Cambridge Üniversitesi'nden ve Tübingen Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir araştırma, iklimsel faktörlerin insan bedeni ve beyni üzerindeki etkilerinin detaylarını ortaya koydu. Çalışmada yağmur, sıcaklık gibi iklimsel faktörlerin insanların bedenlerinin büyüklüğünü ve küçüklüğünü doğrudan etkilediği tespit edildi.
Evrimsel süreçte türümüzün bedeninde yaşanan boyutsal değişiklikler farklı bakış açılarıyla değerlendiriliyor ve bu dalgalanmanın kaynağının ne olduğu tam olarak bilinmiyor. Yürütülen bu çalışma ise iklimsel faktörlerin evrimsel süreçte beden ve beyin boyutlarının değişimine etki eden faktörlerden biri olabileceğini ortaya koyuyor.
Hava soğudukça beden büyüyor:
Homo sapiens'in ait olduğu Homo genus ailesinden 300'den fazla insan fosiline ait veriler ile yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre iklim soğudukça beden boyutları büyürken sıcak iklimlerde ise tam tersi oluyor; bedenler giderek küçülüyor.
Araştırmada yer alan bilim insanlarından biri olan Tübingen Üniversitesi'nden Dr. Manuel Will, iklimsel faktörlerin beden büyüklüğünde ne gibi bir etkisi olduğunu ''Hava soğudukça, insanlar da büyüyor. Daha büyük bedeniniz varsa, daha fazla ısı üretiyor ama görece daha az ısı kaybediyorsunuz çünkü yüzeyiniz aynı oranda genişlemiyor'' sözleriyle açıklıyor.
Çalışmada aynı zamanda iklimsel faktörlerin beyin büyüklüğü üzerinde de etkisi olduğu tespit edildi. Ancak bu noktada sıcaklıktan ziyade iklimlerin istikrarlı oluşunun etkisi olduğu tespit edildi. Buna göre iklim ne kadar istikrarlıysa beynin büyüklüğü de aynı oranda artıyor.
Dr. Manuel Will, iklimlerin istikrarlı olmasının beyin üzerindeki etkisini ''İklim ne kadar stabilse, beyin de o kadar büyük olur. Çevresel faktörlerin sabit olduğu yerlerde gıdaya erişim de stabildir, büyük ihtimalle gereken enerjiyi verecek yeterli beslenme olanaklarınız da vardır'' sözleriyle açıklıyor.