Gün geçmiyor ki yeni bir fantastik yapım haberi duymayalım. House of the Dragon ve Güç Yüzükleri dizisi geldi ama ne gelmek! Son günlerde ortaya çıkan fantastik yapım çılgınlığı ve yarışına biz de bir bakış açısı kazandırmak istedik. Disney, Netflix ve Amazon; duyun bizi buradan, bakın ne eserler var!
Sizler için yepyeni bir liste hazırladık. Dizisi çıksa en az “bakın en az diyorum” House of the Dragon, Güç Yüzükleri, Witcher "ne bilem" Game of Thrones kadar çok seveceğiniz şahane kitapları listelemek istedik. Özellikle Game of Thrones benzeri dizileri arıyorsanız bu liste tam size göre, uyandırayım!
Hikayesiyle sizleri mest edecek Game of Thrones benzeri kitaplar:
Diyarların karanlık birleşme noktası: Ravenloft Serisi
Entrika, sansasyon, aşk, ihanet, savaş, kan barından muntazam bir kitap serisi olan Ravenloft’ta Strahd von Zarovich isimli karizmatik mi karizmatik, psikopat mı psikopat vampirimizin hikayesini okuyabilirsiniz. Birkaç hikayede Ejderha Mızrağı serisiyle yolları kesişen roman serisi hem fantastik hem de gotik ögeler barındırıyor. Okumadıysanız başlamak için hala geç değil.
Karanlığıyla sizleri ele geçirecek: Vampire the Masquerade
Aslına bakarsanız VTM net bir kitap serisi değil. Whitewolf’un üretmiş olduğu bir FRP sistemi olan Vampire the Masquerade, vampir kelimesinin net olarak karşılığını veren o gotik dünyayı en iyi betimleyen yapı olabilir.
Vampirler, kurt adamlar, büyücüler, avcılar, periler, iblisler ve birçok doğaüstü yaratığı barından World of Darkness evreni, bir hikaye oluşturmaya o kadar müsait ki bu yapımı 20 sezon yapsalar bir 20 sezonluk daha macera çıkar; o kadar büyük konuşayım. VTM’de klanlarına göre vampirleri inceleyebilir, en azından oyunlarını oynamayı deneyebilirsiniz.
Bu arada yıllar önce bir dizi denenmiş ancak 1. sezondan sonra devam etmemiş. Vampire the Masquerade’e bence Netflix bir şans verebilir.
Bir hikayenin gerçeğe dönüştüğü seri: Cthulhu Serisi
H. P. Lovecraft’ın efsanevi yapımı Cthulhu serisi bir başka. Bir insanın yazdığı kitap Necronomicon tarikatının doğuşuna sebebiyet vermiş artık, o kadar düşünün.
Cthulhu evreninde ister kitapları uyarlayın isterseniz özgün bir dizi yapın dünyanın en efsanevi yapımları listesine girer. “Disney, buraya bir göz atabilirsin.”
Nostaljinin dibine dibine vurmaca: Ultima
"Vay efendim, ben Ultima’yı sadece Ultima Online zannediyordum" falan diyorsanız yanılıyorsunuz, gayet kütür kütür hikayesi vardır. Sosaria evreninde geçen destansı bir hikayesi olan Ultima’yı Teknokrat Savaşı’ndan okumaya başlayabilirsiniz.
Bu arada dizisi yapılsa her türlü fantastik ögeyi de barındıran Ultima için Richard Garriott hikayeye ne kadar ister, bilemedim. Kendisi malum, İngiltere’de bir kalede yaşıyor ve bu kış doğal gaz masrafına yetişemeyebilir. Dipnot: Richard Garriott karakteri kitapta Lord British.
