Antik çağın en gelişmiş uygarlıklarından birisi olan Maya Uygarlığı hakkında bugün çarpıcı bir araştırma yayınlandı. Nature dergisinde yayımlanan araştırma, Maya Uygarlığı’nın çöküşüne neyin sebep olduğuna yeni bir ışık tuttu. Yapılan araştırmaya göre uygarlığın çöküş nedeni, büyük bir kuraklıktı.
Araştırmaya göre uygarlığın Karayip Denizi'ni Meksika Körfezi'nden ayıran Yucatán Yarımadası’nda bulunan başkent Mayapan, büyük bir kuraklıkla karşılaştı. 1400 ila 1450 yılları arasında meydana geldiği tahmin edilen kuraklık, en sonunda sivil çatışmaya yol açtı. Bu çatışmayı politik çöküş de izledi.
Halk isyan etti:
Paylaşılan detaylara göre kuraklık ile yaşanan su eksikliği, tarım ve ticaret yollarını etkileyerek Mayapan halkına baskı yaptı. Yiyecek kıtlıklaştıkça durum daha tehlikeli hale geldi ve en sonunda hem insanların ölümüne hem de farklı bölgelere göçüne neden oldu. Bölgede yapılan kazılar da bu teoriyi destekler nitelikteydi.
Şehir terk edilmeden önce kazılan son toplu mezarı inceleyen araştırmacılar, kalıntıların çoğunun muhtemelen uygarlığın devlet başkanlarının aile üyelerine ait olduğunu bildirdi. Bu, kanlı sonlanan sivil çatışmanın da bir kanıtı olarak değerlendirildi. Mayapan, 1441 ve 1461 yılları arasında çöktü.
Günümüz için önemli bir uyarı:
Yeni araştırma Maya Uygarlığı’nın sonu hakkında önemli bilgiler sunarken aynı zamanda bilim insanlarına göre günümüz için de önemli bir uyarı niteliğindeydi. Bilim insanları, araştırmanın günümüzde yaşanan iklim krizinin en gelişmiş uygarlıkları bile nasıl etkileyebileceğinin bir işareti olduğunu belirtti.