Formula 1 Araçları ve Yarışları Hakkında 15 Şaşırtıcı Bilgi

216
39
8
4
3
Geçtiğimiz yıl uzun bir aradan sonra yeniden ülkemizde dönüş yapan Formula 1, motorsporlarının zirve noktası olarak anılıyor. Bizler de bu dünyadaki araçlar ve yarışlar hakkında şaşırtıcı bilgileri bir araya getirdik.

Motorsporlarının zirvesi olarak anılan Formula 1, uzun bir aradan sonra Türkiye'ye yeniden dönmüştü. Heyecanın dorukta olduğu o yağmurlu yarışın galibi Lance Stroll olmuş; Lewis Hamilton da yeni bir şampiyonluk kazanarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı 

Formula 1'in Türkiye'ye dönüşü, doğal olarak bu gelişme ülkemizdeki Formula 1 hayranlarını bir hâyli sevindirmişti. Yarışın koronavirüs salgını nedeniyle seyircisiz yapılmasına karar verilmişti. Bu içeriğimizde Formula 1 tekrar ülkemize gelmişken, Formula 1 hakkındaki şaşırtıcı gerçeklere yakından bir göz atıyoruz.

15. F1 araçları, 4 saniye içinde 160 km/sa’e çıkıp yeniden 0’a ulaşabiliyor:

formula 1 0'dan 100

Formula 1 araçlarının dünyanın en hızlı araçlarından olduğunu ve amaçlarının aslında en kısa sürede hızlanmak olduğunu biliyoruz. Fakat yavaşlama konusunda da çığır açan Formula 1 araçları, 0’dan 100’e ve 100’den 0’a 4 saniye içerisinde ulaşabiliyor. Birçok Formula 1 pistinin zorlayıcı virajlarını düşününce bazen yavaşlamak, hızlanmaktan daha önemli olabiliyor.

Bir Formula 1 aracının ne kadar hızlı bir şekilde hız kazandığına inanmak belki de görmediğiniz sürece inanmayacağınız bir şeydir. Ancak biz yine de söyleyelim. Bu araçlar genellikle 4 saniye içerisinde 160 kilometre/saat hıza çıkmakla kalmıyor, aynı zamanda bu süre içerisinde duruyor.

En temel F1 aracının mâliyeti 7 milyon doları bulabiliyor:

formula 1 araç fiyatı

Bildiğiniz üzere F1 araçları satılmıyor, satın alınamıyor, sadece son teknolojilerle üretiliyor. Durum böyle olunca da araçların tam olarak ne kadara mâl olduğunu bilemiyoruz. Fakat yapılan tahminlere göre temel bir F1 aracı, en az 7 milyon dolara mâl oluyor. Bu tahmini rakam ise çeşitli donanımları içermiyor. F1 araçlarının mâliyeti ise her yıl değişen tasarım kurallarına göre farklılık gösteriyor.

Fren diskleri 1000 santigrat dereceye kadar ısınabiliyor:

formula 1 araçları

Bundan birkaç sene önce imkânsız olarak görülen fren diski teknolojileri artık F1 araçlarında yaygın olarak kullanılıyor. F1 araçları pistte birkaç tur attıktan sonra fren diskleri 1.000 santigrat dereceye ulaşabiliyor. Bu yanardağlardan çıkan erimiş lavların ısısına eş değer olarak belirtiliyor.

Motorları soğukken çalışamıyor:

formula 1

Soğuk motoru zorlamak her ne kadar birçok motorlu taşıt için zararlı olsa da F1 araçları, direkt olarak motor soğukken çalıştırılamıyor. Bu yüzden F1 teknisyenleri, araçlar kullanılmadan önce hârici ısıtıcılar ile araçları ısıtıyorlar. Ayrıca birçok F1 aracının harici ısıtma borularına sahip olmasının nedeni de bu durum.

Her bir Formula 1 aracı, 80.000’in üzerinde parçaya sahip oluyor:

formula 1 araç parçaları

Sky Sports’un ulaştığı bilgilere göre bir Formula 1 aracı, dile kolay en az 80.000 parçadan oluşuyor. Bu parçaların sayısı çoğu zaman 80.000’in üzerine rahatlıkla çıkabiliyor. Doğal olarak bu parçaların tek tek çok büyük dikkatle birleştirilmesi gerekiyor. Birkaç parçanın bile yanlış birleştirilmesi, aracın potansiyel performansını gösterememesine neden olabiliyor.

F1 araçlarının motoru en fazla 5 yarış dayanabiliyor:

formula 1 yarışları

Yine F1 teknisyenleri tarafından verilen bir diğer bilgiye göre, Formula 1 araçlarının motorları ne kadar sofistike olursa olsun en fazla 5 yarışa kadar dayanabiliyor. Bunun nedeni ise motorların en uzun ömrü değil en yüksek performansı sunmak için tasarlanmış olması. Yüksek performans gereksinimi de doğal olarak motorun ömründen çalınarak elde ediliyor.

