Saç Bakım Ürünlerinde Kullanılan Keratin Nedir? Ne İşe Yarar?

Şampuanlar başta olmak üzere diğer pek çok saç bakım ürününde keratin maddesi ile karşılaşıyoruz. Hatta başa çıkılması zor saçlar için uygulanan bir keratin tedavisi bile var. Peki keratin nedir, ne işe yarar? Vücudumuzun da üretebildiği bir protein türü olan keratin hakkında bilmeniz gereken detayları ve olası etkilerini anlattık.

Ahenkle dans eden dolgun saçlar ve benzeri sloganlara sahip şampuanlarda ve diğer pek çok saç bakım ürününde gördüğümüz başlıca etkin madde keratindir. Saç türünüze göre değişiklik gösterse bile keratin gerçekten saçlarınızın ahenkle dans etmesini, kolay şekil almasını ve hatta uzun süre o şekilde kalmasını sağlayabilir. Vücudumuzun da ürettiği bir protein türü olan keratin, hayvansal yollardan da elde edilebilir.

Keratin nedir, ne işe yarar, gerçekten yararlı mı, zararı var mı gibi sorular, özellikle rahatsız edici şekilde kabarık, kolay kırılan ve elektriklenen saça sahip kullanıcılar tarafından en çok merak edilen konular arasında. Bakım dünyasında kullanılmaya başladığı zaman gerçekten bir mucize olarak görülen protein türü keratin hakkında merak edilen soruları yanıtladık ve bilmeniz gereken önemli detayları anlattık.

Keratin nedir?

Keratin, insan vücudu tarafından doğal olarak üretilen bir protein türüdür. Bazı iç organlarda ve bezlerde görülse de yoğun olduğu yerler saç ve tırnaklardır. Diğer hücre türlerine göre çizilme ve kırılma gibi durumlara karşı çok daha dayanıklı olan keratin, evrimsel süreçte güçlü kıllarımızla soğuktan korunmamızı, güçlü tırnaklarımızla bir şeyler kazmamızı, parçalamamızı ve bazen silah olarak kullanmamızı sağlamıştır.

Her insanın vücudunun ürettiği ve saç ile tırnaklarda bulunan keratin oranı, genetik ya da dış etkenlere bağlı nedenlerden dolayı değişiklik gösterebilir. Keratin değeri az olan kişiler için hayvanların tüyünden, boynuzundan ya da yününden elde edilen keratin kullanarak uygulanan bazı tedaviler vardır. Bu tedavi basit bir bakım ürünü ile evde yapılabilir ya da bir bakım merkezinde uzman gözetiminde gerçekleştirilebilir.

Keratin tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi kelimesi her uzman tarafından doğru bulunmasa da sert, kolay şekil almayan, çabuk kırılan, elektriklenen, mat ve cansız görünen saçlara sahip kişilere dışarıdan keratin takviyesi yapılabilir. Keratin ihtiyacınızı evde basit bakım ürünleriyle kendiniz karşılayabileceğiniz gibi daha yoğun bir tedavi için bakım merkezlerine de başvurabilirsiniz.

Detaylarını daha sonra anlatacağımız keratin tedavilerinde saça harici olarak sürülen keratin proteini, saçı oluşturan üst üste binmiş hücreler tarafından emilir. Keratin maddesini emen hücreler çok daha güçlü, esnek, yumuşak bir hale gelir ve kolay şekil alabilir bir yapıya kavuşur. Bazı tedaviler sonucu bu şekil, uzun süre yapısını korur. 

Keratin tedavisi yöntemleri:

Salon bakımı:

Halk arasında Brezilya fönü olarak da isimlendirilen bu yöntem, yoğun keratin kullanımı içerir ve daha çok saçına şekil vermekte zorlanan kişiler için uygulanır. Öncelikle saça formaldehit ve yoğun keratin içeren bir krem sürülür. Saçınızı yıkamadan geçirdiğiniz birkaç günden sonra tekrar bakım merkezine gittiğinizde saçınız düzleştirilir. Sürülen kremin etkisi ile saçınız yaklaşık 12 hafta bozulmadan kalabilir. 

Ev tipi bakım ürünleri:

Salon bakımının yanından bile geçemese de keratin serumları, şampuanları, saç kremleri ve saç maskeleri ile evde kendinize keratin tedavisi uygulamanız mümkün. İçinde keratin hidro lizatlar bulunan bu ürünler, salon bakımı kadar hızlı ya da uzun süren etkiler göstermeyecektir. Ancak düzenli kullanıldığı zaman uzun vadede saçta gözle görülür değişiklikler olacaktır. 

Keratin takviyesi:

Keratin tedavilerinin çoğu zaman saça harici olarak sürülen keratin takviyesi ile yapıldığını ve saçın bu keratini emerek güçlendiğini söylemiştik. Harici bir uygulama yerine vücudunuzun daha fazla keratin üretmesini sağlamak için bir kapsül ya da toz olarak satılan keratin takviyelerini kullanabilirsiniz. Çok fazla tüketilmesi durumunda vücutta protein birikmesi riski taşıyan bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız tavsiye ediliyor.

Keratin hakkında dikkat etmeniz gerekenler:

Günümüzde artık bakımlı ve güzel görünmek için ihtiyacımız olsa da aslında keratin, evrimsel süreçte bizi hayatta tutmak için üretilen bir protein türüdür. Güçlü kıllar bizi soğuktan korurken, güçlü tırnaklarımızı bir pençe gibi kullanabilirdik.

Artık şartlar değişmiş olsa da keratin hala bizim için önemli bir protein türü. Güçsüz tırnaklar ve cansız saçlar hastalık belirtisi olarak görülür. Sık sık tırnak kırılması yaşıyor; saçlarınız kırılıyor, elektrikleniyor ve cansız duruyorsa öncelikle doktorunuza danışın. Doktorunuz duruma göre size keratin tedavisi önerecektir.

Kapsül ya da toz olarak tüketilen keratin takviyesi, bakımdan ziyade sağlığınız için gerekli durumlarda kullanılır. Diğer harici bakım uygulamaları ise güvenilir uzmanlar tarafından gerçekleştirildiği sürece kolay kolay olumsuz bir etki yapmayacaktır. Yine de salon bakımında uygulanan yöntem, uzun vadede zararlı olabilir.

Keratin tedavisinin olası zararları:

Marketten aldığınız keratin katkılı bir şampuan ya da saç kreminin yoğun bir etkisi olmadığı gibi kolay kolay bir zararı da olmayacaktır. Çünkü bir anda yoğun etkiye maruz kalmıyorsunuz. Uzun vadede etkisi görülecek bir ürün, eğer alerji gibi özel bir durumunuz yoksa, olumsuz bir etki yaratmayacaktır.

Kapsül ya da toz olarak tüketilen keratin takviyeleri risklidir. Vücuda üretilenden çok daha fazla protein yüklemek, böbrek sorunları başta olmak üzere pek çok farklı rahatsızlığı beraberinde getirebilir. Bu nedenle, bu tür bir keratin tedavisi yöntemi izlemeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Gelelim Brezilya fönüne; bu yöntem kabul edelim sağlıkla ilgili değil. Bu nedenle riskleri bilmekte yarar var. Saçınızın uzun süre aynı şeklini koruması için sürülen kremin içinde bulunan formaldehit maddesi, tutkal ve benzeri ürünlerde de kullanılan uçucu bir gazdır. Hani o saçınızı yıkamadığınız birkaç gün var ya, işte o birkaç gün boyunca bu gaza maruz kalırsınız.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA, formaldehit maddesi konusunda hem tüketicileri hem de uygulayıcı uzmanları uyarıyor. Sonuç olarak bu kimyasal bir madde. Günde onlarca kişiye bu işlemi uygulayan bakım uzmanları ve saçınızda birkaç gün bu madde kalan siz, risk altındasınız. Ara sıra yaptırmak kimseyi öldürmez ancak düzenli olarak uygulamak son derece risklidir. 

Şampuanlar başta olmak üzere pek çok saç bakım ürününde gördüğümüz keratin nedir, ne işe yarar, yararları ve olası etkileri nedir gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bilmeniz gereken önemli noktaları anlattık. Güçsüz saç ve tırnakların tek nedeni keratin eksikliği olmayabilir, bu nedenle bir tedavi uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.