Hikayesiyle insanı kendine hayran bırakan oyun ve kitap: Warcraft
Yani şimdi Blizzard’ın efsane eserinin aslında bir kitap serisi de var yani. Dizi yapmaya başlasalar Legion’a gelene kadar en az 20 sezonluk hikaye çıkar. Abartmıyorum, Tyrande ve Illidan Stormrage aşkını konu alsalar bak “Aşk-ı Memnu” yanında halt etmiş, derim.
Illidan’ın Tyrande’ye olan aşkının yanında Malfurion’ın bu duruma sessiz kalması mı desem, yoksa Tyrande’nin Illidan’a gidip “Dünya yok olacak Illidan, kurtar bizi!” diye ağlaması mı, desem… Hey yavrum hey, sırf bu aşkı çekseler var ya… piuuuu. Bu arada kitaplar gerçekten efsanevi; en azından alın, okuyun.
FRP oyununun hikayeye döndüğü roman serisi: Ejderha Mızrağı Serisi
Hocam bugüne kadar gördüğünüz bütün entrikaları unutun. Bakın bu kitap serisi var ya Game of Thrones’un ağzını, burnunu kırar. Kitap serisinde kim, kiminle ne yapıyor hiç belli değil. Hele ki Raistlin Majere diye bir karakter var sevgili okur, inanamazsın yani. Güç kazanmak için kardeşini öldürmek dahil her şeyi yapabilen bir karakter düşünün; Littlefinger var ya, yanında Sezercik Aslan Parçası kalır.
Bu arada içinde birçok spinoff barındırabilecek kitaplar da var; mesela Huma Destanı, Majere Kardeşler gibi. Ortalamada cidden süper diyebileceğiniz 60’tan fazla kitabı barındıran seri gerçekten keyifli bir dizi olacak potansiyeli taşıyor. Daha önce aynı Hobbit gibi bir Dragon Lance animasyon filmi de yapıldı ancak pek başarılı olmamıştı. Belki de dijital platform bütçesiyle yapılırsa gerçekten muntazam bir akış sunabilir.
Siyahi elf tartışmasına son verir: Unutulmuş Diyarlar Serisi
Şimdi buraya kadar yazdığımız bütün seriler bir tarafa Unutulmuş Diyarlar bir tarafa. Unutulmuş Diyarlar pek çok ayrı hikayeyi barındırsa da bir karakter var ki Drizzt Do'Urden ismi, size okurken adeta bir Jon Snow izlenimi bırakıyor. ("Allah Allah, nasıl ya?" diyenler için cevap aşağıda.)
Drizzt Do’Urden isimli karakter;
- Kara elfer gibi olmadığı için dışlanmış.
- Çifte pala kullanıyor.
- Evrenin neredeyse en iyi savaşçısı.
- Taht kavgalarının olduğu Menzoberranzan’dan kaçıyor.
- Guenhwyvar isimli bir panteri var.
Bu arada çok yakın arkadaşları içinde de Wulfgar diye bir karakter var, Tempus isimli tanrıya inanan. O da Barbar. Hikaye ne kadar tanıdık, değil mi?
Neyse, Unutulmuş Diyarlar ve Game of Thrones benzetmesi yapmak belki doğru belki yanlış ancak kitap serisi gerçekten yazılmış en keyifli fantastik hikayelerden biri olabilir. Özellikle sadece Kara Elfler üzerine belki de devasa bir dizi çıkabilir.
Özellikle; Drizzt, Wulfgar, Artemis Entreri, Jarlaxle gibi çok efsanevi karakterlerin olduğu bir hikaye serisinde House Baenre ve Menzoberranzan gibi oldukça kaotik bir evren var. Unutulmuş Diyarlar serisi Game of Thrones seviyorsanız sizi ziyadesiyle tatmin edecektir.
Ayrıca unutmadan ekleyelim, bu kitap serisi de Ejderha Mızrağı kadar geniş bir seri, ki zaten birçoğunuz bu seriye Neverwinter gibi oyunlardan da aşinasınız.
Yazıyla ilgili soru ve yorumlarınızı hemen aşağıdan yapabilir, düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.