Apple, bugün düzenlediği etkinlikte yeni nesil iPhone 12 modellerini tanıttı. Tanıtımın yıldızı yeni nesil iPhone modelleri olsa da kullanıcılara tanıtılan yeni ürünler arasında şirketin yeni nesil işlemcisi A14 Bionic de bulunuyordu.
A14 Bionic, tıpkı daha önce olduğu gibi Apple tarafından dizayn edilip geliştirildi ve TSMC tarafından üretildi. Apple, yeni yonga seti hakkında son derece iddialı ve hatta bu yeni setin, bilgisayarlarda kullanılan birçok işlemciye ve Android işletim sistemine sahip telefonlara kafa tutabileceğini söylüyor. Apple’ın en iddialı projelerinden birisi olan A14’ün bilinen tüm özelliklerini sizlerle paylaştık.
Dünyanın ilk 5 nm işlemcisi A14 Bionic'in öne çıkan özellikleri:
- 5 nanometre mimari ve 11,8 milyar transistör
- Önceki nesillere göre aynı sayıda çekirdek, daha yüksek performans
- Tamamen yenilenmiş grafik işlemci
- Yüksek yapay zeka performansı
- Daha düşük güç tüketimi
Başlamadan önce: İşlemcide Nanometre ne anlama gelir?
Nanometre, bir metrenin milyarda biridir ve kısaltması "nm" şeklinde olan uzunluk birimidir. İşlemci üretiminde de işlemci devresindeki transistörlerin arasındaki mesafeyi ifade etmek için kullanılır.
İşlemciler, hesaplamaları ve işlemleri gerçekleştirmek için transistörlere ihtiyaç duyar. Milyarlarca transistör, küçük alanlara sıkı şekilde paketlenir, işlemci çiplerinin temelini oluştururlar. Transistörler arası mesafe ne kadar az olursa elektronlar daha az enerji harcayarak hareket edebilir.
Bu sayede cihaz hem daha hızlı çalışır, hem de elektronlar daha az enerji harcadığı için ısınma gibi problemler yaşanmaz. A14 Bionic çipte ise iki transistör arası mesafe 5 nanometredir ve bu da cihazın son derece hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalışacağını gösterir.
5 Nanometre teknolojisi ve 11,8 milyar transistör
Daha önce de belirttiğimiz gibi Apple kendi piyasasında 5 Nanometre teknolojisine sahip çip kullanan ilk şirket. Daha küçük çip özelliklerine sahip olan bu set daha fazla transistöre sahip olacak şekilde tasarlanmış ve bu da setin güç tüketiminin düşük olacağını gösteriyor.
A14 Bionic işlemcide toplamda 11,8 milyar transistör bulunuyor. iPhone 11 ve iPad Pro’da kullanılan A13 Bionic’te sadece 8,5 milyar transistör bulunuyordu. A14 Bionic işlemcinin sahip olduğu transistörler, cihazın daha fazla önbellek kapasitesine ve daha gelişmiş özelliklere sahip olacağını gösteriyor. Yeni yonga setinin iPad Air’de nasıl bir sonuç ortaya çıkardığı daha önce açıklanmıştı.
Önceki nesillere göre aynı sayıda çekirdek, daha yüksek performans
Apple, A11, A12 ve A13 çiplerinde olduğu gibi A14 Bionic çiplerinde de 6 işlemci çekirdeğine sahip. Bu çekirdeklerin ikisi yüksek performanslı çekirdek olarak, zorlu uygulamaların altından kalkmak için tasarlanmış durumda. Diğer dört yüksek verimli çekirdek ise günlük görevleri yerine getirmek ve pil ömründen tasarruf etmek için tasarlandı.
A14’ün son derece yüksek performansa sahip önbellekleri olduğunu söyleyen Apple, yeni işlemcinin bu sayede en zorlu uygulamaları bile sorunsuz ve akıcı bir şekilde çalıştırabileceğini iddia ediyor. Apple, önceki cihazlarında da aynı sayıda kullanılan bu çekirdeklere büyük bir güncelleme yapıldığını ve çekirdeklerin daha fazla iş gücü kaldırabildiğini söylüyor.
Tamamen yenilenmiş grafik işlemci
A14 Bionic, Apple’ın en yeni işlemci mimarisine sahip olan dört grafik işlemci çekirdeğine sahip. Bu çekirdekler her ne kadar A13’te kullanılan çekirdeklerle aynı sayıda olsa da Apple A14’ün sürdürülebilir maksimum performansını mümkün olan en düşük güçte gerçekleştireceğini söylüyor.
Apple, A14 setine sahip cihazları önceki nesil cihazlarla kıyasladığında grafik performansında %30 artış sağladığını iddia ediyor. A13 setin grafiklerinin A12’den %20 daha yüksek olduğunu düşünürsek A14 grafik işlemci, %8,3 artışla çok da belirgin bir fark göstermeyecekmiş gibi duruyor.
Yüksek yapay zeka performansı
Apple, Bionic adı taşıyan A11 yonga setlerinden bu yana çiplere Neural Engine adı altında özel bir donanım dâhil etmeye başladı. Makine öğrenimi ve yapay zeka işlemlerini gerçekleştirmek için özel olarak tasarlanmış bu donanım başlarda saniyede 600 milyar işlem gerçekleştirme kapasitesine sahipti.
Bu sayı A12 setlerde 5 trilyona, A13 setlerde ise 6 trilyona kadar çıktı. A14’te bulunan 16 adet Neural Engine çekirdeği sayesinde yeni yonga seti saniyede 11 trilyon işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip. Neural Engine, %80 daha hızlıyken makine öğrenmesi de %70 daha hızlı olacak. Son derece iddialı olan A14 Bionic, önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi birçok yönden diğer nesillere göre fark yaratabilecek ve iPhone’larda yüksek performans sağlayabilecek.
Daha düşük güç tüketimi
Tüketiciler, A12 ve A13 yonga setlerine sahip cihazlarda karşılaştıkları yüksek güç tüketiminden epey şikayetçiydi. Yüksek performans vaad eden bu cihazlar maksimum performansta belirgin derecede düşük bir güç tüketimine sahipti. Apple, 5 Nanometre teknolojisinden sonuna kadar yararlandığını ve güç tüketiminin en iyi şekilde optimize edileceğini belirtti.
Apple'ın yeni nesil işlemcisi A14 Bionic, hem yeni iPad Air'e hem de iPhone 12 modellerine güç verecek. Peki, siz Apple'ın yeni işlemcisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce rakipleriyle arasındaki rekabet nasıl olacak? Fikirlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.