Yarın, Türkiye'nin son günlerdeki en büyük sorunlarından bir tanesi haline gelen müsilaj ile ilgili yeni bir dönem başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Türkiye'nin En Büyük Deniz Seferberliği kapsamında Marmara Denizi'nde belirlenen 5 ayrı noktadan, denize oksijen verilecek. Daha önce farklı ülkelerde denenen ve müsilaja karşı başarılı olan bu sistemin Türkiye'de de işe yarayacağı düşünülüyor.
Oksijenlendirme cihazlarıyla yapılacak olan çalışmalar kapsamında, Kocaeli körfezindeki 4 ayrı alan ile Pendik'te belirlenmiş olan bir bölgeye, 30 metre derinlikten oksijen verilecek. Bu sayede müsilajla birlikte denizin oksijen seviyesinin düşmesinin önüne geçilmiş olacak. Elbette her şey planlandığı gibi giderse...
Test süreci, yaklaşık 2 ay boyunca devam edecek
Uzmanlar, oksijenlendirme çalışmasından umutlu olsalar da bu tekniğin işe yarayıp yaramayacağı şu an için belli değil. Bu yüzden 6 ila 8 hafta boyunca devam edecek bir test süreci başlatılacak. Süreç boyunca denizdeki çözünmüş oksijen seviyesini takip edecek uzmanlar hem denizdeki oksijen seviyesinin durumunu hem de bu tekniğin müsilajla mücadele kapsamında işe yarayıp yaramadığını anlamış olacaklar.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan konunun bir numaralı muhatabı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şu ifadeleri kullandı: "Daha önce göllerde oksijen seviyesini artırmaya yönelik yapılan ve başarılı sonuçlar elde edilen çalışmalar var. Benzer bir uygulamayı Marmara Denizi'nde belirlediğimiz noktalarda uygulamaya başlayacağız. Çalışmanın etkilerini takip edecek, sonuçlarını ölçeceğiz. Alacağımız sonuçlara göre bu çalışmayı Marmara’nın tamamında uygulayacağız."