Ortalama bir F1 sürücüsü, bir yarış süresince ortalama 4 kg kaybediyor:

formula 1 pilotları

Hepimizin bildiği üzere kilo kaybı F1 hakkında konuşulan en büyük efsanelerden biridir. Kimi zaman pilotların 10 kg değerlerinde kilo kaybı yaşadıklarından bahsedilir. Pilotların kokpit içerisindeki dayanılmaz sıcaklıklar nedeniyle kilo kaybettikleri doğru. Fakat pilotlar ortalama olarak bir yarışta 4 kg civarı ağırlık kaybediyorlar.

Yarışlarda tek kilo kaybeden pilotlar değil, lastikler de kilo kaybediyor:

formula 1 lastikleri

F1 araçlarının belki de en önemli parçalarından biri lastikleridir. Aracın genel performansını direkt olarak etkileyen lastiklerin her biri de yarış başına ortalama 500 gram ağırlık kaybedebiliyor. Daha fazla ağırlık kaybının önüne geçilmesi için de mühendisler her sene yeni lastik teknolojileri geliştirmeye çalışıyor.

Dünyanın en dayanıklı kaskları F1 yarışlarında kullanılıyor:

formula 1 kaskları

Formula 1 yarışlarının olmazsa olmaz bir diğer olayı ise ne yazık ki kazalar. Yüksek hızda birçok aracın ve tehlikeli virajların bir arada bulunduğu ortamda, kaza kaçınılmaz oluyor. Durum böyle olunca F1 sürücülerinin kullandığı kasklar, bugüne kadar yapılmış en dayanıklı kasklar oluyor. Kullanılmadan önce en ağır testlere tabi tutulan kasklar, bu testlerden sağlam bir şekilde çıkıyor.

Gerekli koşullar sağlanırsa Formula 1 araçları, ters şekilde sürülebiliyor:

formula 1 araçları ters sürülebilir mi

Eğer yeteri kadar hız ve açı sağlanırsa F1 araçları, baş aşağı sürülecek aerodinamiğe ve kuvveti üretebiliyor. Tabii bu noktada aracın ağırlığı, hızı ve hatta sahip olduğu yakıt miktarı bile belirli bir öneme sahip oluyor.

Standart bir Formula 1 takımı, ortalama 600 kişiden oluşuyor:

formula 1 ekibi

Bizler ekran başında F1 yarışlarını izlerken genelde pist kenarında sadece birkaç kişiyi görüyoruz. Fakat bir Formula 1 sürücüsünün piste çıkmasında genelde 600 kişilik ekibin emeği oluyor. Formula 1 yarışları oldukça ciddi spor müsabakaları olduğu için bizim gözümüze küçük gelebilecek görevlerde bile birçok ekip üyesi çalışıyor.

F1 direksiyonu 20’ye yakın tuşa sahip olabiliyor:

formula 1 direksiyonu

Bir F1 aracının direksiyonuna baktığınızda kafanızın karışması normal. Her biri farklı fonksiyona sahip 20’ye yakın tuş bulunan bu direksiyonlar, ilk başka bir uçak direksiyonu gibi duruyor. Lastik basıncı, yakıt göstergesi, frenler, hız paneli ve saymakla bitmeyen birçok gösterge ve tuş bu direksiyonun üzerinde yer alıyor.

Formula 1 araçlarına yarış sırasında yakıt doldurulmuyor:

formula 1 benzin

Formula 1 araçları sanılanın aksine yarış sırasında yakıt takviyesi yapmıyorlar. Bir aracın yakıt tankı tek bir yarışı çıkarabilecek kadar büyük oluyor. Araçlar genelde sadece lastik değişimi için duruyorlar. F1 araçları sürüş esnasında ekstrem sıcaklıklara ulaştıkları için benzin tankında oluşabilecek hatalar nedeniyle yarış sırasında yakıt dolumu yapılmıyor.

13 sayısı, F1 yarışlarında da uğursuz sayılıyor:

formula 1 istanbul park

Formula 1’de her aracın ve sürücünün, daha kolay ayırt edilmesi için belirli bir numara atanıyor. Formula 1 tarihinde ise 13 numara sadece 2 kere atandı. İlk olarak 1963 Meksika Grand Prix’te, ikinci olarak ise 1976 İngiltere Grand Prix’te. Yarış dünyasında 13 numara tüm dünyada olduğu gibi uğursuz sayıldığı için hâlâ birilerinin bu numarayı almış olması hayretle karşılanıyor.

F1 yarışlarında puan kazanabilen tek bir kadın sürücü var:

formula 1 kadın sürücü

Çoğu spor dalında olduğu gibi Formula 1’de erkek egemenliğinin olduğu bir spor dalı. Durum böyle olunca çok az kadın sürücüyü F1 pistlerinde izleme şansı yakalıyoruz. F1 yarışlarında bugüne kadar puan kazanabilen tek kadın pilot ise Lella Lombardi. 1975 İspanyol Grand Prix’te yarım puan alan Lombardi, hâlâ rekorunu koruyor.

