Çoğu evin olmazsa olmazı olan kahve; kişilerin sabahları ayılmasına, odaklanmasına, rahatlamasına ve daha nicelerine yardımcı olurken bir sohbet aracı haline de gelmiş durumda. Fakat bireylerin kafası, bu kadar fazla alanda kendisini gösteren kahvenin tüketimi konusunda zaman zaman karışabiliyor.
Yapılan bir araştırma 1 gün içindeki kahve tüketiminizde belirli bir miktarı geçtiğinizde, uzun vadede kötü günlerin sizleri beklediğini söylüyor. Söz konusu araştırmaya göre günde 6 bardak kahveyi geçtiğinizde beyninizin çekilmesi hızlanıyor ve bunama süreci başlıyor. İşte araştırmanın detayları:
Standart miktar günde 1-2 bardak:
Kahve ve beyin frekansları arasındaki ilişkiyi inceleyen şimdiye kadarki en kapsamlı araştırmada, 37 ile 73 yaş aralığında toplamda 17.702 katılımcı bulunuyordu. Uzun vadeli çalışmada görevliler, bu kişilerin yaşam tarzlarından; kahve tüketimi, beyin frekansları, hastalıklar ve çalışmaya dahil edilebilecek sosyoekonomik statüleri gibi verileri topladı ve değerlendirdi.
Sonuçlara bakıldığında ise günde 6 bardak veya daha fazla kahve tüketen kişilerin, günde 2 bardak veya daha az kahve içenlere göre yüzde 53 oranında bunamaya daha yatkın olduğu ortaya çıktı. Buna ek olarak cinsiyet ve vücut kitle indeksi gibi değişkenler de işin içine girdiğinde yüksek kahve tüketiminin düşük beyin frekanslarına sebep olduğuna ulaşıldı.
Araştırmayı yürütenlerden Epidemiyolog Kitty Pham, kahvenin dünyada en çok tüketilen içecekler arasında olduğunu fakat küresel tüketimin yılda 9 milyar kilogramdan fazla olması sebebiyle bu konuda dikkatli olunmasının gerektiğini söylüyor. Son olarak günde iki bardak kahvenin çoğunlukla yeterli olduğunu belirtiyor.
İlerleyen zamanda yapılacak olan çalışmalar, kahve ve kafeinin beyin hücreleriyle nasıl iletişim kurduğuna, yani bunun nasıl gerçekleştiğine odaklanacak.