Bundan yaklaşık 10 ay önce, Londra Üniversitesi Akademisi (UCL) ve KDDI Research’ün mühendislerinden yeni bir dünya internet hızı rekoru duymuştuk. Mühendisler, halihazırda kullanılan fiber optik altyapısı ile daha fazla bilgiyi daha küçük veri paketlerine sıkıştırmak için yeni teknoloji geliştirmeyi başarmışlardı. Yapılan testlerse 178 terabitlik (Tb/sn) muazzam bir hızı göstermişti.
Bizler 100 megabit internete geçince çağ atlamış gibi hissediyorken yeni bir internet hız rekoru daha geldi. Rekor, Japonya’daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’ndeki mühendisler tarafından kırıldı. Yeni rekor, bir önceki rekorun neredeyse iki katı hızındaydı. Mühendisler, günümüz fiber kablo altyapısıyla uyumlu olan 3.000 kilometrelik fiber aracılığıyla 319 terabit (319 + 12 sıfır kilobit) hıza ulaşmayı başardı.
Yeni rekorun kırılmasını sağlayan altyapı:
Mühendisler, yeni rekoru kırmalarını sağlayan sistemde veriyi tek çekirdek yerine dört çekirdek üzerinden taşıdılar. Sinyaller, dalga boyu bölmeli çoğullama (WDM) adı verilen bir teknik kullanılarak aynı anda iletilen çoklu dalga boylarına bölümdü. Daha fazla veri taşımak için nadiren kullanılan bir bant eklendi ve çeşitli optik amplifikasyon teknolojileri kullanılarak mesafe uzatıldı.
Yeni rekorun kırılmasına sağlayan dört çekirdekli optik fiber, standart tek çekirdekli fiberle aynı çapa sahip. Bu da gördüğümüz sistemin mevcut fiber altyapılarına zahmetsizce yerleştirilebileceğini gösteriyor.
Hızın yüksekliğini daha da iyi açıklamak gerekirse:
Geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırmaya göre Türkiye, ortalama 28,74 megabit indirme hızına sahip (OECD ülkeleri arasında en düşük indirme hızı). OECD ülkeleri arasında en yüksek hıza sahip olan İsviçre’deyse ortalama 186,40 megabit. Yeni rekorda bahsi geçen indirme hızı, Türkiye ortalamasının 11.099.512 kat, İsviçre ortalamasınınsa 1.711.373 kat üstünde.