Dünyanın En 'Zengin' 7 Ülkesi, Yapay Zekaya Karşı Ortak Bildiri Yayınladı

6
5
0
0
0
Avrupa, son dönemde popülaritesi giderek artan ChatGPT gibi yapay zeka destekli uygulamalar için belirli kurallar getirmeyi hedefliyor. G7 ülkeleri, ise teknoloji ve ekonomi bakanlarının katıldığı bir toplantıda yapay zekanın gelişimini desteklediklerini açıkladı.

Japonya’nın Takasaki kentinde düzenlenen etkinliğe katılan G7 ülkelerinin teknoloji ve ekonomi bakanları, yapay zeka teknolojilerinin giderek sektörde öne çıkmasına dikkat çekti. Toplantı sonunda ülkeler, bu teknolojilerin fırsatlarının ve zorluklarının yakın vadede değerlendirilmesinin gerekliliğinin altını çizdi.

Japonya Dijital Dönüşüm Bakanı Kono Taro ile Japonya İçişleri ve İletişim Bakanı Matsumoto Takeaki’nin başkanlık ettiği toplantıya; Hindistan, Endonezya, Ukrayna’dan hükümet temsilcileri de katıldı.

“Riske dayalı denetleyici bir düzenleme benimsenmeli”

Avrupa, yapay zeka destekli uygulamalar ile ilgili olarak kurallar getirilmesi konusunda aceleci davranırken, Japonya'da iki gün süren toplantının sonunda G7 ülkelerinden ortak bir bildiri yayınlandı. Yayınlanan ortak bildiride, bu tür bir düzenlemenin aynı zamanda yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi için "açık ve elverişli bir ortamı koruması" ve demokratik değerlere dayanması gerektiği söylendi.

Bakanlar, "güvenilir yapay zekanın, ortak vizyon ve hedefine ulaşmak için politika araçlarının G7 üyeleri arasında farklılık gösterebileceğini" kabul etti. Anlaşma, gizlilik endişeleri ve güvenlik riskleri arasında büyük ülkelerin yapay zekayı nasıl yöneteceği konusunda bir dönüm noktası oluşturuyor.

Hükümetler, özellikle OpenAI tarafından geliştirilen ve Kasım ayındaki lansmanından bu yana tarihin en hızlı büyüyen uygulaması haline gelen ChatGPT gibi üretici yapay zeka araçlarının popülerliğine vurgu yaptı.

Bildirgede, ülkeler arasında güvenli ve dirençli bir dijital altyapının sağlanması amacıyla görüşmelerin derinleştirildiği, dijital altyapının iklim krizi, salgın ve diğer kırılganlıkların yoğun olduğu dönemlerde kritik önemde rol oynadığı belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, "Yönetişim, telif hakkı da dahil olmak üzere fikri mülkiyet haklarının nasıl korunacağı, şeffaflığın nasıl teşvik edileceği, yabancı güçler tarafından bilgi manipülasyonu da dahil olmak üzere dezenformasyonun nasıl ele alınacağı gibi konuları içerebilecek üretken yapay zeka üzerine gelecekteki G7 tartışmalarını bir araya getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Bir G7 üyesi olan İtalya da, kişisel veri kurallarının olası ihlalini araştırmak üzere geçtiğimiz ay ChatGPT'yi ülkede yasaklamıştı. İtalya, Cuma günü aldığı yasak kararını kaldırarak, ülkede tekrar ChatGPT’yi hizmete açtı.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/dunya/g7-ulkeleri-yapay-zekada-riske-dayali-denetleyici-duzenlemenin-olusturulmasinda-uzlasti/2885372
6
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
5
0
0
0
Yorumlar(5)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
onlem almaya gerek yok diyen ler sonra nerde bu devlet nerde bu millet dersiniz.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
ÖĞRENEN yapay zekâ yazdığınızda korkmaya başlıyorsunuz.

Bir proje için onay tabanlı öğrenen, basit bir yapay zekâ modülü yazmam gerekti. Sıfırdan başlayarak 3 ayda yazdım. Tasarım bana ait ve projeye özel.(Gerçek bir profesyonel için zor değil. Zor kısmı kelimeleri yani dil'i çözümlemek. 3 ayın yani 12 haftanın 11 haftası dili çözümleme ile geçti. Zekâ kısmını yazmak 1 haftamı aldı.)

Proje bittikten sonra düşündüm.

Projeden yapay zekâ modülünü ayırsam, onaylı öğrenme mekanizmasını kaldırsam ve kendi kendine ÖĞRENİR duruma getirsem nasıl yaparım.?

Çözümü bulmam uzun sürmedi ve bulunca korkmaya başladım. Yazacağım şeyi bir mekanik robota yüklesem ve "beni koru" desem sonuç ne olurdu.?

Yedi sülalem dahil herkesi öldürürdü.

Çünkü öğren dediğiniz anda sınırlayamıyorsunuz. Bize anne babamız öğretiyor yinede adam öldürüyoruz, saldırıyoruz, yok ediyoruz, süründürüyoruz. Birde internetten öğrendiğini düşünün veya gözlemleyerek öğrendiğini.
Ne kadar zekice şart koyarsanız koyun yetmez. Çok sıkı şart koyarsanız da zekâ olmaktan çıkar sizi koruyamaz.

Yapay zekâ yazmak yukarıda belirttiğim gibi zor değil ve binlerce insan yazabilir. Peki bu yazanlar içinde zekâ'yı serbest bırakacak olan yokmudur.?

Günümüzde labaratuvarlar da erkek ve dişi olmadan insan üretilebiliyor. Ama izin yok. Daha embriyo halinde iken yok etmeniz gerekiyor.

Peki bu teknolojiye sahip pek çok ülke içinde hepsi bu kurala uyuyormudur.?
Ülke uysa bile ülkedeki labaratuvar sahibi doktorlar uyuyormu?

Hali ile yapay zekâ ile çatışma gelecekte kesin gözü ile bakıyorum.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
chatgptnin halka açılmasıyla birlikte gelecekte büyük bir dönüm noktası olarak adlandırılacak bir olaya şahit olduk. yapay zeka yakın gelecekte hayatımızda ne denli bir yer kaplayacak merakla ve heyecanla bekliyorum.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Önlem alınmasına gerek yok bence yapay zeka bildiğiniz gibi yapay cahil ee cahile önlem alırsanız cahile önlem alanlar cahilden daha cahil olur demişler boşuna dememişler ondan gerek yok bence yapay zeka boş iş bu arada chatgpt falan bunların yaptıklarını ben 1 yaşındayken yapmaya başladım
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Yaşasın Muhafazakar Avrupa!!!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .