Gökbilimciler, şu sıralarda Güneş sistemimize giren ikinci yıldızlararası nesneyi incelemekle meşguller. İlk yıldızlararası nesnenin geçişine göre bu sefer hareketin daha uzun süreceği açıklandı.
Gb00234 ismi verilen yıldızlararası nesneyi ilk olarak Kırım’da bulunan MARGO adlı kendi gözlemevini kullanan Gennady Borisov isimli amatör bir astronom keşfetti. Yıldızlararası nesne, Borisov’un dikkatini, izlediği garip yol nedeniyle 30 Ağustos tarihinde çekti. Nesnenin takip ettiği yol Güneş’e bağlı olmadığını gösteriyordu.
Borisov’un gb00234 ismini verdiği yıldızlararası nesneye dair yapılan analizler ve gözlemler, nesnenin Güneş sistemimize girip çıkacağını, hareketinin sisteme geri dönmeyecek şekilde bir hiperbolik yol izlediği ortaya çıkardı.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde bulunan Minor Planet Center(MPC), nesnenin yörüngesini doğruladı ve yıldızlararası nesnenin keşfi şerefine ismi, C/2019 4 (Borisov) olarak belirlendi.
Minor Planet Center’dan gökbilimci Matthew Payne, “Nesnenin hareketinin hiperbolik olup olmadığı konusunda ihtiyatlıydık. Ancak son birkaç gün boyunca yaptığımız gözlem, hareketin hiperbolik olduğunu kesinleştirdi.” dedi.
C/2019 Q4(Borisov), Güneş sistemimize giren ilk yıldızlararası nesne değil. Ekim 2014’te 1I/ 2017 U1(Oumuamua) ismi verilen bir nesne daha Güneş sistemimizden geçmişti. C/2019 Q4’ün, Oumuamua’ya göre daha uzun bir yol izleyerek sistemden çıkacağı açıklandı. Gökbilimciler bu sefer bu yıldızlararası nesneyi daha uzun süre gözleyebilecekler.