Kariyer planlama ve iş bulma süreci birçok insan için yorucu ve yıpratıcı olabiliyor. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte artık iş bulma süreci de daha çok online olarak başlamakta. Her ne kadar dünyada ve ülkemizde iş veya işçi aramanızı sağlayan bir çok web sitesi olsa da, bu sitelerde kullanıcılar kendilerini yeterince ifade edemiyorlar.
İşte bu noktada, sadece yüklediğiniz bir CV’den ibaret olmak yerine kullanıcıların daha aktif bir şekilde birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlayan LinkedIn devreye giriyor.
LinkedIn nedir? Ne işe yarar?
LinkedIn en basit hali ile iş arayan ve işverenleri ortak bir noktada buluşturan bir sosyal ağdır. LinkedIn’i diğer sosyal ağlardan ayıran şey ise iş bulma ve kariyer planlama amacı ile kullanılması. LinkedIn’in size sağladığı özellikleri kullanarak benzer alanda çalışan insanlarla iletişim halinde olabilir ve fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Aynı şekilde iş ararken en güncel ilanlara ve ilgi alanınızla alakalı son derece faydalı gönderilere ulaşabilirsiniz.
LinkedIn aslında popüler birçok sosyal ağdan daha önce kuruldu. Fakat hitap ettiği kitle itibariyle herkese uygun olmadığı için diğer sosyal ağlar kadar bilinmiyor. Tabii ki burda anlatmak istediğimiz çalışma yaşına henüz ulaşmamış ya da çalışma alanı özel sektör olmayan bireylerin varlığı.
Genellikle öğrencilik hayatını geride bırakmış ve artık kariyer planlaması yapan kişilere büyük kolaylık sağlayan LinkedIn, son dönemde Türkiye’de kullanım olarak başarılı bir grafik sergilemeye başladı. İsterseniz web sitesi üzerinden ya da mobil uygulamayı indirerek LinkedIn’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Fakat LinkedIn dünyasında yeni iseniz, sizin için derlediğimiz ve profilinizi ön plana çıkarmanıza yarayacak tüyolara göz atmanızda fayda var.
LinkedIn profilinizi daha ilgi çekici hale getirecek 15 tüyo:
Güzel bir ön yazı hazırlayın:
Potansiyel bağlantılarınızın sizinle iletişime geçmesini sağlayacak şeylerden birisi de yazacağınız ön yazıdır. Ön yazınızı yazarken profilinizde yazan bilgileri genişleterek anlatabilir, kariyer tecrübenizden, övgüye değer başarılanızdan ve liderlik özelliklerinizden bahsedebilirsiniz.
Bu konuda sıkça tartışılan şeylerden birisi ise, ön yazının birinci şahısın mı yoksa üçüncü şahısın ağzından yazılması gerektiği. Aslında bunun bir önemi yok. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta anlatım dilinin metin içerisinde sabit kalması. Yani etkili bir yazı için yazıya başlarken kullandığınız şahıs anlatıcısını değiştirmemeniz gerekiyor.
LinkedIn için bir ön yazı yazarken dikkat etmeniz gereken başka bir şey de yazınızı yazarken egonuzu kontrol altında tutmanız gerekmekte. Liderlik ruhunuzu yansıtırken sınırları geçerek yazınızın bir ego gösterisine dönmesi profilinizi olumsuz etkileyecektir. Aynı zamanda yazınızı yazarken kariyerinize en uygun ve alakadar detayları vermek ve anlamsız jargonları kullanmaktan kaçınmak son derece faydalı olacaktır.
Alanınızla alakalı bir makalenizi paylaşın:
Belki profesyonel bir yazar olmayabilirsiniz fakat LinkedIn üzerinde yayınlayacağınız ufak bir blog gönderisinin bile alanınızda öne çıkmanızda büyük etkisi olacaktır. İşe alma süreci, satış metotları ve pazarlama alanında bildiklerinizi göstererek olası bağlantılarınızın sizin hakkınızda daha somut düşüncelere sahip olmalarını sağlayabilirsiniz.
