Hırsızlık kötü bir şey olsa da insanların ilgisini oldukça çeken bir konu. Sinemada ve edebiyatta, soygunların yarattığı heyecanı anlatısının ortasına yerleştiren çok sayıda eser görüyoruz. Gerçek hayatta yaşanan bazı soygunlar ise büyük dikkat çekiyor.
En çok dikkat çeken soygunlar ise hiç şüphe yok ki kimin gerçekleştirdiği bilinmeyenler veya büyük meblağlar çalınan olaylar.
Isabella Stewart Gardner Müzesi soygunu
18 Mart 1990'da gerçekleştirilen bu soygunda, iki kişi polis kıyafetleriyle Isabella Stewart Gardner Müzesi'ne girdi. İki hırsız, kendilerini polis zanneden güvenlik görevlilerine gelen bir çağrıya cevap verdiklerini söylediler.
İçeri girdikten sonra ise müzedeki iki güvenlik görevlisini kelepçeledi ve sonrasında da müzenin bodrumuna kapattılar. Aralarında Rembrandt, Vermeer, Govaert Flinck gibi isimlerin de yer aldığı sanatçılara ait 13 eseri çaldılar. Bu eserlerin toplam değeri 500 milyon dolar civarındaydı.
John Goddard Soygunu
Listedeki belki de en kalitesiz soygun olayı John Goddard'ın başına gelen oldu. Korumasız gezen Goddard, boğazına bıçak dayayan ve kim olduğu bilinmeyen bir saldırgana iş çantasını teslim etmek zorunda kaldı. 2 Mayıs 1990'da gerçekleşen olayda, çantanın içinde 292 milyon poundluk Birleşik Krallık tahvili yer alıyordu. Suçlunun kim olduğu bulunamadı, şüphelenilen kişi ise ölü olarak bulundu.
Toshiba Soygunu
Takvimler 10 Aralık 1968'i gösterdiğinde, Tokyo merkezli Nihon Shintaku Ginko Bank aracı kasasında 300 milyon yen ile yola çıkmıştı. Bir motosikletli polis aracı durdurdu ve araca bir bomba yerleştirildiğini söyledi. Bu esnada da muhtemelen hırsızın kullandığı bir düzenek nedeniyle araçtan dumanlar yükseldi. Araç ekibi canlarını kurtarmak için aracı terk etti.
Sonrasında 120 delile, binlerce tanığa ve 170 bin polisin araştırmaya katılmasına rağmen bu gizemli hırsızın kim olduğu hiç öğrenilemedi.
Büyük Madencilik Soygunu
Aslında ismi büyük madencilik soygunu olmasına rağmen bu soygun tek bir anda değil, bir süreç halinde gerçekleştirildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde madenleri değerinin 16'da 1'ine satın alıp, gerçek fiyattan satış yapan anonim tabela şirketleri aracılığıyla ülkeden çok büyük bir servet kaçırıldı. 2010-2012 arasında yapılan sadece 5 anlaşmanın ülkeye zararı 1,36 milyar dolar oldu. Demokratik Kongo en yüksek çocuk ölüm oranına ve en yüksek açlığa sahip ülkeler arasında yer alıyor.
Tosuncuk ve Çiftlikbank
Ülkemizin son yıllarda en çok bilinen vakalarından biri hiç şüphe yok ki Çiftlik bank ve "Tosuncuk" ismiyle ünlenen Mehmet Aydın. Aydın'ın ve ekibinin yaptığı vurgunun boyutunun 2 milyar TL'yi bulabileceği ifade ediliyordu. Sanal çiftlik oyunu üzerinden yatırım yapmayı sağladığını iddia eden Tosuncuk aslında bir ponzi şeması kurmuştu. Sonrasında paraları alıp yurtdışına kaçtı.
Tarihte elbette pek çok büyük soygun vakası var. Bunlardan bazılarını kimin yaptığı ortaya çıkarken bazılarının failleri hala meçhul. Sizce bu listede olması gereken başka hangi olaylar var? Yorumlarınızı bekliyoruz.