Ağır Çalışma Şartları Yüzünden Metrolarda Uyuyakalan Japonları 'Hayata Döndürecek' Yeni Çalışma Önerisi

Japonya yönetimi, iş ve günlük yaşamı dengelemeye odaklanan yeni çalışma planını duyurdu. İstatistiklere göre bu plan uygulamaya geçirildiğinde hem kişilerin üzerindeki yük azalmış olacak hem de iş verimliliği artacak. Planın dikkat çeken noktalarından biri de alışık olduğumuz haftada 5 gün çalışma modelinin değişerek 4 güne indirilmesi.

Uzak Doğu taraflarına baktığınızda, sürekli çalışan ve disiplinden asla ödün vermeyen kişiler görürsünüz. Bu çalışkan bireyler, Japonya dendiğinde ülkenin akla gelen ilk karakterlerinden olur. Fakat bu bireylerin metroda uyurken çekilmiş fotoğraflarını da sık sık görürüz. Bu da bu inanılmaz derecede çalışkan olduğu düşünülen bireylerin birer robot değil, insan olduklarını bizlere hatırlatır.

Üstlerinde biriken büyük iş yükü karşısında bu insanlar, evden işe ve işten eve giderken kullandıkları metrolarda uyurken kameralarda görüntüleniyorlar. Japonya yönetimi de bu durumun farkında olduğunu göstererek yeni çalışma modelini duyurdu. İşte çalışanların iş ve normal yaşamlarını dengelemeyi amaçlayan çalışma modelinin detayları:

Haftada 5 gün değil, 4 gün çalışılacak:

Duyurulan çalışma planı, çalışanların alışık olunan 5 gün yerine 4 gün çalışmasının daha faydalı olacağını öne sürüyor. Bu sayede çalışanların kendilerine ve sevdiklerine de vakit ayırması hedefleniyor. Elbette bu tek tarafın kazandığı bir olay değil. Firmalar da çocuk büyüten veya yaşlı bakması gereken çalışanlara yeterli vakti sağlamış oluyor ve çalışanlarını kaybetmemiş oluyorlar.

Bilgilere göre bu iş modelinin pratiğe dökülmesi için yapılması gereken tek şey; yönetimi, esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma gibi birçok gelişimin pandemi sonrasında da korunmasının daha faydalı olacağına ikna etmek.

Söylenene göre çalışanlara fazladan verilen bir gün, bireylerin kendilerine vakit ayırarak eğitim seviyelerini yükseltmelerini veya ek işlerde çalışmalarını sağlayabilir. Bununla birlikte fazladan 1 güne sahip olan bireylerin dışarı çıkıp gezmesi ve harcamalar yapması ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır.

Fakat Japonya halihazırda bir iş gücü krizi yaşadığından bu planın durumu kötüye götüreceği konusunda da endişeler bulunuyor. Bunun dışında geleneksel yönteme alışık olan ve oldukça başarılı ilerleyen firmaların, bu yöntemlerin eskisi kadar etkili olmadığı bilinse de bildikleri yoldan ilerlemek isteyecekleri düşünülüyor. Son olarak çalışanlar, bu planla birlikte alınan maaşların düşmesinden endişe ediyor.

Geçtiğimiz yıldaki istatistiklere bakıldığında, çalışanların üretken olması için haftada 5 gün gece saatlerine kadar ofiste bulunmalarının zorunlu olmadığı kesin bir şekilde görülüyor. Sizin bu çalışma modeli hakkındaki fikirleriniz neler? Düşüncelerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz