Virginia Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren makine mühendisleri ve Harvard Üniversitesi'nden biyologların iş birliğiyle yeni bir robot balık geliştirildi. "Tunabot" olarak isimlendirilen bu balık, sarı yüzgeçli orkinos balıklarının modellenmiş hali ve ilerleyen dönemlerde savunma ve deniz kaynaklarının araştırılması gibi farklı konularda kullanılabilecek.
Profesör Hilary Bart-Smith tarafından yönetilen robot orkinos projesi kapsamında geliştirilen bu robotu, diğerlerinden ayıran benzersiz özellikler bulunuyor. Öyle ki Tunabot, gerçek bir balığın sahip olduğu hareket kabiliyetine sahip. Smith, amaçlarının sadece yüzebilen bir robot yapmak olmadığını ifade etti.
Bilim insanları, Tunabot'u yapmadan önce bilimsel olarak yüzme aktivitesinin nasıl olduğunu tam olarak anlamaya çalıştılar. Harvard profesörlerinden George V. Lauder'in liderliğindeki bir ekip, balıkların nasıl bu kadar iyi ve verimli bir şekilde yüzdüklerini anlayabilmek için uskumru ve sarı yüzgeçli orkinosların yüzme dinamiklerini incelediler. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Lauder, deniz canlılarıyla ilgili sınırsız kaynağa ulaşılabildiğini ancak balıkların nasıl bu kadar iyi yüzebildiklerine dair biyolojik verilerin olmadığını açıkladı. Tunabot'un sadece bir robot olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Lauder, bu projenin hem robotik teknolojileri hem de biyolojik verileri bir araya getirdiğini ve bu özelliği sayesinde benzersiz olduğunu belirtti.
Lauder liderliğindeki ekibin sarı yüzgeçli orkinoslar ve uskumrular üzerinde yaptığı incelemelerden elde edilen veriler, makine mühendislerinin önüne sunulduğundaysa ortaya Tunabot çıktı. Tunabot, suyun içerisinde bir balık gibi hareket edebilmesinin yanı sıra, sahip olduğu kuyruğu da tıpkı bir balığınki kadar hızlı bir şekilde kullanabiliyor.
Bilime Göre Neden Günde 4 Kez Çay İçmeliyiz?
Tunabot'la ilgili test çalışmaları, projeye destek veren UVA Engineering'in binasında gerçekleşiyor. Bilim insanları, Tunabot'un testlerini başarılı bir şekilde tamamlayabilmek için büyük bir odanın yaklaşık dörtte birini kaplayan bir akış tankı oluşturdular. Oluşturulan akış tankındaki su akışı değiştikçe Tunabot da bu akış hızına uygun bir şekilde hareket ediyor. Tunabot'u boylu boyunca kesen bir lazer ışınıysa Tunabot'un su akışı sırasındaki kuyruk hareketlerini inceliyor ve biyolojik olarak elde edilen verilerle kıyaslanmasını sağlıyor.
Bilim insanları Tunabot'u tamamladıktan sonra aktif olarak kullanabilmek için çalışmalarına başlayacaklar.