Facebook’taki oyunların yaygın olarak oynandığı yıllarda kendi ejderha çiftliğinizi kurduğunuz Dragon City oyunu oldukça popülerdi. Bu oyunda birbirinden farklı elementlere ait ejderleri yetiştirebiliyor ve istediklerinizi çiftleştirerek yeni türler elde edebiliyordunuz. Bunlarla ilgilenmiş olanların kafasında da bunun gerçekte, yani hayvanlar arasında olup olamayacağı bir soru işareti olarak kalmıştır.
Biz de bilimin penceresinden bakarak bunun hangi şartlarda mümkün olacağını veya olmayacağını, buna ek olarak da mümkün olduğu durumlarda karşılaşılabilecek bazı olasılıkları sizlerle paylaşacağız. Daha sonra da bu türler arası çoğalmanın mümkün olduğu senaryolardan doğan canlıları göreceksiniz.
Öncelikle temel soruyu cevaplayalım: Evet, farklı türlerin bir melez canlı dünyaya getirmesi mümkün
Ama gidip de bunu bir kedi ve köpeğin ya da leopar ve hipopotamın yapmasını bekleyemeyiz. Bu hayvanlara uygun ortam sağlansa bile doğal karakteristikleri gereği beklenen çiftleşme sağlanamayacaktır. Peki hangi hayvanlardan bunu bekleyebiliriz?
Kedigillerden aslan ve kaplandan bunu bekleyebiliriz. Ya da bir kutup ayısı ile bozayının melez yavrusu olabilir. Veya bir zebra ile at ya da at ile eşek çiftinden de yavruların çıktığı görülebilir. Yani saydığımız hayvanların da benzerliğini göz önünde tutarsak, hayvanların filogenetik ağaç üzerindeki yakınlığı, ortaya çıkacak yavrunun yaşama ihtimalini artırır diyebiliriz.
Aynı türde olan ebeveynlerden gelen DNA, benzer sonuçlar çıkarır (insanlarda olduğu gibi). Türler farklı olduğunda ise karşımızda çok sayıda olasılık olur:
- Keçi ve koyun çiftleşmesinden doyan geep (goat+sheep) isimli canlı
Bu olasılıkların birinde ortaya çıkan melez, ebeveynlerin her ikisinden de (tür bakımından) geride kalır ve bu sebeple hayatta kalma şansı pek yüksek olmaz. Bazı durumlarda doğar doğmaz veya doğmadan önce bile ölen melezler olur.
Bazı senaryolarda ise ortaya çıkan melezin hayata tutunabildiği, hatta ebeveynlerinin türlerinden daha güçlü olduğu bile görülür. Bazen de bir ebeveynin türüne diğerine göre daha yakın olduğu görülür. Olasılıklar bu şekilde değişkenlik gösterir.
Peki bu hayvanlar nasıl bir araya gelebilir?
Buna sebep olan birçok farklı etken bulunuyor. Örnek olarak göç bunlardan biri. Hâlihazırda bulunduğu yerden farklı bir yere gitmek durumunda kalan hayvanlar, oradaki türlerle çiftleşebilirler. Tabii bunun göründüğü kadar basit bir şey olmadığını belirtmemiz gerek.
Bunun dışında şehir alanlarını genişletiyor olmamız da hayvanların farklı yerlere gitmesine sebep olur. Bu bağlamda farklı yerlerde yaşayan fakat aynı aileden olan hayvanlar birbirleriyle karşılaşabilir. Fakat en yaygın olanı hayvanat bahçelerinde aynı ortamda bulunmaları diyebiliriz. Gerekli açıklamalarımızı yaptıktan sonra şimdi gelin, farklı türlerden doğan melez canlılara ve isimlerine bakalım.
Bozayı ve kutup ayısı türlerinin çiftleşmesiyle ortaya çıkan Grolar:
Birbirine uzak olan türlerden gelen Grolar, çoğalma yetisine de sahip.
Aslan ve kaplanın çiftleşmesiyle ortaya çıkan Liger (Lion+Tiger)... Suyu seven aslanla tanışın
Aslan erkek, kaplan dişi olduğunda ortaya çıkan melez, liger olarak adlandırılıyor.
Tam tersine kaplanın erkek, aslanın dişi olduğu senaryodan ortaya çıkan canlı ise tigon olarak biliniyor.
Wholphin (whale+dolphin) olarak adlandırılan aşağıdaki canlının adı Keikaimalu:
Whale kelimesi aslında balina anlamına geliyor fakat bu canlının balinalarla ilgisi yok. Ondan ziyade sahte katil balina ismiyle bilinen yunus türünün şişe burunlu yunusla çiftleşmesi sonucu oluşuyor.
Dişi aslan ve erkek leoparın çiftleştirilmesiyle karşımıza çıkan leopon (leopard+lion):
Uzun zaman önce görülen bu türler, en başarılı şekilde Japonya'da üretildi. Fakat bu durum kısa sürede büyük tepki de çekti. Doğada bu karşılaşmanın gerçekleşmesine, olası bir karşılaşmada leoparın öleceği gerekçesiyle pek ihtimal verilmiyor.
Erkek bir jaguar ve dişi bir aslan tarafından dünyaya getirilen tür: Jaglion
2006'da ortaya çıkan bu iki melezin, türün yalnız örnekleri olduğu düşünülüyor. Siyah olanın ismi Jazhara, diğeriyse Tsunami.
Zebra ve atın çiftleşmesinden oluşan zorse (zebra+horse)
Zebra türlerinden doğan melezler genelde çiftleştikleri hayvan gibi bir görünüme sahip oluyor. Bu olurken de ortaya çıkan melezde zebraların üzerindeki desenler korunuyor. Fakat çoğunlukla bu melezler tekrar üreyemiyor.
Alışık olduğumuz katırın durumu da buna benzer:
Erkek olan eşek ile dişi atın çiftleşmesinden doğan katırlar kısır olmalarıyla bilinirler. Yani aynı çiftleşme sağlanmadığı sürece kendileri pek üreyemez.
Bildiğiniz farklı melez hayvanlar varsa yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.