Bir canlı türü olarak insanlık, milyon yıla ulaşan bir geçmişe sahip olmasına rağmen evrimsel geçmişimizi haritalandırmak açısından oldukça sınırlı miktarda veriye sahip. İsrail'de gerçekleştirilen yeni bir keşif, yüz binden yıldan eski akrabalarımız hakkında ne kadar az bilgiye sahip olduğumuzu bir kez daha ortaya çıkardı.
İsrail'in Ramla kenti yakınlarında bulunan kalıntılar arasında, bölgede yaşamış çok eski bir insan grubundan bir üyenin kafatası ve çenesinden kalıntılar da bulunuyordu. Science dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre söz konusu insan kalıntıları, 140 ila 120 bin yıllık bir geçmişe sahip.
Keşfi gerçekleştiren araştırma ekibi, kalıntıları bulunan kişinin yüz binlerce yıl önce bölgeden farklı coğrafyalara yayılmış, Avrupa’daki Neandertallerin ve Asya’daki muadillerinin atası olabileceğini düşünüyorlar. Keşfedilen yeni insan türüne "Nesher Ramla Homo tipi" adı verildi. Tel Aviv Üniversitesi’nden Dr. Hila May, keşfin Neandertallerin evriminin hikayesini yeniden şekillendirebileceğini ifade etti. Zira şu ana kadar Neandertal evrimi Avrupa ile yakından bağlantılıydı.
"Kaynak nüfusun yerel bir grup olduğunu öneriyoruz. Buzullar arası dönemlerde, insan dalgaları, Nesher Ramla halkı Ortadoğu’dan Avrupa’ya göç etti" diyen Dr. May, Nesher Ramla Homo grubunun ilk üyelerinin yaklaşık 400.000 yıl önce Yakın Doğu’da bulunduğunu düşünüyor. Zira söz konusu bulgular ile Avrupa’daki eski “Neandertal öncesi” gruplar arasındaki benzerlikler de keşfedilmiş durumda.
Levant’ta bulunan farklı örnekler arasındaki noktaları ilk kez birleştirebildik diyen Tel Aviv Üniversitesi’nden Dr Rachel Sarig, "Qesem, Zuttiyeh ve Tabun mağaralarında o döneme ait olan ve bilinen herhangi bir insan grubuna atfedilemeyecek birçok insan fosili var. Ancak şekillerini Nesher Ramla’da yeni keşfedilen örneğinkiyle karşılaştırmak, yeni insan grubuna dahil edilmelerini haklı çıkarıyor" şeklinde konuştu.
Dr. Hila May, "Avrupalı Neandertal aslında burada Levant’ta ortaya çıktı ve diğer insan gruplarıyla çiftleşerek Avrupa’ya göç etti" diyerek Neandertal'in Avrupa'daki varlığıyla ilgili önemli ve dikkat çekici bir iddia ortaya atıyor. Ayrıca Prof. Israel Hershkovitz de diğer grupların Hindistan ve Çin’e gittiğini söyleyerek bu görüşü destekliyor; "Doğu Asya’da bulunan bazı fosiller, Nesher Ramla’ndaki gibi Neandertal benzeri özellikler gösteriyor."
Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Prof. Chris Stringer ise yakın zaman önce Çin'deki insan kalıntıları ile ilgili olarak, "Nesher Ramla, o zamanlar bölgede farklı türlerin yan yana bir arada yaşadığını ve şimdi Batı Asya’da aynı hikayeye sahip olduğumuzu doğrulaması açısından önemli. Ancak, şu anda bazı eski İsrail fosillerini Neandertallerle ilişkilendirmek için fazla erken olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Nesher Ramla materyali ile Çin’deki fosiller arasında herhangi bir özel bağlantı olduğuna dair önerilere şüpheli" ifadelerini kullanmıştı.