Formula 1, dünyadaki en ilginç ve en tehlikeli sporlardan biri olmayı başarıyor. Formula 1, her geçen yıl gelişen teknoloji ile daha da ilginç ve tehlikeli hâle geliyor. Sizler listede bulunan gerçekler hakkında neler düşünüyorsunuz. Bildiğiniz şaşırtıcı gerçekleri bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

216
39
8
4
3
Emoji İle Tepki Ver
216
39
8
4
3
Yorumlar(102)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
3 yıl önce
bir ton para ver en son en iyisi diye al. 1 .yıl dolunca garantiden batarya değişsin.2.yıl geçip garanti dolduktan sonra 1 yıllık bataryada pert.her marka için söylüyorum.3.yılda telefon milattan önce kalmış gibi üzerine 10 model çıkartıp seni de zorla telefon değiştirmeye zorlarlar.noldu vermiş olduğun tonlarca para ...
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Android kullanıp, apple'a parası yetmeyenlerin apple haberlerinin altına saçma sapan yorumlar yapması ileri derecede cahillik göstergesidir...
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Hiç şaşmaz yeni çıkacak iphone'un fiyatı her sene 30k olacak diyorlar sonra yarı fiyatına çıkıyor. Sıkıldım bu olaydan bundan sonra fiyat tahmini yapmayın bi işe yaramıyor ztn
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Tekrardan merhaba Süreyya Hanım
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
ıphone milleti kandırmaya devam ediyor zaten apple kullanıcılarını koyun yerine koyuyor şimdi salata salata insanlar laf yapacak ama dediğim gibi yazık kafanıza
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
artık iphone almanın mantıkla açıklanabilecek bir tarafı yok yalnızca nereye harcayacağını bilemeyecek kadar parası olanların tercihi olabilir
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Niye? Hala en iyi işlemci en uzun kullanım ömrünü sunuyor özellikle bizim gibi ekonomisi stabil olmayan ülkeler için mesela redmi note 8 bike 1.5, 1.7k ya satılırken note 10 3k civarına satıldı 2x olmuş fiyat böyle bir ekonomide elindeki cihazı ne kadar uzun süre kullanabilirsen o kadar iyi olur
3 yıl önce
millet 12 çekirdeğe geçti bunlar hala 6 çekirdek işlemci. çağ dışı marka apple
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
Pff bıktırdınız artık şu muhabbetten. Yok iPhone’da 4 GB RAM var Android’de 12 GB. Yok iPhone kamerası 12 MP Android 108 mp Uzay zoom. Yok iPhone 4 çekirdek android 8 çekirdek bla bla. Bu düşük donanımla Apple android’i Tokat manyağı yaptığı için çağ dışı olan android oluyor bu durumda hahaha çıldırın
3 yıl önce
Öyle ama hala tokatlıyor yıllardır Apple'ı geçen yok işlemci bakımından olay çekirdek sayısında megapiksel sayısında değil
3 yıl önce
Söylentilere kıyasla bu fiyatlar çok iyi. İphone 12 ile arasında çok az bir fiyat farkı koymuşlar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
telefon çöp salata salata konuşma
-1
coronaa
3 yıl önce
Android telefonlarda 10 yıl önce olan özellikler hep yeni hiçbir şey yok. Nasıl bir marka değeri yarattıysa bu çöp telefona 15000 lirayı verenler kaziklanmaya dünden razı hatta hoşlarına gidiyor
Yanıtla
-12
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
Android telefonlarda çöp çöp özellikler getiriyor tıpkı ben Mike Tyson’ı döverim diyen vitaminsizler gibi. Apple’ın getirdiği her özellik ham haliyle geliyor bunu biliyor ve alamadığınız için ağlayarak her gün günlüğünüze yazıyorsunuz. Biriktikçe birikiyor acılarınız. Bu çöp androidlere nasıl 6-7 bin lira veriyorsunuz anlamıyorum kazıklanmaya dünden razısınız hatta hoşunuza gidiyor.

Ha bir de yorumunuz android fanlarının zoruna gitmiş anlaşılan.
coronaa
3 yıl önce
yorumun iPhon fanlarının gücüne gitmiş anlaşılan
-1
3 yıl önce
Çentik ayrı bir dert-parmak izi ayrı bir dert-120 hz ekran sadece üst modellere vermesi ayrı bir dert
İphone 8plus a devam kanka
Apple ın yerinde olsam seneye 6.7 inç boyutunda lidarsız ve 2 kameralı bir model daha eklerim.Yani düz modelin 6.7 inç i.
Mini-pro ve pro maxten daha fazla satacağına imzamı atarım
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Çentik seviyorum parmak izi de kullanmıyorum. 120 hz gereksiz, 60 hz yetiyor. şimdi ağla
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER