20. yüzyılın ortalarında geliştirilen ilk jet motorundan bu yana uçak geliştiricileri epeyce bir yol kat etti. Süpersonik hızlarda seyreden uçaklardan, dizel motorlu bir pervaneli uçağa kadar- uçak mühendisleri, savaş uçaklarının şu an oldukları noktaya gelebilmeleri için oldukça uzun ve dolambaçlı yollardan geçti.
Boeing X-37
ABD Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilen ve NASA tarafından uzaya gönderilen insansız uzay aracı Boeing X-37'nin temel görevi, yeniden kullanılabilir uzay teknolojilerini test ettikten sonra Dünya’ya geri dönmektir.
Dünya’ya dönüşü sırasında Boeing X-37, ses hızının ortalama 16 katı bir hızla atmosfere giriş yapabilir.MiG-25 Foxbat
Şu an hizmette olan en hızlı savaş uçağı unvanın sahibi Sovyet yapımı MiG-25, geliştirici firma Mikoyan tarafından özünde bir önleyici uçak olarak tasarlanmıştır.
İlk olarak 1964 yılında havalandığını düşündüğümüzde; mach 2.8’lik bir seyir hızı sürdürebilen ve maksimum 3.2’lik aşırı hıza ulaşabilen Foxbat’in muazzam bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz.
F-15E Strike Eagle
30 yılı aşkın bir süredir görev yapmakta olan F-15, bir süre daha gökyüzünde süzülmeye devam edecek gibi görünüyor. Nedeni ise son derece net: F-15E Strike Eagle’ın düşmanları yakalamak ve yok etmek üzere özel olarak dizayn edilmiş mükemmel tasarımı.
Saatte 3.017 kilometre hızla uçabilen F-15, hedeflenen yerleri vurduktan sonra aniden gözden kaybolabilir.
MiG-31 Foxhound
Günümüzde üretimi durdurulmuş olan SR-71 Blackbird’ün peşindeki Ruslar, çareyi MiG-31 ve onun Kinzhal hipersonik füzelerini geliştirmekte buldu. MiG-31'in tek kusuru ise, öncüsü MiG-25 kadar iyi olmaması.
Saatte 2.993 mil azami hıza sahip MiG-31, atası MiG-25'in gölgesinde kalmış olabilir; ancak bu yine de onun dünyanın en hızlılarından birisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Sukhoi Su-27
1977 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Su-27; Sovyet Birliği’nin, F-15 programına cevabı niteliğinde tasarlanmış ağır bir avcı uçağıdır.
Hala daha birkaç farklı ülkenin kullanmakta olduğu Su-27, 2.496 mil/saat azami hıza sahip. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nin, pilot eğitiminde kullandığı dört adet Su-27'si bile var.