Tesla, araçlarının tam otonom sürüş sistemlerini “beta” olarak kullanıcılarına sunmuştu. FSD Beta olarak bilinen testlere uygun donanımlara sahip olan ve kayıt yaptıran kullanıcılar, araçlarının yazılımlarını güncelleyerek bu sistemi test edebiliyordu.
Geçtiğimiz aylarda Bir YouTube kanalı, Tesla’nın FSD 8.2 sürümünü test etmişti. Yazılım; insanları, araçları ve tabelaları gayet iyi algılasa da sürekli olarak yanlış kararlar veriyordu. FSD 8.2 sürümünün “tam otonom” sürüşe oldukça uzak olduğu aşikardı.
FSD 9 yayınlandı
FSD 9‘un yayınlanmasıyla birlikte kullanıcılar hemen bu sürümün kabiliyetlerini test etmeye başladı. Çoğu durumda doğru kararlar veren FSD 9 yapay zekasının, halen park alanlarına girmek ve doğru rotayı belirlemek gibi sorunları olduğu da gözlerden kaçmadı. Bazı durumlarda insanlardan daha iyi tepkiler gösterebilen yapay zeka, bazen de çok basit durumlarda ne yapması gerektiğini bilmiyordu.
Tesla, FSD 9 sürümünü kullanan kullanıcıların bu sisteme %100 güvenmemesi gerektiğini ve her ihtimale karşı ellerini sürekli direksiyonda tutup yola odaklanmaları gerektiğini belirtti. FSD 9, bir test sürümü olduğu için hâlâ bazı durumlarda ne yapması gerektiğini bilemiyor. Ancak aracın trafiğe uygun ilerleme, kavşaklardan ve dönel kavşaklardan dönme gibi durumlarda gayet başarılı olduğu aktarıldı.
Tesla’nın FSD sistemi kötü niyetle kullanılıyor
Tesla’nın belirttiğine göre, halen pek çok Tesla kullanıcısı bu otonom sürüş sistemini kötüye kullanıyor. Kullanıcılar, bazı nesneleri kullanarak yapay zekanın koltukta bir sürücü olduğuna inanmasını ve hareket etmesini sağlıyor. Bu durum ise çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Kanadalı bir Tesla kullanıcısı, saatte 150 km hızla giderken aracın yapay zekâ sistemini kandırıp arka koltukta uyuduğu için ceza yemişti.
Tesla’nın önümüzdeki 2 yıl içerisinde FSD adını verdiği tamamen otonom sürüş sistemini bütün araçlarda kullanması bekleniyor.