Formula 1'de son yıllarda Mercedes AMG Petronas takımının otomobilleri büyük bir üstünlük kurmayı başarmıştı. Hatta bu üstünlük nedeniyle Lewis Hamilton'ın üst üste kazandığı şampiyonluklarda aslan payını otomobile verenler çoktu.
Yeni sezonda aslında şimdiye kadarki en kapsamlı kural değişiklikleri yapılacak ve Formula 1, daha önce hiç olmadığı kadar değişecekti. Yaşanan koronavirüs pandemisi nedeniyle kuralların en azından bir kısmı 2022 yılına sarktı. Değişikliklerin tam olarak uygulandığı otomobilleri görmemiz için 2022 yılını beklememiz gerekecek.
2021 Kuralları
DAS sistemine veda ediliyor
Daha önce sadece Mercedes'in sahip olduğu DAS teknolojisi, aracın lastik ısısını ayarlamak başta olmak üzere pek çok alanda büyük fark yaratan, oldukça da pahalı bir teknolojiydi. Bu yıl Formula 1'de takımların daha fazla rekabet etmesini yasaklayan yönetim DAS sistemini de yasakladı.
Arka fren kanatçıkları kısalıyor
Araçların bazı ufak değişiklikleri bu yıl da karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de araçların arka frenlerinde bulunan kanatçıkların boyutlarının kısaltılması. Bu yapılar çok küçük olsa da aracın yere basma kuvvetini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Amaç da bu etkiyi azaltmak.
Token sistemiyle değişim
Bu yıl masrafları kısmak isteyen F1 yönetimi ve Liberty Medya, araçlarda hangi parçaların değiştirilebileceğini belirledi ve takımlara da bazı token hakları tanıdı. Ekipler, kullandıkları tokenlar ile araçlarında belli bir kısmı değiştirebilecek, geri kalanına dokunamayacak.
Doğrudan parça almaya son
2021 yılı için dikkat çeken noktalardan biri de takımların birbirlerinin teknolojilerini kullanmasının zorlaşması. Racing Point'in daha önce Mercedes'in 1 yıl önceki aracını neredeyse tamamen kopyalaması gibi durumlardan rahatsız olan F1 yönetimi, bu noktada yeni kurallar koydu. LTC olarak adı verilen parçalar artık her takıma açık olmak ve gözlem ya da test yoluyla üretilmek zorunda. Yani Mercedes'ten görüp benzer kanat yapabilirsiniz ama kanadı gidip de Mercedes'ten alamazsınız.
Tersine mühendisliğe son
Bir önceki maddeyle bağlantılı olarak artık "tersine mühendislik" yaparak rakip otomobillerin sırrını çözmek yasal sınırın dışına çıkarıldı. Buna 3 boyutlu kameralar gibi teknolojiler yardımıyla rakip araçların ya da motorlarının örneklerini çıkarmak da dahil edildi. Bu yılın başında büyük oranda geçen yıldan gelen araçları görecek olsak da yıl içerisinde ilginç geliştirmeler ortaya çıkabilir.
2022'ye Ertelenen Kurallar
Para saçma döneminin sonu: Harcama Limiti
Bu yılki belki de en önemli değişiklik harcama limiti oldu. Formula 1 gittikçe küçülme planını uygulamaya koydu. Böylece Mercedes ve Ferrari gibi büyük takımların kabaca parayı basıp daha iyi arabalar yapmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Takımlar en fazla 175 Milyon Dolar harcama yapabilecek. Öte yandan bu limite pilot maaşlarının ve takımların belli çalışanlarının dahil olmadığını da belirtelim. Aslında bu limit 2021'de de uygulanacak.
Değişen lastik tasarımı
Formula 1 araçlarının maliyetlerini arttıran kalemlerden biri de aslında lastikler. Yeni dönemde kullanılacak lastikler daha büyük jantlara sahip olacak. Lastiklerin kalınlığı azalacak. Artık lastiklerin araç tasarımındaki etkisinin de azaltılması sağlanmış olacak.
Kirli hava neredeyse tarih oluyor
Bu yıl araçlarda yapılacak olan tasarım değişiklikleriyle araçların birbirlerine daha yakın seyredebilmesi sağlanacak. Geçtiğimiz sezon arkadaki aracın yere basma kuvvetini %50 kaybetmesine neden olan türbülans bu yıl %5'e kadar inecek.
Yer basıncı kavramı hayatımıza giriyor
2021 yılında uygulanmaya başlayacak olan kural değişimleri ile birlikte, araçların altında bulunan kanallarda da değişiklikler yapılacak. Böylece geçmişte de örnekleri bulunan yer basıncı/yer etkisi geri dönmüş olacak. Araçların altındaki kanallar otomobillerin vantuz gibi yere yapışabilmesini sağlayacak.
Kanatlar değişiyor
Formula 1 araçlarında aerodinamik açıdan önemli yeri bulunan ön kanat yeni dönemde 4 parça olacak şekilde tasarlanacak. Ön kanat kenarlığının kanatla olan bağlantısı da değişiklik gösterecek. Arka kanatta da tek basamak merdiven olarak tasvir edilen, kıvrılarak şasiye bağlanan tek parça bir yapı kullanılacak.
Parçalanmaya karşı esnek yapı
Araç gövdesindeki bir başka önemli değişiklik de gövde yapısında olacak. Pistin kazalardan sonra kirlenmesini azaltmak, parçaların dağılmasını engellemek için yeni dönemde daha esnek bir tasarım kullanılacak. Böylece parçaların savrulmasının önüne geçilmesi planlanıyor.
Testlere kısıtlama geliyor
Formula 1 araçlarının temel üretim mantığı, belli bir sürede en yüksek verimi almak üzerine inşa edilmişti. Bu yüksek verimliliği elde edebilmek için de testler yapılması gerekiyor. Testlerin sayıları azaltılacak, böylece harcamalar da düşecek. Yakıt pompası ve diğer alakalı sistemler de standart haline getirilecek. Daha yüksek sıradaki takımlar daha az test yapabilecek.
Yarış haftasonları kısalıyor
Yarış haftasonları aslında perşembe gününden başlıyordu. İlk gün yapılan teknik detay incelemesi ve kontroller de cuma sabahına taşınacak. Böylece takımların daha az masraf etmesi sağlanacak. Basın toplantıları da bu süreç içerisinde yapılacak.
Fren setlerine kısıtlama
Ekipler bundan sonra her yarış haftasonunda bir fren seti kullanabilecek. Ekstra durumlarda, ek fren seti kullanacak olan pilota sıralama cezası uygulanacak. Motorun genel tasarımı korunsa da, sırf motoru güçlendirmiş olmak için takılan parçalara da kısıtlama getirilecek.