ABD merkezli teknoloji devi Apple, WWDC 2022 kapsamında Apple Pay için yeni bir hizmet duyurmuştu. "Pay Later" olarak isimlendirilen yeni hizmet, en basit anlatımıyla "şimdi al, sonra öde" imkanı tanıyordu. iOS 16 ile kullanıma sunulacağı söylense de gerçekleşmeyen özellik, an itibarıyla bazı Apple Pay kullanıcılarının hizmetine sunuldu. Rastgele seçilen sınırlı sayıda kullanıcı, Apple'ın şimdi al, sonra öde imkanından faydalanabiliyorlar. Hizmetin Türkiye'de olmadığını belirtelim.
Apple, Pay Later için herhangi bir banka ile anlaşmadı. Yani söz konusu hizmet, doğrudan Apple ile Apple Pay arasında geçerli olacak. Apple, hizmetin yönetimini kendi finans şirketi olan Apple Financing'e verdi. Böylelikle Apple, aslında kendi cebinden Apple Pay müşterisine kredi vermiş olacak. Peki geri ödemeler nasıl yapılacak?
Faiz veya ek ücret olmayacak
Apple Pay kullanıcıları, Pay Later hizmetinden faydalanırken ek ücret veya faiz ödemek zorunda kalmayacaklar. Böylelikle hizmet, bankadan daha avantajlı hale gelmiş olacak. Apple'ın kredisinden faydalanan bir kullanıcı, borcunu altı haftalık bir süreçte faizsiz dört taksit şeklinde ödeyecek. Ödeme günleri geldiğinde, Apple Pay üzerinden bildirim de yapılacak. Apple'a göre bu hizmet banka kredi notlarını etkilemeyecek. Ancak ödemelerde sorun yaşanması halinde kredi kuruluşlarına bilgilendirme yapılacak.
Peki Apple bu hizmetinden faiz olmadan nasıl para kazanacak?
Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Kullanıcılar, ödemelerini tek seferde yapmak yerine dört takside bölme imkanına sahip olacağından, daha fazla alışveriş yapabilecekler. Şimdi al sonra öde hizmetleri hakkında SFGate tarafından yapılan bir araştırma, daha önce tek seferde 100 dolarlık harcama yapan müşterilerin hizmetle birlikte harcamalarını 365 dolar gibi seviyelere çıkardığını gösterdi. Yani müşterilerin harcamaları neredeyse 3 kat arttı. Bu artışın özellikle Z kuşağında yaşandığı da vurgulandı.
Öte yandan Morning Consult tarafından yapılan başka bir anket, bu sistemin tam tersi bir şekilde şirketlere zarar verebileceğini de gösterdi. Müşterilerin ödemelerini aksatmaları sonucunda bu hizmetten faydalanan Klarna’nın değeri 46 milyar dolardan 30 milyar dolara düştü. Pay Later özelliğinin Apple'ı nasıl etkileyeceğini ilerleyen dönemlerde daha net göreceğiz.