E-ticaret, fiziksel mağazaların yerini almaya başlayalı uzun zaman oldu. Tüm dünyada inanılmaz bir hızla büyümeye devam eden bu ticaret sistemi, Türkiye’de de etkinliğini gitgide artırmakta. İşleyiş açısından fiziksel mağazalar aracılığıyla yürütülen ticaretten farklı olsa da e-ticarette de pazar payının büyük bölümünü elinde tutan, yani pastanın en büyük dilimine sahip olan şirketler var.
HSBC bankasına ait küresel araştırma birimi, Hepsiburada’nın Amerika merkezli NASDAQ borsasında halka arz edilmesinin üzerine hazırladığı raporda, e-ticaret sektörünün Türkiye’deki durumuna da yer verdi.
İlk iki sıra Trendyol ve Hepsiburada’ya ait
Rapora göre Türkiye e-ticaret pazarında lider konumda bulunan şirket, %27’lik payıyla Trendyol olarak kayedildi. İkinci sırada %17’lik pazar payına sahip olan Hepsiburada yer alırken üçüncü sırada da N11, %9’luk bir payla yer alıyor. İlk üçü takip eden dördüncü şirket Gittigidiyor olurken beşinci sırada da Migros bulunmakta. Bu şirketlerin pazar payları da sırasıyla %4 ve %2.
HSBC, bahsi geçen raporda, Türkiye e-ticaret pazarının iki oyuncunun ‘top çevirdiği’, ‘oligopolistik’ bir yapıya doğru meyillendiğini söylüyor.
Oligopol piyasası nedir?
‘Saf oligopol’, ‘farklılaştırılmış oligopol’ gibi farklı türleri ve 'anlaşmalı oligopol’, ‘fiyat liderliği oligopolü’ gibi farklı modelleri olsa da oligopol piyasası en basit tabirle genelde 2, 3 veya 4 şirketin hâkimiyet kurduğu bir piyasa anlamına gelmektedir. Kısaca bu şirketler birbirlerin etkilenerek piyasadaki ürünlerin fiyatlarına yön vermektedir. Olipogol piyasalar, yeni markaları içine kabul etmek istemeyen ve genellikle piyasaya giren yeni oyuncuları kolaylıkla caydıran sistemlerdir.