Acımasız Osmanlı Valisi Sayesinde "Şimdi Gördün mü Hanya'yı Konya'yı!" Deyimi Bakın Nasıl Ortaya Çıkmış!

8
1
1
0
0
Dilimize zenginlik katan atasözü ve deyimlerimizin köklü bir geçmişi var. Bunlardan birçoğu, yüzyıllar önce ortaya çıksa da kimisi de yeni yeni dilimize geçmiş.

Eskilere, Osmanlı dönemine dayanan bir tanesi de “Şimdi gördün mü Hanya’yı Konya’yı!”.

Bu deyimler, kendi kendine oluşmadı elbet. Hepsinin bir hikâyesi var. Peki bu deyimin ortaya çıkışında yer alan garip hikâyeyi hiç duydunuz mu?

Kökeni bir Osmanlı valisine dayanıyor.

girit hanya

“Anladın mı şimdi Dünya kaç bucak?” gibi ifadelerin eş anlamlısı olarak da kullandığımız “Hanya’yı Konya’yı görmek” deyimi, aslında bir işin gerçek yüzünü görmeyi anlatıyor. Aklı başına gelmek anlamında kullandığımız bu deyim, Osmanlı dönemine kadar uzanıyor.

O dönemler, Girit'in Hanya/Khania şehri, 1645-1897 yılları arasında Osmanlı idaresindeydi. Buraya yeni bir vali atandı. Konya'dan görevlendirilmiş olan bu vali, gelir gelmez halka etmediğini bırakmamış, gayrimüslim halktan Müslümanlardan aldığından çok daha fazla vergi almaya başlamıştı.

Bu durum karşısında halkın isyanına kulak kabartan vali, insafsızca davranmaya devam etmiş.

osmanlı valisi

Halkın bu duruma isyanıyla özellikle Hanya'da yaşayanlar, valinin keyfi uygulamalarına karşı ayaklanmaya başladılar. Vergilerin artırılmasını kabullenemeyen ve buna bir “Dur’” demek isteyen halk, yatsı namazından çıkan valiyi karanlıktan da istifade feci şekilde dövmüşler.

Neye uğradığını şaşıran vali, güç bela toparlanarak evine gitmeye yeltenirken halk arkasından bağırarak: "Şimdi Hanya'yı Konya'yı anladın mı?" diye bağırmışlar.

Bu deyim şu an akıllanmak maksadıyla kullanılsa da bir haksızlıkla yakından ilişkili. Dolayısıyla "Hanya'yı Konya'yı görmek/anlamak" deyimini siz de artık kullandığınızda aklınıza bu acımasız vali gelsin.

Kaynaklar: TDK

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

8
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
1
0
0