Bağlantı isteği gönderirken mesajlarınızı kişisel tutun:
Çalışma alanınızda birisi ile iletişime geçmek istediğinizde her zaman geri cevap alamayabilirsiniz. Özellikle bu kişilerin fazla bağlantılara sahip olduklarını varsayarsak göndereceğiniz mesajı öne çıkarmanız gerekiyor. Bunu yapmanın bir yolu ise, kopyala yapıştır mesajlar yerine karşınızdaki insanın profilini okuduğunuzu belli eden, kişiye özel mesajlar göndermek.
Profilinizde kullandığınız anahtar kelimelere özen gösterin:
SEO, yani arama motoru optimizasyonu profilinizin Google’da gözükmesi için son derece önemlidir. Bu yüzden profilinizi hazırlarken SEO için uygun bir şekilde optimize etmeniz ve kullandığınız kelimeleri buna göre seçmeniz hesabınız ve potansiyel bağlantılarınız için daha iyi olacaktır.
Çalışmak istediğiniz pozisyonlardaki LinkedIn kullanıcıları ekleyin:
Evet belki Bill Gates’e gönderdiğiniz bağlantı isteği ona ulaşmamamış olabilir, fakat biraz daha ufaktan alarak ileride çalışmak istediğiniz pozisyonlardaki insanlara bağlantı isteği yollamanız hem bir network kurmanıza fayda sağlayacaktır hem de o insanlardan gelmek istediğiniz pozisyon konusunda yardım ve ipuçları alabilmenize.
“Diğer” web sitesi seçeneği seçin:
İletişim bilgilerinizin altında, LinkedIn size web sitenizi ya da bloğunuzu sergileme şansı veriyor. Eğer bu bölümde bir değişiklik yapmazsanız, son derece sade bir şekilde web sitesi ya da blog yazılı oluyor. Sitenize giren kullanıcılar da bu bağlantıya tıkladıkları zaman nereye yönlendirilecekleri konusunda şüphe içinde oluyorlar.
Bu noktada marka ya da şirket adınızı kullanmak size daha fazla potansiyel kazandırabilir. Bunu yapmak ise son derece basit. Profilinizde bulunan web sitesi bölümünü düzenlerken diğer seçeneği seçin. Bu sayede web sitesi ünvanınızı ve URL’nizi ekleyebilirsiniz.
Profilinize bakan kullanıcılara ulaşın:
Eğer bir kullanıcı profilinizi kontrol ettiyse, bu sizin o kişi ile iletişime geçmeniz için mükemmel bir fırsat. Bir kullanıcının sizin profilinizi ziyaret etmesi zaten sizinle ilgilendiğini gösteriyor. Bu ilgiye karşılık vermek belki de istediğiniz iş konusunda size yeni kapılar açacaktır.
Yeni gruplar arayın ve katılın:
Diğer kullanıcılar ile ağınızı genişletmenin bir diğer yolu da belli çalışma alanları üzerine kurulan gruplara katılmak. Karşınıza çıkan gruplar büyük bir yayıncı tarafından da yönetilse ya da belli bir iş alanında çalışan insanlar tarafından da kurulsa, kendinizi ait hissedebileceğiniz milyonlarca grup var. En iyisi kendinize uygun grubu aramak ve katılmak olacaktır. Böylece grup içindeki sohbetlere katılabilir, tartışmalarda kendinizi ön plana çıkarabilirsiniz.
Diğer kullanıcıların profillerini gözetleyin:
Aslında yabancılar bu olaya stalk diyorlar. Bir nevi sinsice bir başkasının profilini görüntülemek. Genelde eski sevgililer için tedirginlikle yapılan bu eylemi Lindkedin üzerinde hiç tereddüt etmeden yapabilirsiniz. Bir başka LinkedIn üyesinin profilini incelediğinizde LinkeddIn bunu o kullanıcıya bildirim olarak gönderiyor. Bu sayede ne kadar çok kullanıcın profilini incelemiş olursanız o kadar çok potansiyel bağlantı sayınız artıyor.
