1977 yılında Star Wars: A New Hope'taki hologram sahnesini hepimiz hatırlıyoruz. Star Wars dışında birçok film, dizi, kitapta da hologramla karşılaştık ve karşılaşmaya devam ediyoruz. Ama durumlar biraz değişiyor. Bilim kurgunun bir parçası olan hologram, Voxon’un VX1’i ile gerçek oluyor.
Voxon Photonics’in geliştirdiği VX1 isimli masa, herhangi bir gözlük ya da sete ihtiyaç duymadan üç boyutlu görselleri gösteriyor. VX1’in üzerinde bulunan cam kubbenin içindeki 18x18x8cm’lik alanda holografik resim, video ve oyunlar görülebiliyor.
Voxon’un CEO’su Gavin Smith, VX1’in çalışma prensibini, 3 boyutlu bir yazıcı ile havada herhangi bir şey basmaya benzetiyor. VX1, 3 boyutlu form için yatay dilimler oluşturur. Daha sonra bu harmonik dilimler, bir dizi harmonik rezonans sayesinde saniyede 15 devirle projeksiyon camına yansıtılır.
VX1’in sistemi projeksiyon camına yansıtılan görüntüleri takip eder ve görüntülerin doğru yükseklikte yansıtılması için 4.000 kare ile senkronizasyon sağlar. 3 boyutlu görselleri oluşturan dilimler o kadar hızlı bir şekilde bir araya getirilir ki insan gözü bu hareketi takip edemez. Bu yüzden nesneler havada yüzer şekilde görünürler. VX1 ile saniyede 30 karelik bir hızla hologram video elde edilebiliyor.
Voxon’un geliştirdiği bu holografik masa, hologram kullanımı için önemli bir adım. VX1, oyun, veri haritalama, sunumlar ve tıbbi görüntüleme alanlarında rahatlıkla kullanılabilir. Voxon’un CEO’su Gavin Smith, VR ve AR için olan volumetrik verileri de VX1’in kullanabildiğini söyledi.
Voxon Photonics, VX1 holografik masayı satışa sunmuş durumda. Şirket, VX1’i şu anda 10.000 dolar fiyatla satıyor. VX1’in satışı olmasına rağmen hala seri üretimi mevcut değil. Verilen sipariş üzerine holografik masa üretiliyor.
VX1’in üreticisi olan Voxon Photonics, holografik masaya ait videoları şirketin YouTube kanalından yayınlıyor. VX1 holografik masa, hologram alanında önemli bir adım olarak görünüyor.
İşte Voxon VX1 holografik masa