NASA, Jüpiter'in Uydusu Europa'ya Düzenlenecek Görev İçin SpaceX ile Anlaştı

NASA, 2024 yılında gerçekleşmesi beklenen Europa Clipper misyonu için kullanacağı fırlatma roketini seçti. Jüpiter'in uydusu Europa'nın mercek altına alınacağı görev için yolculuğu SpaceX'in Falcon Heavy roketi başlatacak.

NASA, 2024 yılının Ekim ayında Jüpiter'in merak uyandıran uydusu Europa'yı inceleyeceği önemli bir görev başlatacak. NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden kalkacak olan Europa Clipper uzay aracı, Nisan 2030'da Jüpiter yörüngesine girecek. Ardından yaklaşık 4 yıl boyunca yörüngede tur atarak Europa'yı inceleyecek.

Europa, bilim dünyası için oldukça önemli bir yere sahip. Çünkü uydunun buzlarla kaplı yüzeyinin altında büyük okyanuslar bulunuyor. Bu da Güneş Sistemimizde üzerinde yaşam bulunması olası en güçlü konumun Europa olmasını sağlıyor.

Europa Clipper'ın yolculuğunu Falcon Heavy başlatacak:

NASA, hem Europa Clipper'ın hem de gelecekteki görevlerin fırlatmalarında kendi geliştirdiği Space Launch System'i (SLS) kullanması yönünde daha önce talimat almıştı. Ancak roketin geliştirme süreci sürekli ertelemeler ve gecikmelerle boğuştu ve henüz herhangi bir fırlatma gerçekleştirilmedi. Ayrıca yine 2024 için planlanan insanlı ay misyonu için de SLS'nin kullanılması gündemde. Bu da NASA'nın Europa'ya yolculuğunda başka bir roket bulmasını gerektirdi.

Ardından açıklama yapan NASA, Europa görevi için ticari bir şirket ile anlaşılarak farklı bir roket kullanılacağını resmen duyurdu ancak o tarihten beri bu roketin hangisi olacağı bilinmiyordu. Geçtiğimiz gün NASA tarafından yapılan bir açıklama, durumu açıklığa kavuşturdu. SpaceX'in devasa roketi Falcon Heavy, görev için seçilen roket oldu. SpaceX ile yapılan sözleşmenin toplam değerinin ise 178 milyon dolar olduğu belirtildi.

Europa Clipper, 2030 yılında Jüpiter'in yörüngesine girdikten sonra Europa'dan yüksek çözünürlüklü görüntüler göndererek çeşitli incelemeler gerçekleştirecek. Ayrıca gelecekteki olası iniş görevleri için de uygun yer belirlemeye çalışacak.