İçişleri Bakanı, Dolandırıcılık Olaylarının Önüne Geçecek 'Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'ni Tanıttı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dolandırılma olaylarının önüne geçmesi hedeflenen yeni Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'ni tanıttı. Bu sistemde yeni kimlik kartı ve parmak izi kullanılacak ve işlemler sırasında kimlik doğrulama, kısa sürede gerçekleşecek.

Ülkemizde dijital mecralar üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık gibi olaylar güvenlik açıkları ve bilinçsizlik gibi sebeplerle sık sık karşımıza çıkıyor. Bu sebeple kişilerin güvenliğini sağlama amacıyla ortaya çıkarılan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi, kötü amaçlı kişilerin işini bir hayli zorlaştıracak gibi görünüyor.

Sistemin tanıtımını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gerçekleştirdi. Bilgilere göre yeni kimlik kartınızı ve parmak izinizi kullanacağınız bu sistem hem güvenliğinizi sağlayacak hem de başkasının yerine ÖSYM sınavına girilmesi gibi haksızlıkların önüne geçecek. İşte detaylar:

Kimlik doğrulama işlemleri sırasında kişilere şeffaf geri dönüşler sağlanacak:

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi’ni tanıtan Soylu, sahip olunan kimlik kartının yetkili kurum tarafından verildiğini ve kartı elinde tutan kişinin, kartın asıl sahibi olduğunu göstereceğini söyledi. Buna ek olarak kimlik doğrulama işleminin yerini, zamanını ve sebebini sunacağı belirtildi. İşlemin kendisi ise sahip olunan kimlik kartı ve parmak iziyle gerçekleştirilecek.

Güncel olarak 16 noterlikte, Ziraat Bankası’nın 5 şubesinde, Çankaya, Keçiören ve Yenimahalle Tapu Müdürlüğünde kullanılan sistemin temmuz ayı itibarıyla daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi dışında Soylu; pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartlarını tek bir yerde birleştirecek olan ‘Üçü bir yerde’ projesinden ve Biyometrik Veri Sistemi’nden de bahsetti. 

Soylu, geçtiğimiz gün de Kurban Bayramı’ndan sonra e-devlete gelecek yeni soyağacı özelliğinden bahsetmişti. Bu bağlamda alt-üst soy bilgisi hizmetinin görselleştirilmiş bir sürümü karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ve üzerinde çalışılan diğer projeler hakkındaki fikirlerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.