Son dönemde DALL-E, Midjourney ve Stable Diffusion gibi yapay zekalar tarafından üretilen görseller büyük ilgi çekiyor. Temel olarak bu yapay zekalara görselini istediğiniz şeyi yazıyorsunuz, bu yapay zekalar da sizin için istediğiniz görseli, istediğiniz tarzda hazırlıyor.
Getty Images, bu yapay zekalar ile oluşturulmuş olan görselleri yasakladı. Böylece Newgrounds, PurplePort ve FurAffinity sonrasında bu yönde bir karar alan en büyük platform oldu. Firmanın bu kararının nedeni ise ileride kullanıcıların mahkemelik olmasını istememeleri.
Getty Images’in kararı tartışmaları alevlendirecek
Aslında yapay zeka üretimi eserlerin satışı konusunda ciddi tartışmalar devam ediyordu. Temelde bir grup “Yapay zeka, benim fırça ya da bilgisayar yerine kullandığım araç, fikirler benim zihnimden çıkıyor, görseli ben değerlendirip paylaşıyorum” derken, bir diğer grup ise bunu etik bulmuyor ve özetle “iki cümle yazarak sanat mı olur?” diyor. Ayrıca görsellerin seri şekilde üretilmesi de bir yandan etik tartışmalar yaratıyor.
Getty Images CEO’su Craig Peters, yaptığı açıklamada yapay zeka ile üretilen eserleri yasaklamalarının nedenlerini açıkladı. Yapay zekaların var olan görseller üzerinden eğitilmiş olması, ileride telif konusunda sorunlar yaratabilecek bir durum. Örneğin bir sanatçı çıkıp "yapay zeka burada benim özgün çalışmamı tekrarlamış, telif istiyorum" diyebilir. Getty Images CEO'su da platformdan görsel satın alanların, böyle tartışmalara girmesine engel olmak için yasak kararı aldığını söylüyor.
Bu türden yapay zekaları geliştiren kişiler, bu teknolojinin yasal olduğunu öne sürüyor. Yine de bu durumun tartışmaya açılmayacağı konusunda bir garanti bulunmuyor. Örneğin bir öğrenci iseniz, projeniz için bir görsel kullanıyorsanız kimse size telif davası açmaz ancak ticari amaçla görselleri kullanmak, yapay zekaların da faydalandığı adil kullanım şartlarının dışında kalıyor. Bu yüzden de bazı sanatçılar daha şimdiden düzenleme yapılması talebinde bulunuyor.
DALL-E gibi yapay zekalara insan yüzlerini kullanma izni verilirken, bir yandan da bu türden etik tartışmaları karşımızda ilginç bir süreç olduğunu gösteriyor. Sizce yapay zeka ile üretilen görseller satılabilmeli mi?