz.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Solcu tayfa bi anda R yaptı övmeye başlıyor :D
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
Sağcı tayfa R yapmadı siz algı yaptınız kimsenin sövmeye başladığı falan yok. Nerde gördün ?
-3
1 yıl önce
Sağcı tayfa bi anda R yaptı sövmeye başlıyor :D
-6
1 yıl önce
Düne kadar saldıranlar hesap yapanlar hemen atatürkün sözünü söyledi diye övmeye başladı.
Akıl tutulması yaşıyorlar gerçekden . Şimdide siyasal islamcılara saldırdık falan sanıyorlar gerçekden ilginçsiniz. 80 yıldır hiçbirşey yapmadınız şimdi başkaları yapınca sahiplenmeyin . iyi günler.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
antigravity741
1 yıl önce
Atatürk benim vazgeçilmezimdir. Ben istikbalin göklerde olduğuna inanmakla birlikte anti yerçekimi teknolojisinin insanoğlunun geleceği açışından çok önemli olduğuna inanmaktayım ve bu uğurdaki çalışmalarımın onuncu yılındayım. Anti yerçekimi sisteminin nasıl olması gerektiğini temel kalıp olarak tamamen çözmüş olmama rağmen teknik alt yapı konusundaki sorunları aşabilmem için daha çok çalışmam gerekiyor. Anti yerçekimi sistemi merkezkaç kuvvetini yerçekiminin zıttı yönünde odaklama sistemidir. Hedefim bu yıl içinde ilk anti yerçekimi sistemini başarıya ulaştırmaktır. Yapmak konuşmak kadar kolay değil, bunu çok iyi biliyorum. En azından doğru yolda çalışmalar yürüttüğümden emin olarak çalışmaktayım. Burada bu yorumu yazma nedenim sansasyon yapıp, beğeni kazanmak değildir. İnsanoğlunun bu büyük hayalini gerçeğe dönüştürmek için bir kişinin çaba sarf ettiğinin bilinmesini istememdir.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
o dediğin şey gökyüzünde uçan ucaklar helikopterler ile aşılmış mı ne sankilim :) yada denizde yüzen gemiler ile sen kendince bireysel jetpack tarsı bişeyler düşlüyorsun sanırım ,bende mahalleler büyüklüğünde yapıların havada süzülmesini istiyorum ufo teknolojisindeki gibi ...
1 yıl önce
Kardeş o anti yerçekimi değil, Anti-kütleçekimi olarak geçiyor literatürde. Öyle böyle bir şeyin hem hipotetik hem de pratik sonuçlarına ulaşırsan direkt peygamberliğini ilan et bence. Selamlar...
1 yıl önce
Turist olarak gitti astronot değil
Yanıtla
-5
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
parmak arası terliklerini de aldımı
short falan
-1
1 yıl önce
bir kilo patates alamayan asgari ücrete mahkum olan bir milletin destanıdır bu. Bu şartlarda bile (55 milyon dolar) Uzaya bir türk gönderdik. aklıma kurtuluş savaşı geldi oda böyle imkansızdı.
Not: Türkiye Uzay Ajansı bütçesi bu turistik seyahat bütçesinden çok daha düşük.
Not 2: uzay ajansı tanzim çadırlarında 1 kilo patates için kuyruk bekler iken açılmıştı. çok iyi hatırlıyorum.
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Heyt be gurur kaynağı Uzayada çıktık ya daha ne diyeyim Türkiye yüzyılı başlasın o vakit ;)
Yanıtla
-6
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
+1
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER