Pandemi döneminde uygulanan kısıtlamaların sona ermesi ve gündelik hayatımızda eskiye dönüş için düzenlemeler yapılmaya başlaması ile birlikte pek çok kişi harcamalarını kredi kartları ile gerçekleştirmeye başladı. Bu durum verilere de yansıdı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre pandemi tedbirlerinin gevşetilmesinin hemen ardından gelen 25 Haziran-2 Temmuz haftasında banka kartları ve kredi kartlarından yapılan harcama miktarı 35,4 milyar lira oldu. BDDK verilerine göre ise toplam kredi kartı borcu 167,1 milyar TL'ye ulaştı.
Hazirandaki artış %59
Geçtiğimiz yıl 26 Haziran - 3 Temmuz haftasında 20,9 milyar TL'lik harcama kredi kartları ve banka kartları ile gerçekleştirilmişti. Bu yıl harcama rakamları 35,4 milyar TL'ye çıkarak geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 69,4 yükselmiş oldu.
Aylık bazda ise haziran ayındaki yıllık artış, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %58,85 oranında arttı. Resmi enflasyon rakamı olan yüzde 17,50'yi çıkardığınız zaman kredi kartı harcamalarında gerçekleştirilen reel artış yüzde 35,2 olarak gerçekleşti.
Vatandaşların kartlarına yüklenmesinin nedeni olarak ise enflasyon, işsizlik ve düşük ücretler gösteriliyor. Ayrıca pandemi sonrası fiyatlardaki oynamalar özellikle kredi kartı ile alışveriş yapılan sektörlerdeki fiyat artışının, enflasyon için açıklanan resmi rakamın oldukça üzerine çıkmasına da neden oluyor.
Zirvede uçak biletleri ve konaklama var
Kartlı harcamalarda en fazla yıllık artış %446,2 lik oranla havayollarında gerçekleşirken bu alandaki artışın yaklaşık 4 buçuk kat olduğu göze çarptı. TÜİK rakamlarına göre havayolu bilet fiyatlarındaki artışın %36,8 olduğu gözüküyor. Yani normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte uçak biletlerine olan talep de artmış durumda.
Listenin ikinci sırasında ise konaklama sektörü yer aldı. Vatandaşlarımız bu dönemde kredi kartı ile konaklama harcamalarında yıllık yüzde 389,1 oranında daha fazla ödeme yaptı. TÜİK verilerine göre yurt içinde bir hafta veya daha uzun süreli tur fiyatları haziran ayında geçen yılın aynı dönemine oranla %104,7 artış göstermişti.
Geçtiğimiz yıl vatandaşların toplam kredi kartı borcu 115,1 milyar TL olarak açıklanmıştı. Bu yıl ise vatandaşlarımızın toplam kredi kartı borcu 167,1 milyar TL'yi buldu. Yani 1 yıllık sürede kredi kartı borç oranı %45,2 artış gösterdi.