Uber, özellikle çıktığı ilk günlerde ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde büyük bir yankı uyandırmıştı. Kimileri Uber’i oldukça güzel bir hizmet olarak görürken kimileri de bunun haksız rekabete sebep olduğunu savunmuş, hatta Uber hakkında ülkemizde soruşturma bile açılmıştı.
Bir dönem bu tartışmalar giderek büyüdü ve Uber ülkemizde dahil olmak üzere pek çok ülkede yasaklandı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından ise uzun süredir tekrar ülkemizde hizmet vermeye başlayan Uber, geçmişte yaşanan olaylarla tekrar gündeme geldi. The Guardian'ın servis ettiği belgelere göre Uber, kendini kabul ettirebilmek için elinden geleni ardına koymamış. İddialara göre şirket, lobi çalışmalarından tutun da siyasetçilerle iş birliğine kadar her işe karışmış durumda. Üstelik bu skandalların içerisinde Türkiye de var. Gelin hep birlikte, Uber skandalına yakından bakalım.
Uber’in üst düzey yöneticilerinin polis baskınlarından bilgi saklamak için ‘kill switch’ yöntemini kullandığı iddia edildi
Guardian tarafından bugün yayınlanan bir habere göre; Uber’in üst düzey yöneticileri 2014 yılında başlayan polis baskınlarında personellere ‘kill switch’ yöntemini kullanmasını söylemiş. Yani polisin ve yetkililerin şirket bilgisayarlarındaki verilere ulaşmaması için gizli bir taktik uygulandığı iddia ediliyor. Bahsi geçen kill switch yöntemi; bilgisayarların uzaktan kontrol edilmesini ve istenmeyen erişimlerin engellenmesini sağlıyor.
Uber’in bu yöntemi ilk kez 2014 yılında Fransa’daki soruşturmalarda ardından da Hollanda, Hindistan, Macaristan, Kanada ve Hong Kong’da kullanıldığı iddia ediliyor Guardian’a sızdırılan bilgilerde Uber’in 2017 yılında Dara Khosworshahi’nin CEO olmasından bu yana bu yöntemi kullanmayı bıraktığı bildiriliyor. Pierre Dimitri Gore Coty, Uber’de çalıştığı dönemde karşılaştığı şeylerle ilgili “İlk günlerde araç paylaşımı için reform yapmak amacıyla kullanılan taktiklerin bazılarından pişman olduğunu” açıkladı. Ancak Coty, Uber’in bahsi geçen ‘kill switch’ yöntemini kullandığını kesin bir dille onaylamadı.
Lobi faaliyetleri yapılmış!
Guardian'ın hazırladığı rapor, kill switch yönteminden çok daha dikkat çeken detaylar da içeriyor. Örneğin; şirket, hizmet verebilmek için pek çok ülkede lobi çalışması yapmış. Bu çalışmalar kapsamında Uber'in o ülkelerde yasal olmadığını kabul ettiği ancak elinden geleni ardına koymayarak yasalara karşı çıktığı söyleniyor. Bu noktada destek almayı başardıkları isimlerden bir tanesi de Fransa'nın şimdiki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'muş. Hatta şirket, yasa dışı olduğu ülkelerde sarı taksi protestolarından da faydalanmış. Uber yetkililerinin, gönderdikleri e-posta ve diğer belgelerde "Biz yasa dışıyız." ve "Kaostan beslenin. Buna alışın." gibi cümleler sarfettiği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ulaşılmak istenmiş
Uber raporlarında yer alan dikkat çekici hususlardan bir tanesi de Türkiye ile ilgili. Öyle ki Uber, kendini kabul ettirebilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bile ulaşmaya çalışmış. O dönemler Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi isimlerle görüşen Uber yönetimi, aradığını bulamayınca Türkiye'deki lobi çalışmalarını bırakmış.