Bir Başka Saadet Zinciri Vakası Daha: 'Gerçek Evim'in Vatandaşları 600 Milyon Lira Dolandırdığı Ortaya Çıktı

“Gerçek Evim” olarak bilinen ve saadet zinciri sistemi ile çalışan şirketin, müşterilerini 600 milyon TL’den fazla dolandırdığı ortaya çıktı. Şirket hakkında tasfiye kararı alındı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz hafta faizsiz ev ve otomobil edindiren 21 firmanın kapatılması ve tasfiye edilmesi kararını verdi. Bu listede yer alan şirketlerden birisi de “Gerçekevim Gayrimenkul Otomotiv AŞ” idi.

Resmi kayıtlara göre bu şirket, 15 milyon lira sermaye ile 2020 sonlarına doğru kuruldu. Türkiye genelinde toplam 31 şubesi bulunan şirketin yönetimine 6 kişilik bir tasfiye memuru atandı. Ayrıca şirketin “saadet zinciri” sistemiyle yönetilen SAS Holding’e bağlı olduğu öğrenildi.

13 bin kişi “Gerçek Evim” hayaline kapıldı

Hürriyet gazetesindeki bilgilere göre, Gerçek Evim şirketine bugüne kadar toplamda 13 bin 105 kişi para yatırdı. Bu kişilerden toplanan paranın miktarı ise 600 milyon TL’yi geçmiş durumda. Şirket, bu insanları %10 kâr payı vaadiyle kandırdı. Yani şirkete 10 bin TL yatıran biri her ay 1.000 TL kazanacaktı. Tabii ki her saadet zincirinde olduğu gibi ilk aylarda ödemeler düzenliydi.

30 yaşındaki Metin G. de mağdurlardan birisi. Metin G. aralık ayında bu sisteme girdiğinde 45 bin TL kredi çekti ve parasını sisteme yatırdı. Düzenli ödemeler aldığını gören mağdur, daha fazla kazanma hayali ile kredi çekerek 70 bin TL daha yatırdı. Bir sonraki ay 10-11 bin TL ödemesini alan Metin G.’nin hayalleri, şirkette yaşanan cinayet ve intihar olayları ile suya düştü. Mağdur olan vatandaş, şimdilerde aylık 6.500 TL’lik kredi taksidini nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

'Herkes para yatırdı'

Sisteme yüklü miktarda para yatıran ancak ismini vermek istemeyen bir kişi, sistem hakkında açıklamalar yaptı. Mağdur isim, açıklamasında “Şirketin Ataşehir’deki merkezine parayı elden teslim ettim. Gittiğimde ise 1 saat sırada bekledim. Herkes parasını yatırmak için sıraya girmişti. Sırada doktor, polis, uzman çavuşlar bile vardı” dedi.

Ayrıca yapılan açıklamalara göre taksi plakasını satıp parasını yatırandan tutun, pazar tezgahlarını satanlara kadar binlerce insan bütün birikimlerini kaybetti. Hatta bir dönem Galatasaray’da oynayan M. K.’nın da bu sisteme parasını kaptırdığı ortaya çıktı.

Şirkete bu kadar güvenilmesinin sebeplerinden biri de önceden sıradan işlerde çalışan 7 kişinin bu süreçte üyelerin olduğu WhatsApp grubuna attıkları fotoğraflar oldu. Bu kişiler sözde "aldıkları" lüks spor otomobiller ile olan fotoğraflarını paylaşıyordu. Bundan 4 yıl önce markette reyon görevlisi olan Mahmut B.’nin 2 milyon TL değerindeki Ferrari California ile fotoğraf çektirip paylaşması buna bir örnek.

SAS Holding’de cinayet

Saadet zinciri sistemiyle çalışan SAS Holding’de geçtiğimiz aylarda gün ortasında işlenen cinayet dikkatleri tekrardan bu holdinge çekti. Holding yöneticisi olan Sibel Koçan’ın arabasındaki 10 milyon TL’yi alıp kaçmak isteyen saldırganlar, Koçan’ı öldürüp çantadaki 3,5 milyon TL’yi alarak kaçtı. Sibel Koçan’ın eşi ise bu duruma dayanamayarak intihar etmişti. Yapılan incelemelerde bu silahlı saldırganların sisteme para yatıran insanlardan olduğu ortaya çıktı.

Şu anda şirketin İstanbul’daki ana binasına gidenler elleri boş geri dönüyor; hiçbir yetkiliye ulaşılamıyor. Yatırımcılar çeşitli illerde suç duyurusunda bulunurken, sisteme para yatırdığı bilinen kalabalık bir grup, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.