Süt sanayicileri; süt, peynir, yoğurt, ayran ve tereyağı ürünlerine %45 ila %60 arasında zam yapılacağını duyurdu. Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye fiyatını %46,9 artırarak 4,70 olarak belirlemesinin ardından süt ve süt ürünlerine gelecek zam kapsamında üreticiler de ambalaj maliyeti ve gramajı düşürmek adına hazırlığa başladı.
Blomberg HT’den İrfan Donat’ın yapmış olduğu habere göre bazı firmalar zammın uygulanmasını beklemeden fiyatlarda artış uygularken, kimi firmalar da zamlı maliyetleri yarından itibaren geçerli kılacak. Bunun dışında bazı firmaların da iki gündür piyasa satışı yapmadığı tespit edilirken; sanayiciler de bu zamda çiğ süt fiyatı dışında sanayi enerjisine uygulanan zamlar ve ambalaj, mazot gibi maliyetlerdeki artışın da etkisinin olduğunun altını çizdi.
Daha az maliyetli, gramajı daha az ürünler olacak
Sektör temsilcileri ambalaj maliyeti daha yüksek olan ürünlere uygulanacak olan zam oranlarının da yüksek olacağını kaydederek, "Örneğin bardak ayran ya da yoğurt bu ürünler arasında" ifadelerini kullandı. Son bir yılda koli, karton, UHT süt kutuları ve diğer ambalaj çeşitlerinde yüzde 100’ü aşan zamların yaşandığını bir kez daha hatırlatan sanayiciler; maliyeti daha az olan ambalajlar için hazırlık yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Halka daha makul fiyatlarda ürün satılması için bundan sonra ambalajların görselliğinden çok satılan ürünün içeriğinin ve gramajının ön plana çıkacağını aktaran sektör temsilcileri, daha ekonomik ambalajlar için araştırma içerisinde olduklarının altını çizdi. Konuya dair süt sanayicileri, "Küçük gramajlı ürünlerin çeşidi artacak. Daha ufak gramajlı ürünler piyasaya çıkacak" şeklinde kaydetti. Ambalajlar kadar ürünlerin gramajlarında da değişiğe gidileceğinin sinyallerini veren sektör paydaşları, tüketici davranışları ve harcamalarına paralel olarak mesela 3 kilogramlık yoğurt yerine 1,5 kilogramlık yoğurtlara daha fazla ağırlık verileceğini belirtti.
Sektör temsilcileri, ambalaj fiyatlarında olduğu kadar üretilen ambalajların hammaddesine erişimde de büyük bir sıkıntı olduğunu kaydetti. ‘Private label’ (özel etiket) ürünlerin toplam piyasa payının ortalama olarak %70 olduğunu belirten süt sanayicileri, yaşanan son değişikliklerin ardından yeni dönemde private label ürünlerinin pazar payının yükseleceği kanısında. Bunlarla birlikte "no name" (isimsiz) olarak nitelendirilen ürünlere olan talebin artacağı da gelen bilgiler arasında. Bu da demek oluyor ki perakende satışlarda bir teneke peynir açılarak alıcıya kalıp şeklinde açıktan yapılan satışlarda da artış yaşanacak.