Fakat bazı durumlarda profilinizi gizlemek isteyebilirsiniz. Bunun içinse LinkedIn size profilinizi bu görüntülemelerde gizleme seçeneği sunmakta. Bunu yapmak için Hesap ve Ayarlar kısmında Gizlilik bölümüne gitmeniz yeterli.
Bağlantılarınızla sağlam bir iş ilişkisi kurun:
Bir kullanıcı bağlantı isteğinizi kabul ettiği zaman, direkt olarak ona ürünüzü ya da sağladınız hizmeti sunmak pek iyi bir başlangıç olmayabilir. Böyle bir başlangıç aranızdaki iş ilişkisini başlamadan bitirebilir. Onun yerine yavaşça karşınızdaki insanın bağlantılarını beğenin ve yorumlar yapın. Bir istekte bulunmadan önce yapmanız gereken şey karşınızdaki insanın güvenini kazanmak olacaktır.
LinkedIn profiliniz için referans isteyin:
Profiliniz için yeterince referans yorum alamamış olabilirsiniz ama bu sizi yıldırmasın. Bağlantılarınızdan referans istemek oldukça kolay. Referans almak istediğiniz kişinin profiline gidin ve Diğerleri sekmesine tıklayın. Daha sonra “Referans İste” öğesine tıklamanız yeterli olacaktır.
Referans isterken istediğiniz kişileri spesifik özelliklere göre seçmeniz profiliniz için faydalı olacaktır. Rasgele seçilen bağlantılardan gelen tavsiye yorumları profilinizde düşündüğünüz etkiyi bırakmayabilir. Aynı zamanda daha önce çalıştığınız insanlara referans yorumu yazmanız sizin de onlardan geri referans alma ihtimalinizi arttıracaktır.
LinkedIn Premium’u deneyin:
LinkedIn aylık belli bir ücret karşılığı premium hizmeti veriyor. Bu hizmet sayesinde normal hesaplarda bulunmayan bazı ufak avantajlara sahip oluyorsunuz. Bunlardan bir tanesi de bağlantınız olmayan kişilere de mesaj göndermenizi sağlayan InMail özelliği. İsterseniz premium denemesini başlatıp herhangi bir ücret ödemeden 5 tane InMail mesajı gönderebilirsiniz.
Aramalarınızı kaydedin:
LinkedIn’in bilinen numaralarından bir tanesi de kullanıcılara 3 aramaya kader kaydetme imkanı vermesi. Başlangınçta bu özellik kulağa yeterince önemli gelmeyebilir fakat LinkedIn’in sahip olduğu algoritma sayesinde kullanıcılar kaydettikleri arama sonuçları değiştikçe mail ile bilgilendiriliyorlar. Bu sayede potansiyel fırsatları yakalamak için daha fazla şansınız oluyor.
Düzenli olarak hesabınızı kontrol edin:
Güzel bir profil hazırladıktan sonra onu bir köşede yalnızlığa terk etmeyin. Bunun yerine LinkedIn’de daha fazla aktif olarak diğer üyeler ile iletişim halinde kalın. Yeni bağlantıların yanında karşınıza çıkan gönderileri beğenerek ya da yorum yaparak hesabınızın daha fazla fark edilmesini sağlayabilirsiniz.
LinkedIn profil URL’nizi kişiselleştirin:
Üyeliğinizi açtığınız vakit LinkedIn size otomatik olarak, farklı rakam ve harflerden oluşan karışık düzende bir URL adresi veriyor. URL adresinizin bu şekilde olması bulunurluğunuz konusunda diğer kullancılar için bir handikap olarak karşılarına çıkıyor. Bundan dolayı isim ve soy isiminizle özel bir URL adresine sahip olmanız ve potansiyel bağlantılarınız hem de sizin için çok daha iyi bir tercih olacaktır.
LinkedIn diğer sosyal ağlar gibi herkesin kolayca hesap açabileceği bir web sitesi. Sizin için derlediğimiz bu 15 tüyoyu kullanarak diğer kullanıcıların arasından sıyrılarak bu sosyal ağ üzerindeki potansiyalinizi kolayca arttırabilirsiniz.