Google'ı 1 Milyon Dolar Tazminata Mahkûm Ettiren Türk Yönetici Konuştu: Ben Dur Demesem Kim Diyecekti?

30
4
3
2
1
Google'ın 1 milyon dolar tazminat ödeyeceği Türk yönetici Ülkü Rowe, bu süreçte neler yaşadığını anlattı.

ABD merkezli teknoloji devi Google, geçtiğimiz günlerde dikkat çeken bir gelişme ile haberlerimize konuk olmuştu. Şirket, bir dava kapsamında Türk yöneticisi Ülkü Rowe'a 1 milyon doların üzerinde tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. Şimdi bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Google'dan 1 milyon dolarlık tazminat almaya hak kazanan Türk yönetici Ülkü Rowe, yaşadıklarını anlattı. Google'a cinsiyetçi politikaları nedeniyle dava açan Rowe, Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda, sürecin nasıl bu noktaya geldiğini tüm detaylarıyla anlattı.

Rowe, teknoloji devlerinin etkisine odaklandı

ülkü rowe

Rowe, yaptığı açıklamalarda "Ülkelerin geleceğini artık teknoloji şirketleri yönlendiriyor. Özellikle bu şirketlerdeki böyle haksızlıklar ve adaletsizliklere sessiz kalmak istemedim." ifadelerini kullandı. 1995 yılında Fulbright bursu ile yüksek lisans yapmak için ABD'ye gittiğini söyleyen Rowe, kariyerini kısaca anlattıktan sonra 2017 yılında Google'da bulut biriminde finans teknolojilerini yöneterek başladığını ifade etti. 

 "Bulut birimi o zamanlar yeni başlamıştı ve kendi konularında uzmanlara ihtiyaç vardı. CTO ofisi denilen grupta üst düzey yönetici olarak çalışmaya başladım. Hala da aynı görevdeyim." diyen Rowe, kendisiyle aynı işi yapan, aynı geçmişe ve donanıma sahip çalışma arkadaşlarının daha yüksek seviyelerde ve daha çok maaşla çalıştığını fark ettiğini belirtti. Rowe, "Başlangıçta tek yapmak istediğim bu sorunu ortaya çıkarıp, düzeltilmesini sağlamak ve haksızlığın ortadan kalkmasıydı. Ben sessiz kalmadıkça sorunlar çözülmek yerine katlanarak devam etmeye başladı." ifadelerini kullandı. 

Ülkü Rowe

Türk yönetici, kendisini dava açmaya götüren süreci anlatırken "Yaşadığım adaletsizlik ve eşitsizlikler aslında bana özel de bir durum değildi. Teknoloji sektöründe ve diğer sektörlerde her seviyede ve konumdaki kadınlar ne yazık ki her gün benzer haksızlıklara, zorluklara göğüs geriyor. Eğer benim seviyemdeki biri de bunlara 'dur' demiyorsa kim diyecek diye düşündüm." cümleleriyle açıkladı. 

İş yerlerinde kadınların ve erkeklerin eşit fırsatlara, ücretlendirmeye ve haklara sahip olduğuna inandığını ifade eden yönetici, "Ülkelerin geleceğini artık teknoloji şirketleri yönlendiriyor. Özellikle bu şirketlerdeki böyle haksızlıklar ve adaletsizliklere sessiz kalmak istemedim. Sessizliği kabul ettiğiniz zaman bu sefer onay veriyorsunuz, o haksızlıkların daha da derinleşmesine yol açıyorsunuz." dedi.

Dava süreci bir dönüm noktası oldu

ülkü rowe

Rowe, dava sürecinin yorucu geçtiğini ifade ederken, "Bu konuları dile getirdiğiniz zaman ne yazık ki bunun cezasını da çekiyorsunuz. Size bazı kapılar kapanıyor, almanız gereken bazı terfiler size verilmiyor. Büyük bir işe kalkışmışsınız ama her gün işinize gidip yüzde 100, belki yüzde 200 vermeniz lazım. Çünkü artık mercek altındasınız. Ama hiçbir zaman işimden ayrılmak için yola çıkmadım. Amacım düzeltmekti, hala da düzeltmek için çalışıyorum." ifadelerini kullandı. 

Davanın etkilerinin uzun sürede belli olacağını düşündüğünü belirten Rowe, Türkiye'den ve dünyadan pek çok kadının kendisine destek mesajları gönderdiğini de ifade etti. Davanın Google'a karşı kazanılmış ilk cinsiyet ayrımcılığı davası olduğunu söyleyen Rowe, "İnsanlara bir umut olmasını açısından da çok memnunum. Bu karar benim için kişisel bir başarı ama bu aslında teknoloji sektöründe kadınların mücadelesinde bir dönüm noktası oldu. Umarım öyle olmaya devam eder. Dava sonucundan karşınızdaki Google da olsa cinsiyet ayrımcılığına yasalar ve toplum önünde tolerans gösterilmeyeceği mesajı da geldi. Bütün şirketlerden beklentim, daha adil ve eşitlikçi uygulamalar, kadınların erkeklerle eşit maaş alması, kadınların eşit fırsatlara sahip olması, işte, terfide, liderlikte erkeklerle aynı olanaklara sahip olması." dedi.

Google dava

Rowe, bu tür muamelelere maruz kalmış kadınların da bundan sonra korkmadan seslerini çıkarabileceğini umduğunu belirtti ve davanın tüm kadınların kararlılığını ve gücünü temsil ettiğini ifade etti. 

Türk yönetici sözlerini "Türkiye'de Mustafa Kemal Atatürk'ün ilkeleriyle büyümüş bir Türk kadınıyım. Annem ile babam benim ismimi Ülkü koyarken, Atatürk'ün manevi kızından esinlenmişler. Belki bu davada bu kadar dik durabilmemin bir sebebi de Atatürk gibi bir liderin ülkesinden çıkmış olabilmem. Cumhuriyet'in 100. yılında bunu yaşamış olmak benim için ayrı bir gurur." şeklinde tamamladı.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ayrimcilikhatti/ayrimcilik/googlea-actigi-cinsiyet-ayrimciligi-davasini-kazanan-turk-yonetici-yasadigi-sureci-aaya-anlatti/1817797
30
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
30
4
3
2
1