Çevre Dostu Güneş Enerjilerini Her Çatıda Görmenizin Önündeki En Büyük 6 Engel

6
1
0
0
0
Yenilenebilir enerji kaynağı deyince son yıllar güneş enerjisini de sıkça duyuyoruz. Hatta güneş panelleriyle evlerde elektrik üretmek fikri oldukça çekici ve çevre dostu görünüyor. Ancak neden hâlâ her çatıya bir güneş paneli takmıyoruz?

Güneş enerjisini yaygın olarak evlerde kullanmamamızın aslında pek çok sebebi var.

Göründüğü kadar kolay değilmiş. Neden mi?

Yüksek kurulum maliyeti gerektiriyor.

güneş enerjisi kurulum

Güneş enerjisinin evlerde yaygın olarak kullanılmamasının başlıca sebeplerinden biri, yüksek kurulum maliyetleri oluyor. Güneş panelleri, invertörler, akü depolama sistemleri ve montaj ekipmanları gibi bileşenler, başlangıçta ciddi bir yatırım gerektiriyor.

Güneş enerjisi sisteminin amortisman süresinin genellikle 5 ila 10 yıl arasında olmasından dolayı da aslında uzun vadeli bir yatırım bakış açısı gerekiyor ve birçok ev sahibi de bundan kaçıyor.

Enerji depolama sorunu var.

güneş enerjisi depolama

Güneş enerjisi, bildiğiniz üzere doğrudan güneş ışığına bağlı olarak üretiliyor. Geceleri veya bulutlu günlerde enerji üretiminin azalması veya durması noktasında da güneş enerjisini güvenilir bir enerji kaynağı hâline getirmek için depolama çözümleri ortaya çıkıyor.

Anca enerji depolama teknolojileri (örneğin, lityum iyon piller) hem pahalı hem de geniş çapta kullanılabilir değil. Bu durum da güneş enerjisi sistemlerinin, elektrik kesintilerinde bile enerji sağlayabilmesi için yeterli depolama kapasitesine sahip olmasını zorlaştırıyor.

Altyapı ve teknik engeller de karşımıza çıkıyor.

Güneş enerjisi sistemlerinin kurulumu ve bakımı, uzmanlık gerektiriyor ve bu hizmeti her bölgede almak da mümkün değil. Ayrıca bazı yerlerde güneş enerjisi sistemlerini elektrik şebekesine entegre etmek için gereken yasal düzenlemeler de oldukça karmaşık.

Çatılar yeterince değil.

güneş enerjisi çatı

Ne kadar çok elektrik o kadar güneş ışığı demek. Böyle olunca da paneller için çok fazla alan gerekiyor. Birçok çatı da ihtiyaç duyulan panel sayısını karşılayacak genişlikte değil. Ayrıca ağırlıklarının da göz önüne alındığı noktada çatının dayanıklı olması gerekiyor.

Hadi evin çatısı olmasın da bahçe ya da otoparka kuralım deseniz bu sefer de gölge düşmeyen yerlerin seçilmesi gerekiyor. Gerekenden daha azını kurduğunuzda da ihtiyacınızı pek karşıladığınız söylenemez.

Yerel iklim ve coğrafi koşulları da göz önüne almak lazım.

güneş enerjisi neden yaygın değil

Bazı bölgelerde yıl boyunca yeterli güneş ışığı alırken, bazı bölgelerde kış aylarında güneşli gün sayısı oldukça az. Bu durum da aslında ev sahipleri için güneş enerjisi kullanımını daha az verimli ve ekonomik olarak daha az çekici hâle getiriyor.

Kirlilik endişesi de cabası.

Bazı alternatiflere göre daha temiz kabul edilse de güneş enerjisi kurulumu sera gazı emisyonuyla da ilişkili. Böyle olunca da çevresel zararlar da ortaya çıkıyor.

Tüm bu handikapların yanı sıra teknolojinin gelişmesi ve enerji politikalarının yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla destek vermesiyle birlikte, gelecekte bu engellerin aşılması ve güneş enerjisinin evlerde daha yaygın bir şekilde kullanılması mümkün gözüküyor. Ama ne zaman bilinmez!

Bunlara da göz atabilirsiniz:

6
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
1
0
0
0